Ši-cu (Shih tzu)

Ši-cu (Shih-tzu) je veľmi hrdý a sebavedomí pes, ktorý nadovšetko miluje svojho pána, ale voči cudzím ľuďom je skôr nedôverčivý a rezervovaný. K detským členom rodiny sa správa dobre, pokiaľ mu doprajú svoj osobný priestor, a správajú sa k nemu s rešpekto

Ši-cu (Shih tzu)
Zdroj foto:
18821
Reklama

Ši-cu (Shih tzu)

 

Údaje FCI:

štandard č. 208

Skupina 9. spoločenské a sprievodné psy

Sekcia 5. tibetské plemená

Náročnosť na výchovu:

nenáročný

Náročnosť na pohyb:

nenáročný

Vzťah k deťom:

dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

spoločník

Umiestnenie psa:

interiér

Váha a výška:

4,5 – 8 kg a 25 - 27 cm

Dĺžka srsti:

dlhá

Vek dožitia:

13 – 14 rokov


    

 

História tohto rozkošného psa siaha až do 7. storočia. Plemeno sa vyvíjalo v kláštoroch v ďalekom Tibete. Je to plemeno opradené rôznymi historkami a príbehmi.

 

Ako najznámejší príbeh spájaný so ši-cu je ten, v ktorom ľud Tibetu daroval psa ši-cu čínskemu cisárovi ako poplatok za mier. A stal sa najobľúbenejším spoločenským psom tej doby v Číne. Až do roku 1908 bol vydaný zákaz vyvážania ši-cu do iných krajín. 

 

Ši-cu je veľmi hrdý a sebavedomí pes, ktorý nadovšetko miluje svojho pána, ale voči cudzím ľuďom je skôr nedôverčivý a rezervovaný. K detským členom rodiny sa správa dobre, pokiaľ mu doprajú svoj osobný priestor, a správajú sa k nemu s rešpektom. Ideálny pes pre ľudí, ktorý neholdujú náročnejším fyzickým aktivitám, nevyžaduje si až také množstvo pohybu ako napríklad maďarská vyžla.

 

Ši-cu je psík, ktorý má dlhú srsť, a starostlivosť o ňu je veľmi náročná.  A je veľmi dôležité aby si váš ši-cu zvykol na jej úpravu už od šteniatka. Je potrebné každodenné rozčesávanie, aby nevznikali uzlíky a psík sa cítil pohodlne. Najlepšou voľbou je urobiť copíky so srsti v oblasti tváre, pretože má veľmi citlivé oči, ktoré sú náchylné na zápal a dlhá srsť mu prekáža hlavne vo výhľade. Je taktiež potrebné zastrihávanie srsti, kde je najlepšie sa zveriť do rúk profesionálov, ktorí presne vedia ako spraviť s vášho ši-cu elegantného a upraveného psa.

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš doma psíka ši-cu? Pochváľ sa fotkou v rozšírenom profile! Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho pre svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum