Je pes pre dieťa lepším spoločníkom ako jeho súrodenec?

Čo hovoríš na štúdiu našich amerických susedov, ktorí tvrdia, že deti nachádzajú väčšie uspokojenie vo vzťahu so svojím psom ako s vlastnými súrodencami?

Je pes pre dieťa lepším spoločníkom ako jeho súrodenec?
Zdroj foto: Pexels
7281
Reklama

Je pes pre dieťa lepším spoločníkom ako jeho súrodenec?

 

Kontroverzná téma na štúdium. Americký vedci z Cambridge univerzity zistili, že deti sú omnoho spokojnejšie vo vzťahu so svojím psom ako s vlastným bratom či sestrou. Výskum potvrdil, že deti s domácimi miláčikmi jednoducho lepšie vychádzajú. Ako je to možné?

 

 

Výskum prispieva k pribúdajúcim dôkazom o tom, že domáce zvieratá majú neodmysliteľný vplyv na vývoj dieťaťa. Taktiež hovorí o tom, že majú pozitívny vplyv na sociálne vnímanie dieťaťa a ich psychickú pohodu.

 

Domáce zvieratá sú v dnešnej dobe v rodinách rovnako zastúpené ako ďalší súrodenci.

 

Každý, kto mal v dectve domáceho miláčika vie, že sa na neho obracal ako na svojho spoločníka a mal k nemu rovnaký vzťah ako majú iní ľudia medzi sebou. Úlohou výskumu bolo dozvedieť sa aké silné puto spája dieťa a zviera v porovnaní s blízkymi rodinnými väzbami. Na základe tohto prieskumu sa dozvieme viac o tom, ako zviera prispieva k zdravému rozvoju dieťaťa.

 

Kto bol do výskumu zapojený?

Vedci sledovali 12ročné deti zo 77 rodín. V týchto rodinách sa nachádzalo viac ako jedno dieťa a jeden alebo viac domácich miláčikov. Vo väčšine rodín, deti prejavovali silné väzby so svojimi zvieratkami. Tieto isté deti sa javili menej konfliktné a tie, čo vlastnili psa boli aj oveľa viac spokojnejšie.

 

Hoci domáce zvieratá nemôžu plne chápať naše pocity a verbálne reagovať na naše slová, nič to nemení na ich vzťahu s ľuďmi. Skutočnosť, že zviera nedokáže pochopiť naše pocity, alebo odvrávať, keď sa im niečo nepáči hovorí o tom, že ich vzťah ku človeku je čisto nekritický.

 

 

 

Chlapci vs. dievčatá

Zatiaľ čo predchádzajúce štúdie tvrdili, že chlapci nadväzujú s domácimi miláčikmi pevnejšie väzby ako dievčatá, tento výskum opísal pravý opak. Kým chlapci aj dievčatá si vzťah so zvieraťom pochvaľovali rovnako, dievčatá si cestu k zvieraťu našli jednoduchšie. Taktiež sa u nich vyskytuje menej konfliktov a doprovod (napríklad psa) si užívajú vo väčšej miere ako chlapci.

 

Nejeden výskum už dokázal, že prítomnosť zvieraťa má pozitívny prínos na ľudské zdravie a súdržnosť v rodine. Sociálna podpora, ktorú deti od svojich domácich miláčikov dostávajú, môže podporiť ich psychickú vyspelosť v neskoršom veku.

Zdroj: https://www.sciencedaily.com

 

Bruno ti odporúča:

Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme. Ako je to možné?

Ako prítomnosť psa v rodine pozitívne ovplyvňuje vývoj dieťaťa?

Puto priateľstva medzi psom a dieťaťom? Prečo nie! Prvá časť: Výchova dieťaťa.

Puto priateľstva medzi psom a dieťaťom? Prečo nie! Druhá časť: Výchova psa.

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum