Nemecká doga (Deutsche Dogge, Great Dane)

Tento majestátny a inteligentný pes má vyrovnanú povahu a je oddaný svojej rodine voči ktorej prejavuje svoju náklonnosť. Avšak Nemecká doga si zachováva určitú mieru nedôverčivosti voči cudzím ľuďom, ktorá je koniec koncov nevyhnutná pre dobrého rodinné

Nemecká doga (Deutsche Dogge, Great Dane)
Zdroj foto:
13001
Reklama

Nemecká doga (Deutsche Dogge, Great Dane)

 

Údaje FCI:

Štandard č. 235 

Skupina 2. pinče, bradáče, molosoidné plemená a švajčiarske salašnícke psy

Sekcia  2.2  molosoidné plemená

Náročnosť na výchovu:

náročný

Náročnosť na pohyb:

náročný

Vzťah k deťom:

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

k malým plemenám dobrý, k väčším nevšímavý

Využitie psa:

spoločník, strážny pes

Umiestnenie psa:

väčší byt, dom

Váha a výška:

50 – 80 kg a 72 - 80 cm

Dĺžka srsti:

krátka

Vek dožitia:

10 rokov


 

 

Za predkov Nemeckej dogy sa pokladajú starí býkohryzovia, diviačáre a štváče.Pod svojím názvom - doga – sa označoval  ako veľký a silný, ktorý avšak nepatril ku žiadnej rase. Ku svojmu terajšiemu názvu prešiel tento urastený pes veľmi dlhou cestou. Chovatelia ho označovali viacerými názvami ako ulmská, dánska, alebo anglická doga. Preto sa v roku 1878 v nemeckom Berlíne uzniesol výbor, ktorý viedol Dr. Bodinus, kde zhrnuli všetky varianty pod jeden spločný názov – Nemecká doga.

 

Pokiaľ ste sa rozhodli, že práve toto plemeno, ktoré patrí medzi najväčšie na svete, bude vašim členom rodiny, nemali by ste zabudnúť na správnu výživu už od útleho veku. Nemecká doga je pes, ktorý rastie veľmi rýchlo, preto je veľmi dôležitá vyvážená strava hlavne v prvom roku jej života, od ktorého sa odvíja jej dlhodobý zdravotný stav

 

Samozrejmosťou je, že pre svoju veľkosť potrebuje aj väčší priestor na svoj život, ideálne vo väčšom byte alebo dome. Miluje dlhé prechádzky a potrebuje dostatok pohybu aj mimo "svojho" teritória.Tento majestátny a inteligentný pes má vyrovnanú povahu a je oddaný svojej rodine voči ktorej prejavuje svoju náklonnosť.  Avšak Nemecká doga si zachováva určitú mieru nedôverčivosti voči cudzím ľuďom, ktorá je koniec koncov nevyhnutná pre dobrého rodinného strážcu.

 

 

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš doma nemeckú dogu? Pochváľ sa fotkou tvojho psíka v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum