Prečo sa môj pes chce páriť so všetkým čo mu príde do cesty?

Stretne pes psa a prvé čo urobí, chce sa s ním páriť. Prídeš so svojím psom na návštevu a hneď sa vrhne na známeho nohu, vankúš tiež neobíde naprázdno. Prečo sa to vlastne deje?

Prečo sa môj pes chce páriť so všetkým čo mu príde do cesty?
Zdroj foto: Pexels
29889
Reklama

Prečo sa môj pes chce páriť so všetkým čo mu príde do cesty?

 

Okamžite nastane nepríjemná situácia, keď sa tvoj pes vrhne na všetko čo mu stojí v ceste. So všetkým by sa najradšej páril, ale tvoja reakcia je iba zdesenie a krik. Príde klasické fuj, nesmieš, nechaj. Avšak zamýšľal si sa niekedy nad tým prečo sa to deje a ako to ovplyvniť?

 

Nie je to celé iba o sexe!

Prvýkrát sa ľudia s obskakovaním stretávajú pri hre medzi šteniatkami. Je až fascinujúce, ako ľudia najrôznejších charakterov vedia pri tomto správaní reagovať. Aj najvzdelanejšiemu človeku to okamžite začne byť nepríjemné, pričom nezáleží či jeho pes vyskakuje na iného alebo naopak. Reakcie sú rôzne, od kriku, prerušovania hry až po odstrkovanie či bitku šteniatok.

 

V šteňacom veku je „sexuálne“ obskakovanie úplne normálne a prirodzené. Nie, neznamená to, že sa chce páriť s ostatnými šteniatkami, ani to nie je prejav dominancie a dokonca to neznamená že zo psa vyrastie gay (v prípade, že skáče pes na psa). :-)

 

Kedy sa stáva toto správanie problémom? Vtedy ak si jedno šteňa vybralo iné a za žiadnu cenu nechce prestať. Zasiahnuť je potrebné, ak sa šteniatko snaží z tejto hry vykĺznuť ale naskakujúce šteňa mu to nechce dovoliť.

 

Niekedy je to iba o strese.

Ale čo so psom, ktorý sa snaží páriť so všetkým naokolo – s pelechom, ľudmi či plyšovými hračkami? Čomu vďaka vedcom stále viac a viac rozumieme je to, že výsledkom snahy párenia sa s okolitým prostredím je vedľajší produkt vzrušenia. A vzrušenie najčastejšie pochádza zo stresu. Pes môže byť v strese z najrôznejších situácií, o ktorých my ľudia často vôbec netušíme. Tento pes nemusí hrýzť, ani štekať, je poslušný a prispôsobivý. Dokonca jeho jediným prejavom od nepríjemnej situácie, môže byť odvrátenie hlavy, alebo pri strihaní pazúrov, schovanie labiek pod ležiace telo. Takéto psy môžu trpieť stresom, hoci nejavia žiadne okom viditeľné výstupy správania. Čo potom pes robí? Môže spadnúť do sexuálneho správania a svoj stres ventilovať tzv. párením sa (hoci reálne nejde o sexuálne pudy, ani reálne párenie sa).

 

U každého psa je stres vyvolaný inou situáciou. Pes sa môže cítiť nekomfortne v situácií ak mu zakážeš vykonávať jeho obľúbenú činnosť (ktorá sa tebe až tak nepozdáva), pes môže byť v strese z tvojho odchodu do práce, alebo z presťahovania do nového bytu. Preto je dobré ak sa pozeráš na správania svojho psa komplexnejšie, iba tak naozaj zistíš naozajstnú príčinu tohto chovania.

 

Niekedy ide ruka v ruke so vzrušením.

Najlepšie si to popíšeme na fenke Dare, ktorá milovala tréning poslušnosti. Celé roky s ňou majiteľ chodil na preteky a preto, že do kruhu pri súťažení nepatria žiadne maškrty, často jej majiteľ počas tréningu ponúkal rôzne iné odmeny. Dara zbožňovala svoju hračku Wubbu. Keby jej ju pán pred alebo počas tréningu postavil na miesto kde je aj ona, okamžite by začala na hračku naskakovať. Dara by bola totižto tak vzrušená z toho že odmena za tréning by bola Wubba. To že sa nejedná o stres, ale o vzrušenie bolo dokázané tým, že Wubba bola daná Dare ešte pred tréningom, preto z tréningu ešte stres nemohla mať.

 

 

 

A čo teraz?

Úplne na začiatku je potrebné si uvedomiť, prečo pes toto správanie vykonáva. Je to dôležité hlavne preto, aby si vedel ako ďalej pokračovať s nápravou jeho správania.

 

Existujú 3 spôsoby, ako sa vysporiadať so správaním so sexuálnym podtónom:

1.   Hneď v prvom kroku je dôležité, aby si rozpoznal, či to tvoj pes robí zo stresu, a ak áno, čo ten stres spôsobuje. Odpovedz si na otázky: Čo môžeš urobiť preto, aby si znížil úroveň stresu? A ak sa ti nedarí znížiť hladinu stresu, ako môžeš psovi potom pomôcť?

 

Príklady zo života:

- ak tvoj pes obskakuje iného počas celej doby hrania sa na lúke a inej činnosti sa venovať nechce, preruš túto hru a odíď so svojím psom domov.

- ak reaguje pes na príchod dieťatka do rodiny (alebo na akúkoľvek inú zmenu v bežnom živote), privykaj ho na bábätko postupne, na jeho pachy (pričuchnutím k plienke), na jeho zvuky, robte veci spolu. Rovnako nauč svojho psa relaxovať.

- obskakuje tvoj pes svokru? Je to príkladom toho, ako silno je pes senzitívny. Tvoj stres, nálada či úzkosť sa prenáša na neho a on sa ho potrebuje patrične zbaviť.

 

2.   Ďalším bodom je uvedomenie si, či náskokové správanie je možné ovplyvniť jeho modifikáciou alebo riadením. Sexuálne pudy môžu byť jedným z prejavom úzkosti. Vtedy je dobré sa poradiť so svojím veterinárom, v prípade potreby podať lieky. Pri obmedzení úzkosti sa väčšinou vyrieši aj problém s pudom párenia sa.

 

3.   A v neposlednom rade, nechaj psa robiť to, čo naozaj potrebuje. Áno, ak sa to deje na verejnosti, môže to byť mierne nepríjemné. Avšak predstav si, že po celom ťažkom dni v práci by si si doma nemohol dať čokoládu alebo otvoriť dobré vínko. V tú chvíľu by si pre tieto dve potraviny vraždil. Tak prečo nenechať svojho psa rovnako sa vysporiadať so svojim stresom?

 

Nakoniec je dobré si uvedomiť, či stres, ktorý na tvojho psa vplýva, nie je až príliš veľký. V tomto smere by sa mohlo stať, že pes sa nadbytočného stresu nedokáže zbaviť a môže prerásť napríklad aj do takých problémov ako je vzniknutá reaktivita psa. Preto treba porozmýšľať nad tým, ak je pes vystresovaný z určitej situácie či pravidelnej činnosti, s touto činnosťou úplne nadobro skončiť.

Zdroj: https://positively.com

 

Bruno odporúča

Ako u psa rozoznáš, či ide o separačnú úzkosť alebo sa akútne nudí?

Sila pozitívneho posilňovania. Alebo každý pes môže byť dokonalý

Zlodej jedla? Nauč ho odolať.

Ako skrotiť psa s množstvom energie navyše?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum