Ako skrotiť psa s množstvom energie navyše?

Mnoho psích majiteľov v dnešnej dobe hovorí o svojich vysoko energických psoch ako o hyperaktívnych. Ale je toto pomenovanie naozaj namieste?

Ako skrotiť psa s množstvom energie navyše?
20425
Reklama

Ako skrotiť psa s množstvom energie navyše?

 

Podľa istých klinických štúdií venovaných malým zvieratám je pravdou, že hyperaktivita u psov je vskutku veľmi vzácna. Jej príznakmi sú napríklad neschopnosť relaxovať v dobre známom prostredí, reaktivita na bežné podnety, krátka doba pozornosti a tiež fyziologické príznaky ako zrýchlené dýchanie a srdcová frekvencia.

 

Byť „psím rodičom“ je skrátka náročné!

Ak tieto príznaky na svojom psovi nebadáš, je viac ako pravdepodobné, že tvoj pes nie je hyperaktívny. Tvoj pes len jednoducho postráda fyzické, psychické a sociálne potreby na dennej báze. Na „prevádzku“ psa má vplyv mnoho faktorov. Každé plemeno má iné požiadavky na aktivitu a okrem toho môže mať pes každý deň nedostatok správnej stimulácie či nesprávnu stravu.

 

Pozrime sa spolu na to, aké máš možnosti na riešenie prebytočnej energie u tvojho psa:

 

Pracuj s jeho telom

Dôležité je vedieť akú aktivitu vyžaduje plemeno, ktoré vlastníš. Ak vlastníš psa so športovými vlohami alebo zo skupiny „pasúcich“, tieto psy potrebujú omnoho väčšiu záťaž ako ostatné. Ak psovi bliká kontrolka „nemôžem spomaliť“, znamená to pre teba len jedno, a to že tvoj pes bude potrebovať riadny tréningový plán.

 

Skvelými hrami na odventilovanie energie je preťahovanie a aportovanie. Ak hráš tieto hry s určitými pravidlami, prechádza hra plynulo do cvičenia. Viac o preťahovaní sa dočítaš tu.

Skvelým športom pre energických psov je agility a coursing, ktoré vyčerpajú aj tie najubehanejšie psiská. A ak má tvoj pes rád spoločnosť iných psov, navštív s ním psí park, sociálna interakcia s rovesníkmi vie pekne „pozitívne zničiť“.


Pracuj s jeho mozgom

Mentálne cvičenie je fenomenálny spôsob ako pracovať so psom, ak zrovna nemáš celý deň vyhradený na vychádzky, alebo nevlastníš pozemok o veľkosti národného parku. Je prekvapivo oveľa jednoduchšie psa vyčerpať psychicky ako fyzicky.

 

Tréningy s klikerom podporujú tvojho psa v kreatívnom myslení. Pes za jeho pomoci skúša nové veci, trénuje nový trik a tým od neho vyžaduješ sústredenie a ochotu pracovať.

 

 

 


Hry na spôsob hlavolamov, puzzle či „nájdi to“ - to všetko zamestná mozog tvojho psa na toľko, že jeho energia výrazne poklesne už na počkanie.

 

Vzdelávaj ho výcvikom

Hyperaktivitu si nemôžeme zamieňať ani s neposlušnosťou. To, že pes neustále hryzie vodítko na prechádzke, šteká na teba, vždy keď sa blíži čas večere alebo skáče keď vidí hračku, nie je naozaj prejav hyperaktivity. Ide skôr o nezvládnutú výchovu. Správne zvolený výcvik naučí tvojho psa, ako má s tebou komunikovať vždy keď o niečo žiada. Či už ide o jedlo, pozornosť, hračku alebo prechádzku.

 

Jadrom koncepcie tréningu je spôsob ako naučiť hovoriť svojho psa "PROSÍM".

 

Pes si obvykle rýchlo nájde chovanie, ktorým dokáže o niečo požiadať. Najčastejšie si psy, ktorý o ničo prosia – sadnú. Predtým, ako hodíš loptu, otvoríš dvere, vytiahneš vodítko alebo položíš misku na zem, požiadaj psa aby si sadol. Vo chvíli keď tak učiní, odmeň ho tým na čo čaká. Žiadny ďalší výcvik nebude potrebný. Pes časom sám pochopí, že ak si sadne, dostane to o čo žiada a toto správanie bude ponúkať automaticky.

 

Odmena za pokojné chovanie

Odmeňuj psa vždy keď sa správa tak ako je to v danej situácií žiadúce. Odmeň ho vo chvíli keď pokojne oddychuje vo svojom pelechu, alebo je v tvojej blízkosti pokojný a uvoľnený. Pamätaj, že pes bude opakovať správanie, za ktoré je pravidelne odmeňovaný. Rovnako si pes dokáže dať do súvisu, že ak on bude pokojný, dostane od teba pozornosť. Nepatrná zmena, ktorá prináša prekvapivo veľkú odmenu pre vás oboch.

 

Akú rolu v správaní zohráva jeho večera?

Mnohokrát je pre ľudí veľmi lákavé vziať pre svojho psa zo supermarketu obrie vrece lacného krmiva. V mienke ako dobre nakúpil. Avšak zloženie stravy má taktiež vplyv na správanie psa.
 

Lacné potraviny sú zvyčajne plné prísad, ktoré pes vôbec nepotrebuje k svojmu spokojnému životu. Je plné farbív, vedľajších produktov či cukrov. Tak ako nevhodné jedlo ovplyvňuje nás, kvalitná strava ovplyvní energiu tvojho psa.

 

Štúdie vypracované na základe korelácie medzi hyperaktivitou a niektorými zložkami psieho krmiva ukázala, že je naozaj vhodné investovať do kvalitného krmiva. Pre psa má zmysel také krmivo, ktoré obsahuje čisté zložky s ľahko identifikovateľnými prísadami a minimálnym množstvom konzervačných látok.

 

Kedy je čas na vyšetrenie u veterinára?

Niektoré ochorenia ako napríklad metabolické poruchy spojené s disfunkciou pečene, hypertyreóza alebo neorologické ochorenia môžu spôsobiť zmeny v správaní tvojho miláčika. Toto správanie sa môže javiť ako hyperaktivita. Ak máš podozrenie, že tvoj pes sa v poslednom čase naozaj zmenil, je dobré ak navštíviš veterinára a požiadaš ho o vyšetrenie.

Zdroj: http://www.petmd.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

Ako v pokoji prežiť pubertálne obdobie u psa?

Zahraj sa so svojim psom na schovávačku!

Poznáš geocaching? Ako ho spojiť s pravidelnými prechádzkami so psom?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum