Top 10 rebríček najlenivejších plemien psov. Súhlasíš s ním?

Vedci vyskúmali, že tieto plemená patria medzi psích lenivcov. Či je to naozaj tak, alebo naopak nesúhlasíš s tým, posúď sám. A daj nám vedieť.

Top 10 rebríček najlenivejších plemien psov. Súhlasíš s ním?
Zdroj foto: Pixabay
35461
Reklama

Top 10 rebríček najlenivejších plemien psov. Súhlasíš s ním?

 

Hoci psy nie sú ľudia a nemalo by sa s nimi ani tak zaobchádzať, predsa len s nimi zdieľame určité povahové črty. Existujú neohrabané psy, stále usmiate psy, večne špinavé psy, takže určite existujú aj lenivé psy. Či sa však môžeme povedať, že existujú aj lenivé plemená, to je už druhá otázka.

 

Niet pochýb o tom, že medzi nami žijú psy, ktoré sú lenivšie a ich radosť zo života spočíva v celodennom prežúvaní hračiek na obľúbenom gauči.

 

Rovnako niet pochýb o tom, že niektoré plemená vyžadujú nižšiu „údržbu“, hlavne v oblasti pravidelného pohybu či aktívneho fyzického tréningu. To však neznamená, že všetky psy z tohto plemena sú rovnaké (lenivé).
 

Rebríček top 10 psov, u ktorých pohyb nie je na prvom mieste

 

- Čínsky chocholatý pes -

Toto plemeno je známe a obľúbené ako vhodný spoločník pre dôchodcov či ľudí so zníženou pohyblivosťou. Priam dokážu čítať myseľ svojho pána a je viac ako šťastný, keď môže celé hodiny ležať v posteli vedľa svojho pána. Zvyčajne nemajú túžbu chodiť von, alebo nebodaj behať ako väčšina iných psov. Sú nenáročné na pohyb, tréning a do hry sa púšťajú len pokiaľ to naozaj vyžaduješ.

 

- Anglický buldog -

Pôvodne bol využívaný pri býčích zápasoch. Hoci stavba tela ho vykresľuje skôr ako drsného a silného psa, skutočnosť je taká, že je to jemný spoločník, ktorý nadovšetko miluje deti. Ak sa však pustí do nejakej činnosti, vykonáva ju naozaj energicky. V bežnom živote potrebuje len o niečo viac ako krátku prechádzku a hlavne potrebuje gauč. Záujem o tréning a hru je naozaj minimálny.

 

- Anglický chrt -

Možno nie je zrovna typickým predstaviteľom lenivého psa, hlavne keď je prezývaný ako Ferrari zo sveta psov. Na druhej strane je však chrt veľmi jemný a nadovšetko miluje masáž. V bežnom živote potrebuje krátku prechádzku raz, alebo dvakrát denne, kedy by im mal majiteľ umožniť voľnosť na prebehnutie sa. Vyžaduje nízku úroveň interakcie s okolím, avšak naopak veľmi rád sa hrá.

 

- Taliansky chrtík -

Pradávno bol obľúbeným spoločníkom šľachticov v Taliansku. Patrí medzi najmenšie chrty. Rád sa hrá, rád behá, ale doma je to pravý sedmospáč, ktorý nevyžaduje veľkú pozornosť počas dňa. Počas tréningu je rýchly, vytrvalý a hlavne odhodlaný. Vyžaduje skôr krátke a intenzívne tréningy/prechádzky.

 

- Čivava -

Možno si povieš, že výskyt tohto plemena v rebríčku najlenivejších psov je samozrejmý. Nie je to úplne tak. Hoci je to najmenší pes z tohto zoznamu, skutočnosť je taká, že vyžaduje riadny tréning. Inak sa vďaka svojím ochranárskym pudom stáva vcelku hlučný strážca. Tréningy má rada skôr krátke a intenzívne a potreba sa hrať je u nej na nízkej úrovni.

 

 

 

 

- Bulmastif -

Bulmastif je neohroziteľný strážca svojej rodiny, ktorý vie byť vcelku nepríjemný k cudzím ľuďom. Svoju rodinu však nadovšetko miluje. Jeho úroveň energie je nízka, avšak potreba hrať sa je u nich vysoká.

 

- Ši tzu -

Plemeno „vypestované“ výhradne na spoločenské účely. V preklade jeho meno znamená malý lev. Ide o láskyplného a šťastného domáceho miláčika. Potreba hrať sa je u neho na tak akurát úrovni, energia, ktorú vkladá do tréningu je naozaj nízka.

 

- Bernardín -

Možno nie úplne typické plemeno pre tento zoznam. Rovnako ako existujú psy, ktoré sú známe svojou vytrvalosťou a obľubou dlhých prechádzok, existujú „kusy“, ktoré milujú domáce pohodlie. Ich potreba hrať sa, či vynakladať energiu na bežné činnosti počas dňa je nízka.

 

- Írsky vlkodav -

Plemeno pôvodne využívané pri love vlkov či kancov. Dnes výborným rodinným spoločníkom. Hoci sú jeho rozmery priam nadpozemské, jeho túžba po tréningu je naozaj nízka. Zato túžba po hre naozaj vysoká.

 

- Baset -

Pôvodne lovec králikov, rovnako však aj spriaznený rodinný príslušník, ktorý miluje deti. Nevyžaduje špeciálne vyhradenie času na tréning ani hru.

Medzi ostatné plemená s nízkou potrebou aktivít patria: Pekinský palácový psík, Neapolský mastif, Lasa apso, Francúzsky buldoček, Čau čau, Šarpej či Bordeauxská doga.

 

Lenivý pes alebo lenivý majiteľ?

Určite existujú psy, ktoré sú lenivšie ako ostatné, to sme si už povedali na začiatku. Avšak v mnohých prípadoch existuje šanca, že lenivý nie je ani tak pes ako jeho pán.

 

Výskum ukázal, že jeden z piatich majiteľov je príliš lenivý na prechádzku so svojím psom!

 

Iné štatistiky zas hovoria:

  • dva milióny psov trpia nedostatkom tréningu

  • štvrtina majiteľov psov si myslí, že ponechanie svojho psa na dvore je postačujúce pre jeho aktívny život

  • tretina psov trpí nadváhou

  • iba štvrtina majiteľov psov s nadváhou si uvedomuje, že ich pes má nadváhu

 

Čo poradiť lenivému majiteľovi psa?

Povieme to na rovinu. Nekupuj si psa! Každý pes potrebuje pohyb a tréning pre svoju fyzickú aj duševnú pohodu. Nedostatok pohybu môže psa dostať do stavu obezity či dokonca depresie.

 

Čo poradiť majiteľovi lenivého psa?

Každý pes potrebuje dôvod, prečo sa hýbať. Okrem toalety, ktorá je pre nich samozrejmosťou. Dokonca aj tie najmenšie a najmenej pohyb vyžadujúce psy potrebujú fyzickú aktivitu. Nestačí ponechať svojho spa na dvore a myslieť si, že je to to, čo potrebuje ku šťastiu.
 

Zdroj: http://dogsaholic.com

 

Bruno ti odporúča:

Štúdia odhalila, že prehistorickí ľudia ľúbili svojich psov

Nová štúdia ukázala, že psom sa nepáčia hrubí a neochotní ľudia

Prečo sa môj pes chce páriť so všetkým čo mu príde do cesty?

Nepoznáš dôvod prečo tvoj pes vyje? My ti ho prezradíme

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum