Írsky vlkodav

RASY PSOV – PSŮ – Írsky vlkodav (Irish Wolfhound, Irský vlkodav) je nežný obor, ktorý sa vyznačuje svojou inteligenciou. Pes, ktorý miluje svoju rodinu a je to veľmi jemný spoločník.

Írsky vlkodav
Zdroj foto:
7504
Reklama

Írsky vlkodav

(Irish Wolfhound, Irský vlkodav)

 

írsky vlkodavÚdaje FCI (stiahni):

Štandard č. 160

Skupina 10. chrty

Sekcia 2. drsnosrsté chrty

Náročnosť na výchovu:

nenáročný – výchova sa nesmie zanedbať

Náročnosť na pohyb:

nenáročný

Vzťah k deťom:

dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý, ak je zabezpečená včasná socializácia

Využitie psa:

spoločník

Umiestnenie psa:

interiér, dom bez schodov

Váha, výška:

Požadovaná výška: pes – 86 cm, fenka – 81 cm

Minimálna výška a váha: pes – 79 cm/54,5 kg; fenka – 71 cm/40,5 kg

Vek dožitia:

8 – 10 rokov


 

Írsky vlkodav je históriou opradené plemeno a začiatky jeho vzniku sa datujú až okolo 4. storočia nášho letopočtu, kedy sa našla rimanská bronzová soška, ktorá zobrazuje podobného psa. Ale jeho história môže siahať ešte do dávnejších čias...

Prečo írsky vlkodav? Hovorí sa, že ho vyšľachtili Rimania, žijúci na území dnešného Írska. Svoje využitie malo toto majestátne a na prvý pohľad strach naháňajúce plemeno na vojnovom fronte, pri love a ochrane majetku. Bol to nesmierne cenný pes, a to hlavne pre svoju divokosť a odvahu. Vlkodavov vlastnili len tí najurodzenejší šľachtici, a tieto psy predstavovali jeden z najcennejších darov, akým mohli byť obdarovaní. Aj napriek tomu toto fascinujúce plemeno takmer vyhynulo, nebyť Georga Augustusa Grahama.

 

Írsky vlkodav je veľmi inteligentný a zároveň jemný pes, ktorý miluje ľudskú spoločnosť.

 

Svoju rodinu si veľmi váži, je pokojný a veľmi citlivý. A tieto vlastnosti treba posilňovať pozitívnym tréningom s množstvom odmien a pochvál. Drsné jednanie alebo tresty sú pre neho obrovským utrpením, preto na neho treba dbať veľký ohľad.

Aj keď ide o jedno z najväčších plemien na svete, vlkodav je domáci pes. Miluje svoj čas tráviť s ľuďmi a najlepšie sa hodí do domu bez schodov, aby šetril svoje kĺby. Zbožňuje prechádzky a každodenný pohyb, no musíš dať pozor, aby svoje jedlo dostal minimálne 2 hodiny pred alebo po tréningu, či akejkoľvek aktivite, aby sa znížilo riziko prevrátenia žalúdka.

Pri šteniatkach je veľmi dôležité postupné navykanie si na dlhšie prechádzky. Samozrejme potrebujú každodenný výbeh, ale dlhšie prechádzky do jedného roka môžu mať veľmi zlý vplyv na kĺby tohto psíka. Preto treba začať s veľmi šetrným cvičebným programom. No v dospelosti miluje dlhé prechádzky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrej kondície.

Tak ako pri každom šteniatku, aj pri írskom vlkodavovi treba dbať na dôslednú a včasnú socializáciu. Zober ho všade, na rušné miesta, do parkov, lesa. Zoznám ho aj s inými zvieratami. Nech spozná všetky druhy zvukov a pachov, kým je ešte mladý.

Svoje lovecké schopnosti málokedy zaprie, bude naháňať a loviť  všetko čo beží. Preto je na mieste byť obozretný, pretože keď sa vyrúti na malé zviera alebo psíka, nemusí to vždy dopadnúť šťastne. A tu je namieste spomínaná socializácia v šteniatkovskom veku.

Ak hľadáš plemeno, ktoré sa dožije obrovského veku, musím ťa sklamať, pretože sa pre jeho obriu veľkosť, ktorá spôsobuje mnohé zdravotné problémy, dožíva maximálne 10 rokov.

Vášnivá diskusia sa vedie aj o tom, či je to najväčšie plemeno na svete. O túto priečku sa „bije“ s nemeckou dogou. No podľa štandardov FCI o pár milimetrov vedie práve nemecká doga.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš doma nemeckú dogu? Pochváľ sa fotkou tvojho psíka v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum