Šťastný pes. Ako na to?

Ako dať svojmu psovi to najlepšie a docieliť to, aby bol šťastný? Tu je 5 spôsobov, ako udržať duševné zdravie tvojho psa. Čítaj:

Šťastný pes. Ako na to?
Zdroj foto:
18961
Reklama

5 spôsobov, ako udržať duševné zdravie tvojho psa

 

Všetci prirodzene vieme, že by sme svojim štvornohým kamarátom mali venovať dostatok času, ktorý zahŕňa hry a cvičenia. Áno, je to pre nich veľmi prospešné. Sú to psy a práve to je to, čo radi robia.

No denne sa na nás hromadí kopa stresu, ktorú si z pracovného dňa prenášame aj na zvyšok celého týždňa a cítime sa až príliš zaneprázdnení a vyťažení – čo platí aj v prípade, kedy by sme mali ísť na prechádzku so svojim chlpáčom. Povieš si: „však on bude v poriadku, 1-2 dni bez prechádzky mu neublížia“.

Ale mysli na to, že zatiaľ čo si ty v práci alebo v škole, tvoj psík je celý ten čas uväznený v byte alebo sám na záhrade. A napriek tomu, že sa psy dokážu prispôsobiť ľudskému režimu a potrebám, stále majú v sebe korene vlkov, čo znamená, že nie sú stvorené na to, aby boli celé dni samé a bez toho, že by niečo robili.

Psy sú aktívne zvieratá, ktoré potrebujú pravidelný pohyb na udržanie si svojho fyzického ale aj mentálneho zdravia.

Faktom ostáva, že bez pravidelného výdaju energie prostredníctvom prechádzok, hier a iných aktivít sa spúšťa jeho deštruktívne nudenie sa. Niektoré poruchy správania sa u psov môžu byť práve výsledkom nedostatku hier a cvičení. Ide napríklad o hryzenie, hrabanie, hyperaktivitu, agresívnu hru, prehrabávanie sa v smetiach, brechanie či zavíjanie na udržanie pozornosti.

Na druhej strane pes, ktorý má dostatok pohybu a hier nebude taký úzkostlivý, ale bude naopak vyrovnaný a spokojný.

Nasledujúcich 5 spôsobov môže tvojmu psovi pomôcť s mentálnym zdravím:

 

1. Hra psa upokojuje a zbavuje ho hyperaktivity a stresu

Psy sú fyzické bytosti a preto potrebujú pohyb a proste robiť niečo, čím uvoľnia všetku svoju energiu. Vo voľnej prírode by sa táto energia odbúravala pri love koristi, bránení svojho teritória, či boji o prežitie. Naše domestikované psy našťastie nemusia čeliť týmto výzvam, ale stále majú v sebe dostatok podobnej energie.

Podľa Lindy J. Brodzik, cvičiteľky psov a špecialistky na psie správanie, psy, ktoré majú dostatok príležitostí na hru a pohyb sú zvyčajne šťastnejšie, emocionálne stabilnejšie a pokojnejšie na rozdiel od tých, ktoré túto možnosť nemajú. Hra umožňuje primeraný odbyt energie, ktorá by v inom prípade šla niekam inam. Pokiaľ nezaistíš vhodné podmienky pre svojho psa, aby sa hral a mal dostatok pohybu, bude nútený nájsť si svoj vlastný spôsob, ako sa zbaviť nadbytočnej energie. A to sa nám nie vždy musí páčiť. Pozri si perfektné ekologické hračky aj v Brunovom obchodíku TU.

 

 

 

2. Prechádzky tvojho psa spájajú so svetom a povzbudzujú jeho mozog

To, že zoberieš svojho psa na každodennú prechádzku, dvojnásobne pomáha jeho mysli. Po prvé, je s tebou – čo miluje a po druhé, môže popritom vykonávať svoje psie potreby, ako napríklad prostredníctvom ňufáka spoznávať a objavovať svet. Je to niečo, čo by robil, keby bol narodený vo voľnej prírode a stále to aj robiť chce, ale nie vždy má na to dosť možností. Okrem toho sa dostáva vonku a konečne okolo seba vidí aj iné veci ako je gauč, posteľ a televízor. A navyše, dostáva sa tak do kontaktu s inými psami. Psy sú spoločenské zvieratá a pokiaľ nemajú žiadne problémy so správaním v spoločnosti iných psov, vychutnajú si očuchávanie a pozdravy s ostatnými. Všetky tieto veci pomáhajú udržiavať psiu myseľ aktívnu. Podobne ako u ľudí, aj u psov sa počas prechádzky alebo behu vylučuje „hormón šťastia“. Tak čo viac si navzájom dokážete dopriať?

Veterinárka Karen Becker tvrdí, že psy pre svoje optimálne zdravie a emocionálnu rovnováhu potrebujú denný pohyb. A to platí dvojnásobne pre mladých psíkov a veľmi energetické plemená. Je naozaj dôležité pochopiť, že tvoj pes a to bez ohľadu na to aký je veľký, nedostáva adekvátny pohyb a priestor na behanie, pokiaľ ostáva v dome alebo len na záhradke.

 

3. Čas hier s tvojim psíkom môže byť využitý aj na učenie sa

Hranie sa (počas prechádzky) s tvojim psom môže byť naozaj zábavné a zároveň náučné. Môžeš využiť čas na upevnenie povelov ako „sadni“ a „ostaň“, tak dobre ako učenie ho nových trikov a hier – všetko čo zamestná jeho mozog. Viac o psích hrách sa dozvieš tu: PSIE HRY

 

 

4. Hranie hier môže psovi pomôcť uspokojiť jeho prirodzené inštinkty

Hry ako naťahovanie sa s lanom alebo ísť a priniesť sú skvelé nielen pre zábavu, ale zároveň je to výborný spôsob vyventilovania jeho prirodzených pudov. Psy majú vrodené potreby uchmatnúť a ťahať veci v ich ústach, ako aj na veci striehnuť a loviť ich. To všetko sú pudy, ktoré vznikli vo voľnej prírode (preto napríklad prenasledujú loptičky a striehnu na hračky visiace na lanku). „Hľadaj“ je ďalšia hra, ktorá dokonale zamestná ňufáky našich miláčikov (a takisto aj myseľ).

 

5. Hra a cvičenie môže byť ideálny čas na vytváranie väzieb medzi tebou a tvojim psom

Nedávne štúdie dospeli k záveru, že hľadenie psovi do očí dokáže vytvoriť puto podobné matky a dieťaťa. Väčšinou, keď ti tvoj pes uprene pozerá do očí, chce aby si sa s ním konečne zahral. Tak do toho! Veď predsa nikto nechce mať nešťastného psa. smiley

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com, pixabay.com

 

Bruno ti odporúča:

Má tvoj pes málo energie? Toto mu môže pmôcť!

10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov

5 výhod, ktoré ti prinášajú prechádzky s tvojím psom

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa Ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum