Sú psy schopné rozoznávať ľudské tváre?

Prvý krát sa podarilo potvrdiť, že v mozgu psa sa nachádza oblasť, ktorá bola doteraz zdokumentovaná len u človeka a primátov. Túto oblasť nazvali DFA

Sú psy schopné rozoznávať ľudské tváre?
Zdroj foto:
9640
Reklama

Sú psy schopné rozoznávať ľudské tváre?

 

Prvý krát sa podarilo potvrdiť, že v mozgu psa sa nachádza oblasť, ktorá bola doteraz zdokumentovaná len u človeka a primátov. Túto oblasť nazvali DFA (dog face area) a jej schopnosť je rozoznávať tváre. Tvrdí to neurológ Gregory Berns z Emoryho univerzity v Atlante, ktorý spolu so svojim tímom na štúdií pracovali.

 

Ako výskum prebiehal?

Najťažšia úloha bola naučiť psy, aby dokázali bez ukľudňovacích prostriedkov kľudne sedieť v tuneli na magnetickú rezonanciu a k tomu ešte aby sa dokázali aspoň 30 sekúnd sústrediť na dvojrozmerné obrázky. Nakoniec sa to podarilo šiestim z ôsmich vytipovaných psov a výskum sa mohol začať.

Psovi, ktorý takto sedel v tuneli boli premietané obrázky rôznych predmetov, zvierat a ľudských tvárí a sledovala sa aktivita mozgu. Keď sa na snímkach zobrazili ľudské tváre, na monitoroch sa rozsvietili aj časti mozgovej kôri, ktoré pri premietaní bežných predmetov nereagovali a navyše nespadali do časti spojovanej so psím chápaním odmeny.

 

 

 

Výsledok

Z výskumu vyplýva, že schopnosť psov rozoznávať tváre je do psieho mozgu evolučne zapísaná. Pokiaľ by sa totiž psy tváre ľudí iba naučili, mali by pri pohľade na ľudskú tvár aktívnu iba oblasť mozgu zodpovednú za pamäť a chápanie odmeny, ktorú stimulujeme podávaním odmien pri výcviku.

Ako celý výskum a príprava naň prebiehala si môžete pozrieť vo videu:

 

V ďalšom videu uvidíte ako naučili psíky zotrvať v tuneli pomocou pozitívnych metód a pomôcky zvanej KLIKER.

Štúdia je zverejnená na stránke peerj.com 

Zdroj: esciencecommons.blogspot.com.au

 

 

 

 

Výskumník Bruno odporúča:

Neuveriteľné! Vedci získali dôkazy o tom, ako dlho už žijeme spoločne so psami!

Dokáže pes žiarliť?

Môže pes zistiť veľkosť iného psa, len na základe vrčania?

Ako sa psy učia?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum