6 ľudských ochorení, na ktoré ťa pes upozorní skôr ako lekári – II. Časť

Psy a ich čuch je pomerne známa téma. 220 miliónov psích čuchových receptorov dokáže vystopovať aj také pachy, o ktorých my ľudia ani nevieme že existujú. Pozrime sa na druhú časť ochorení, ktoré psy dokážu vycítiť.

6 ľudských ochorení, na ktoré ťa pes upozorní skôr ako lekári – II. Časť
Zdroj foto:
14439
Reklama

II. Časť

6 ľudských ochorení, na ktoré ťa pes upozorní skôr ako lekári 

 

 

Výskumní pracovníci v súčasnej dobe pomaly prichádzajú na mechanizmus, akým psy pracujú pri rozpoznávaní jednotlivých ochorení. V blízkej budúcnosti by chceli špecialisti využívať trénované psy v zdravotníctve ako profesionálnych pomocníkov.

 

Prečítaj si pokračovanie o tom, ako pracujú psy pri detekcii jednotlivých chorôb. Dnes sa venujeme ochoreniam ako je cukrovka, narkolepsia alebo vnímanie strachu či stresu.

 

 

Nízka hladina cukru v krvi

Stále častejšie sú organizáciami trénované psy na rozpoznávanie hladiny cukru v krvi u diabetikov. Psy pomocou čuchu vnímajú látku izoprén, bežná chemická látka nachádzajúca sa v ľudskom dychu. Množstvo izoprénu výrazne stúpa pri nízkej hladine cukru v krvi.

 

Po boku trénovaného psa, bezpečnejší život

Na základe tejto látky dokáže pes upozorniť svojho pána na potrebu podania si inzulínu.

Štúdia z roku 2013 ukázala, že kvalita života diabetikov vlastniacich špeciálne vycvičených psov sa zlepšila. Dokázané je to aj tým, že sa znížil počet výjazdov záchranárov k týmto pacientom, a tak sa zvýšila ich samostatnosť v bežnom živote.

 

 

Narkolepsia

Narkolepsia je ochorenie, ktoré ovplyvňuje schopnosť kontrolovať cykly medzi spánkom a bdelým stavom človeka. Pacient náhle zaspí, pričom nezáleží akú aktivitu práve vykonáva. Pri záchvate môže postihnutá osoba padnúť na zem a vážne sa zraniť.

 

Dôležitých päť minút pred záchvatom

Na základe biochemických zmien v tele človeka, dokáže pes záchvat predvídať. To, čo pes cíti, vedci zatiaľ nezistili. Je to preto, lebo naše vnímanie pachov je na oveľa slabšej úrovni ako to psie. V štúdií publikovanej v roku 2013, Luis Dominguez-Ortega, M.D., Ph.D. zistil, že dva trénované psy rozpoznajú na základe vzorky potu 11 z 12 narkoleptických pacientov.

Vycvičený pes vie svojho pána varovať až päť minút pred prichádzajúcim záchvatom, vďaka čomu sa pacient vie uložiť do bezpečnej polohy. Tiež mu vie poskytnúť oporu, prípadne ho chrániť ak príde záchvat na verejnosti. Lízaním tváre dokáže pes svojho pána vrátiť do bdelého stavu.

 

 

Strach a stres

Pocit strachu alebo narastajúca úroveň stresu bez akýchkoľvek vonkajších prejavov. Aj toto dokážu psy s prehľadom vycítiť. Jednoducho rozoznávajú zmenu hladiny hormónov, ktoré naše telo vylučuje. To čo vnímajú, je najmä zmena množstva vylučovaného adrenalínu a kortizolu.

 

Táto psia vlastnosť je pre ľudí veľmi prospešná. Pes na základe prichádzajúcich zmien vie svojho pána upozorniť na to, aby sa vnútorne upokojil. Tým môže zabrániť záchvatu paniky či v rannom štádiu predísť posttraumatickej stresovej poruche. 

 

 

 

 

Úvaha na záver

Čaká nás ešte dlhá cesta, kým pochopíme ako presne funguje psí čuch v odhaľovaní týchto a iných ľudských chorôb. Nehovoriac o tom, aký náročný je tréning psov na dostatočne skorú analýzu zmien v našom tele. Aj keď sú nám mnohé detaily stále záhadou, už teraz vieme, že psia schopnosť vycítiť zdravotné problémy, je schopnosť hodná záchrancov ľudského života. 

Zdroj: mnn.com

 

 

Prvú časť o tom, ako dokážu psy upozorniť na ľudské ochorenia si prečítaj tu: 

6 ľudských ochorení, na ktoré ťa pes upozorní skôr ako lekári – I. časť

 

 

 

Bruno ti odporúča:

 Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme

Čo spôsobuje očný kontakt s tvojím psom?

Dokáže pes žiarliť?

Môže pes zistiť veľkosť iného psa len na základe vrčania?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum