Pasenie – práca, šport, ale hlavne skvelá zábava

Spojiť inštinkt a chuť pracovať je tou pravou kombináciou pre pastierske psy. A práve tak vznikol zaujímavý šport – pasenie. Aké psy sú naň vhodné? Dočítaš sa v našom článku.

Pasenie – práca, šport, ale hlavne skvelá zábava
7995
Reklama

Pasenie – práca, šport, ale hlavne skvelá zábava

 

Pasenie je u pastierskeho psa inštinktívna záležitosť. Ľudia toto ich chovanie využívajú už nejedno storočie. Tak ako človek čerpá z inštinktu psa, ho taktiež dopĺňa postupmi, ktoré vyžadujú konkrétne situácie. Ide o súbor schopností, ktoré vedú ku kontrole a ovplyvňovaniu pohybu zvierat, zároveň je však potrebné dodať, že nejde o výcvikové znalosti toho konkrétneho psa.

 

Prvé skúšky v pasení sa konali v roku 1867 v meste Wanaka na Novom Zélande. Pár rokov na to, sa stal tento šport atraktívny aj v Austrálií, kde už v roku 1871 vyhrávali skúšky prvé psy. Neskôr sa tento šport rozšíril do Anglicka, Škótka a Írska a ďalších krajín.

 

Pasenie je o prirodzenom, stereotypnom, cieľavedomom a často i dosť nutkavom chovaní psa.

 

Činnosť ovčiarskeho psa vychádza z jeho pôvodnej úlohy nahnať lovené zvieratá do blízkosti psa vodcu, ktorý má právo posledného úderu. Pri pasení sa ALFOU stáva človek, a teda psy pracujú pre neho. Na rozdiel od niektorých loveckých plemien, pastierske psy majú svoj inštinkt dedične pozmenený v tom, že je vylúčená posledná fáza lovu – jeho usmrtenie.

pasenie, pasenie so psom, psie športyFoto: pixabay

 

Inštinkt pasenia sa skladá z viacerých zložiek, ktoré na seba nadväzujú:

  • zoskupenie pasúcich sa zvierat do blízkosti ALFA

  • obiehanie okolo stáda – v takej vzdialenosti, aby sa stádo nedalo do pohybu, ale zároveň sa zoskupilo do pozície, z ktorej môžu určitým smerom vyraziť

  • uvedenie stáda do pohybu – pes musí mať cit pre vyvinutie toho správneho tlaku na zviera

  • vedenie stáda v priamom smere – pes sa pohybuje za stádom tak, aby vyrovnával jeho vychýlenia

  • zadržanie unikajúcich jednotlivcov

  • udržanie zvierat v blízkosti ALFA – pes sa pohybuje na opačnej strane stáda ako je ALFA

  • vyčlenenie zvieraťa zo stáda – aby bolo dostupné pre ALFA, toto správanie je fixované hlavne u border kólií

 

Na to aby pastierske psy mohli vykonávať svoju prácu, musia vlastniť vo svojich génoch isté predispozície. Jedná sa napríklad o schopnosť udržať očný kontakt, správne držanie tela a jeho pohybu, cit pre hľadanie vhodnej pozície voči zvieratám, cit pre odhad potrebnej vzdialenosti od zvierat, cit pre druh a intenzitu tlaku na zvieratá, cit pre tempo a jeho zmeny, schopnosť predvídať a iné.

 

Základom je uvedomiť si, že ovčiarsky pes vie o pasení omnoho viac ako človek.

 

Nie každé plemeno sa pri pasení správa rovnako a plní rovnakú funkciu. Najväčší rozdiel medzi jednotlivými plemenami sa uvádza vo „využívaní oka“. Práve to súvisí so štýlom práce psa, spôsobom držania tela a jeho pohybu. Na základe očného kontaktu sa pastierske psy rozdeľujú:

 

  • intenzívne používaný očný kontakt – dosahujú tým silný vplyv na zvieratá. Takmer výhradne ho využívajú border kólie. Pohybujú sa v prikrčenom postoji s hlavou natiahnutou dopredu. Psy prevažne pracujú OKOLO stáda a smerom K ALFA psovodovi.

  • málo používaný očný kontakt – očami zdanlivo nepozorujú zvieratá, idú vedľa stáda alebo za ním, hlavu majú hore alebo len mierne sklonenú. Pracujú SPOLU s ALFA psovodom a vždy sa nachádzajú PRI stáde.

 

 

Samostatná kategória psov sú tzv. dobytkárske psy. Slúžia na to aby zvieratá hnali určitým smerom, preto pracujú ZA stádom a bez ohľadu na tom, kde sa práve nachádza ALFA. Hlavným inštinktom a úlohou, ako sme už spomínali, je „hnanie“ a spôsob práce je „štípanie“ do piet zvierat. Tieto psy sú veľmi svižné a majú vynikajúci cit pre vyvíjanie tlaku na zvieratá. Súčasťou ich práce je „robenie hluku“, teda štekanie. Očný kontakt prakticky vôbec nevyužívajú.

 

Už sme si rozobrali, čo zahŕňa inštinkt psa, čo sa nachádza v genetických predispozíciách, ale ešte sme si nepovedali nič o pracovných vlastnostiach, ktorými musí pes oplývať. Medzi pracovné vlastnosti patrí napríklad:

  • horlivosť – pracovať dovtedy, dokým zvieratá nespravia to čo od nich pes chce

  • entuziazmus

  • sústredenie sa na prácu – psa nezaujíma nič iné ako stádo

  • charizma – vlastnosť, ktorú ak pes má, dokáže ovplyvniť zvieratá už svojou prítomnosťou

  • vytrvalosť

  • odvaha – nebáť sa silnejšieho

  • adaptívna inteligencia – schopnosť učiť sa a samostatne riešiť problémy

  • pracovná inteligenicia – schopnosť osvojiť si povel v čo najkratšom tréningovom intervale

 

Byť ALFOU je otázkou prístupu

ALFA psovod je ten, pre koho pes pracuje rád, obdivuje ho a dôveruje mu. Navzájom sú parťákmi a správnym tímom. Dôvera sa musí dlho budovať, kto je príliš netrpezlivý, nikdy nebude dobrým psovodom. Pokiaľ je daný človek sebavedomý, dôstojný, spravodlivý, inteligentný a u ostatných má prirodzenú autoritu, pes to okamžite vycíti. Skúsený psovod využíva intonáciu hlasu a výraz očí.

 

A prečo niekto jednoducho ALFOU nemôže byť? Je to preto, lebo mu chýba rešpekt a uznanie, nemá dôveru a dostatočnú oddanosť psov.

 

Pastierske psy ako domáci miláčikovia

Častokrát sa práve pastierske psy stávajú obľúbenými domácimi miláčikmi. Hoci sa ako rodinné psy osvedčili, je dôležité nezabudnúť, že boli stvorené pre prácu. A preto potrebujú pravidelnú aktivitu. Ich vysoký stupeň aktivity a inteligencie z nich robí výborných psích športovcov.

 

Informácie v tomto článku boli čerpané z knihy Pasení se psem od Radka Loučky, v ktorej nájdeš veľa ďalších skvelých poznatkov z tohto krásneho športu, ktorý je zároveň aj prácou pre mnohé plemená. Nájdeš ju aj v Brunovom obchodíku.

 

 

Bruno ti odporúča:

Čo majú spoločné jazda na bicykli a venčenie psa? Predsa bikejöring!

Stopa a pachové práce so psom

Žiadne ovce na blízku? Nevadí! Poď si zahrať treibball, šport pre všetky paseniachtivé psy

Čo je hersenwerk a ako pomáha psovi?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum