Dokážu psy čítať naše emócie?

Radosť a hnev. Emócie, ktoré ukázali psom. Ako sa psy pri nich zachovali, a ako ich vyhodnotili u neznámych ľudí?

Dokážu psy čítať naše emócie?
Zdroj foto: Pexels
8457
Reklama

Dokážu psy čítať naše emócie?

 

Štúdia odhaľuje, že psy pri pohľade na našu usmiatu a zamračenú tvár vedia odhaliť, či sme šťastní alebo nahnevaní. Vedci odhalili, že psy osobitne čítajú výraz hornej časti tváre (okolie očí) a spodnej oblasti (konkrétne úst). Vždy keď psom ukázali jednu z týchto tvárových oblastí, psy rozoznali hnev alebo radosť.

 

Výskum bol publikovaný v časopise Current Biology a predstavuje vôbec prvý dôkaz o tom, že psy dokážu rozlišovať naše emocionálne výrazy tváre. Treba ešte dodať, že psy nepočuli ľudský hlas, celý výskum je postavený na fotografiách ľudských tvárí.

 

 

 

Corsin Müller z Veterinárnej medicíny vo Viedni hovorí, že psy v štúdií mohli vyriešiť ich úlohy len vtedy, ak dokázali prečítať emocionálny prejav na neznámych fotografiách ľudí, ktoré im predostreli.
 

„Išlo o viac ako len náhodu,“ hovorí Müller.

 

Táto pomerne nová štúdia ukázala aj na to, že ak psom predostreli tú istú osobu na fotografii, raz so šťastným výrazom a raz s nahnevaným, psy rozoznali zlosť od radosti. Zakaždým rozoznali emóciu iba na základe pohľadu na oči alebo ústa. Psy úspešne reagovali toľkokrát za sebou, že to skrátka nemohla byť iba obyčajná náhoda.

 

Štúdia odhaľuje aj ďalšiu skutočnosť. Psy rozoznali šťastie a hnev nielen u ľudí, ktorých poznali, ale aj u úplne neznámych ľudí. Zmienil sa o tom Ludwig Huber, vedúci autor práce z Veterinárnej fakulty medicíny vo Viedni. Je pravdepodobné, že psy si dokážu spojiť pozitívny význam s usmiatou tvárou a naopak, rozhnevaný výraz s negatívnym významom.

 

Veda nekončí, výskum pokračuje ďalej

Táto štúdia prechádzka v súčasnosti do druhej fázy. Müller aj Huber chcú preskúmať schopnosti psov pri rozpoznávaní ďalších, iných emócií. Výskum bude tak isto stáť iba na fotografiách, psy nebudú počuť žiadne ľudské hlasy, ani iné tónové signalizácie. Okrem toho chcú študovať, ako psy vyjadrujú svoje emócie, a ako sú tieto emócie ovplyvnené ľudským správaním.
 

Autori očakávajú získanie dôležitých poznatkov o mimoriadnych väzbách medzi ľudmi a ich najobľúbenejšími domácimi miláčikmi – psami, a taktiež vzácne informácie o ich emocionálnom prejave počas života.

 

Zdroj: https://www.sciencedaily.com

 

Bruno ti odporúča:

Psy ignorujú zbytočné pokyny rýchlejšie ako ľudia

Psy pomáhajú deťom znižovať hladinu stresu

Top 10 rebríček najlenivejších plemien psov. Súhlasíš s ním?

Ovplyvňuje empatia komunikáciu medzi človekom a psom?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum