Puto priateľstva medzi psom a dieťaťom? Prečo nie! Druhá časť: Výchova psa.

Vďaka správnej výchove psa môžeš docieliť ten najpohodovejší vzťah medzi psom a dieťaťom. Stačí ti na to len pozitívny prístup a zopár osvedčených trikov.

Puto priateľstva medzi psom a dieťaťom? Prečo nie! Druhá časť: Výchova psa.
Zdroj foto:
9035
Reklama

Dieťa a pes

 

Investuj svoj čas do úspešného vzťahu medzi psom a dieťaťom. Vzájomným rešpektom a porozumením si deti a psy môžu vybudovať silné puto lásky. Stačí naozaj málo, pozitívne posilňovanie ako základ tréningu, zábavné pomôcky, chutné odmeny a dôraz na bezpečnosť. Vzťah medzi deťmi a psami nebude nikdy krajší!

 

Čím roztomilejší tvoj pes je, tým častejšie prichádza do kontaktu s deťmi.

 

Existujú dva hlavné ciele, ktoré chceme dosiahnuť tréningom psa zameraným na stretnutia s dieťaťom. Pri tom nezáleží, či ty sám si rodičom alebo nie. V bežnom živote sa pes stretáva s deťmi takmer pravidelne.

 

  • Prvým tréningovým cieľom je, aby sa tvoj pes tešil z prítomnosti dieťaťa a mal rád činnosti, ktoré deti robia. 
  • Druhým cieľom je naučiť psa vhodnému správaniu v prítomnosti detí.

 

 „Nemôžeš pripraviť svet na svojho psa, ale môžeš pripraviť svojho psa na svet." - Teresa Lewin

 

Ako majiteľ psa si zodpovedný za jeho blaho, a tiež správanie. Preto je dôležité, aby si ho postupne pripravil na najrôznejšie situácie, s ktorými sa môže vo svojom živote stretnúť. Všetky skúsenosti pritom spoj s pozitívnymi dôsledkami. Vezmi si jeho obľúbené odmeny všade tam, kde berieš aj jeho. Kŕm ho dobrotami a odmeňuj ho pri každom novom zážitku.

 

 

 

Ak ku psovi pribehne dieťa a ty mu dovolíš ho pohladkať, odmeňuj maškrtami svojho chlpáča. Takto získaš kontrolu nad jeho hlavou a ústami. Pes si čoskoro spojí dieťa s odmenami a bude sa na jeho prítomnosť dokonca tešiť.

 

Rovnakým spôsobom môžeš psa privyknúť na rôzne dotyky ako sú objatia, kontakt s ušami či chvostom. Jednoducho stačí ak ho s týmito pohybmi oboznámiš ešte pred samotným stretom s dieťaťom a v rovnaký čas ho budeš kŕmiť dobrotami. Všetky, inak bežne nepríjemné dotyky, sa po krátkom tréningu môžu psovi spájať s odmenami a on sa na ne bude nakoniec tešiť.

 

Ľahni, dať hlavu na labky, položiť hlavu na niečí klin, priniesť loptu, či ísť na miesto. Toto sú len malé príklady trikov, ktoré tiež môžeš svojho psa naučiť a neskôr ich využiješ pri akejkoľvek návšteve, nielen detskej.

 

 

Tréningové hry

V neposlednom rade môžeš do tréningu alebo hry so psom zapojiť aj dieťa. Dosiahneš tak fantastický nástroj na výučbu vhodného správania nielen u psov ale aj detí. Pamätaj však na dve veci. Tou prvou je, že najprv je dobré, aby si jednotlivé hry naučil psa ty sám. Tou druhou, aby si i napriek správnemu predchádzajúcemu tréningu, dbal na svoju prítomnosť pri ich spoločných hrách. Len tak dokážeš podchytiť príliš silné vzrušenie z hry, ktoré by mohlo viesť k nebezpečnej situácií. Na nasledujúcom obrázku uvádzam niekoľko možností ako môžu pes a dieťa spolu tráviť čas.

 

 

Zdroj: clickertraining.comrspca.org.uk

Foto: Kate Dobiasova Photography 

 

 

 

Bruno ti oporúča:

 

 Puto priateľstva medzi psom a dieťaťom? Prečo nie! Prvá časť: Výchova dieťaťa.

Kliker – výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

Staň sa kliker šampiónom

Ako porozumieť svojmu psovi - 2. časť - Čo je to odmena?

Výchova a výcvik

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum