DOG PULLER, nový šport pre všetkých psov

S pullerom prichádza aj nový šport. Jeho popularita stále narastá a my sme sa pozreli na to, v akých disciplínach môžeš súťažiť aj so svojím psom.

DOG PULLER, nový šport pre všetkých psov
Zdroj foto: PesBruno.sk
5354
Reklama

DOG PULLER, nový šport pre všetkých psov

 

S tréningovou pomôckou prichádza na svet aj nový šport. Ako už samotný názov naznačuje, všetko sa krúti okolo výcvikovej pomôcky puller. To preto, lebo je jedinečný. Šport dog puller je pre psa jednak skvelá zábava, ale zároveň aj intenzívny tréning. Správnym využívaním tejto výcvikovej pomôcky totižto precvičíš na svojom psovi všetky svalové partie.

 

Dog puller je nový šport, ktorý vznikol na Ukrajine v roku 2012. Jeho popularita však rýchlo narastá a v roku 2016 sa konali prvé závody v krajinách ako Kanada, Japonsko, Maďarsko, Grécko, a tiež aj u našich susedov čechov.

 

 

Šport Dog puller v sebe nesie dve disciplíny. Puller running a Puller jumping majú v súčasnosti presne vymedzené pravidlá aj bodovanie.

 

Puller running

V zásade sa vždy začína touto disciplínou ako prvou. Či už ide o tréning alebo samotné preteky. Pri runningu sa pes zahreje a rozcvičí svaly pred druhou disciplínou - jumpingom.

V disciplíne puller running ide o to, aby pes chytil kruh počas behu. Na psovodovi je, aby ho hodil správne. Tu je dôležité podotknúť, že puller sa nehádže ako frisbee, ale kolmo na zem tak, aby sa kotúľal. Pri športe sa využívajú vždy dva kruhy, prvá disciplína trvá 90 sekúnd a hra prebieha na ihrisku vo výmere 10 x 30 metrov.

Závodné pole je rozdelené na 3 časti po 10 metrov. Štartovná pozícia, teda miesto kde stojí psovod a pes sa sem vždy vracia, je prostredná plocha. Za ňou nasleduje running zóna (10 x 10 m) a za ňou catching zóna (na dĺžku nie je ohraničená, avšak minimláne tiež 10 metrov), kde pes chytá stále sa pohybujúci puller. Psovod vždy hádže druhý kruh do opačného smeru v okamihu, keď sa pes ocitne v štartovacej zóne s predchádzajúcim hodeným pullerom. Pes pritom nemusí puller podať psovodovi do ruky, stačí ak ho pustí na zem vo chvíli, keď psovod hodí druhý kruh.

puller, pesbruno

Puller jumping

Cieľom druhej disciplíny je, aby pes chytil kruh vo výskoku, po dopade na zem ho pustil a následne vyskočil po kruh druhý. Rovnako aj táto disciplína trvá 90 sekúnd a využívajú sa pri nej vždy dva pullery.

Počet bodov sa pritom priraďuje podľa toho, či pes chytil puller do zubov s dvoma, alebo všetkými štyrmi labkami vo vzduchu. Úloha psovoda je nastaviť puller do takej výšky, aby bol pes správne motivovaný na opätovné pustenie a okamžité chytenie druhé kruhu. Psovod v momente uchopenia kruhu psom, musí taktiež puller pevne držať. V závislosti od techniky, môže puller pustiť pri dopade psa na zem. Vyhráva ten tím, ktorý počas časového úseku 90 sekúnd, chytí čo najvyšší počet kruhov.

Súťaž je štandardne rozdelená do 4 kategórií – kategória Puppies, Mini, Maxi a HaevyWeights. Ak sa v jednej kategórií stretne napríklad 5 rovnakých plemien ( napr. border kólia), vytvorí sa pre nich samostatná kategória.

 

Ak ťa tento šport oslovil, neváhaj, a tiež si pre seba a svojho psa zaobstaraj puller v Brunovom obchodíku. My ho už máme tiež! smiley

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Čo majú spoločné jazda na bicykli a venčenie psa? Predsa bikejöring!

Je každý pes rodeným plavcom?

Pasenie – práca, šport, ale hlavne skvelá zábava

Trochu športovej exotiky - Dog surfing pre dobrých psích plavcov

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum