Stopa a pachové práce so psom

Ak ťa baví práca v teréne a spolu so svojim psom zdieľate orientačný zmysel, stopovanie je športová disciplína, ktorá by vás dvoch mohla osloviť.

Stopa a pachové práce so psom
Zdroj foto: Pexels
10202
Reklama

Stopa a pachové práce so psom

 

Schopnosť psa držať stopu je už od nepamäti známa. Človek využíva tento ich dar už po stáročia. Psy v dávnej minulosti pomáhali svojím pánom pri hľadaní koristi. Vo Francúzsku, ale aj v iných krajinách využívajú ľudia psí čuch na vyhľadávanie hľuzovky. Polícia a ozbrojené sily využívajú psí čuch k odhaľovaniu zločinu, alebo pri pátracích a záchranárskych akciách.

 

Trochu teórie na začiatok

Stopa je pachová dráha zanechaná v teréne človekom, zvieraťom, alebo určitou vecou.

Šľapač (kladač) stôp je človek, ktorý ponechá svoj pach v teréne podľa vytýčených pravidiel.

Prácu na stope ovplyvňujú tieto faktory: vek stopy, teplota, vlhkosť a tlak vzduchu, prúdenie vzduchu, a tiež štruktúra a vlastnosti pôdy a porast.

 

Pri stopovaní sa rozoznávajú tri druhy stôp:

čerstvé stopy – do jednej hodiny staré

normálne stopy – jednu až tri hodiny staré

vychladnuté, staré stopy – staršie ako tri hodiny

 

Stopovanie je činnosť, ktorú môžu vykonávať všetky psy. Ide totiž o prirodzený inštinkt. Ako inak, keď nie pomocou svojho nosu by sa len pár hodín narodené slepé šteniatko dopravilo k bradavke s mliekom svojej mamy?

 

Tak ako agility, či obedience, aj stopovanie môže byť v dnešnej dobe brané medzi psičkármi ako rekreačný šport. Tohto športu, ako sme už spomenuli vyššie, sa môže zúčastniť akýkoľvek pes, pričom nezáleží na veľkosti či plemene.

 

Ako trénovať pachové práce so psom?

Tréning spočíva v učení psa nasledovať určitú konkrétnu vôňu. Samotné stopovanie nie je potrebné učiť, keďže ide o inštinkt. Na začiatok je najlepšie ak sa psovod so svojím psom zúčastní semináru či kurzu. Po zvládnutí teórie a osvojení si potrebných faktov, je možné sa pustiť do samotných tréningov. Na nich sa zúčastňuje len malá skupinka psov, keďže ide prevažne o exteriérové tréningy a čas, ktorý sa venuje jednému psovodovi so psom je pomerne dlhý.

 

V prvom kroku sa prichádza do terénu s hladným psom. Psovi sa ukáže potrava (mäso, alebo obľúbené maškrty), ktorá sa následne rozhádže do okolia. Pokiaľ je pes naozaj hladný, okamžite položí nos na zem a začne potravu zbierať. Vtedy začne psovod vyslovovať povel HĽADAJ. Počas tohto procesu sa môže človek svojho psa aj dotýkať, aby bol zvyknutý na neskoršie ruchy.

 

Na začiatku prebieha všetko formou hry. Psovi môžeme hádzať obľúbenú hračku do trávy alebo schovávať ju za stromy.

 

V ďalšom kroku sa využívajú vlastné stopy s využitím známej osoby, aportu alebo krmiva. Okrem povelu hľadaj sa využíva aj povel ľahni, ten slúži na označenie hľadaného predmetu. Pokiaľ pes bez problémov sleduje rovnú stopu, prechádza sa na tzv. lomy a to postupne najprv na jeden lom, pričom jeho počty sa postupne zvyšujú.

 

 

Je potrebný špeciálny výstroj?

Jediné čo pes potrebuje je postroj a stopovacia vôdzka s minimálnou dĺžkou 10 metrov. Psovod potrebuje predmet, ktorý bude hľadaný a odmeny pre svojho psa.

 

V anglickej terminológií existujú tri stupne „hodnosti“ psa v stopovacích skúškach.

T.D. - Tracking dog

T.D.X. Tracking dog excellent

T.Ch. - Tracking Champion

 

Pozor na hnojivá!

Je dôležité poznať terén na ktorom prebieha tréning. Nesmie sa tu vyskytovať vyššia koncentrácia hnojív. Tie jednak stopu ovplyvňujú, ale čo je dôležitejšie, môžu podráždiť sliznicu nosa psa, dokonca časom ju môžu nepríjemne poškodiť. Časté stopovanie na hnojivách môže viesť k ochoreniam, hnačkám a celkovému oslabeniu organizmu.


Pes vyhľadáva okrem stôp osôb predmety, drogy, nábojnice a iné. Ak má pes talent a práca ho baví, je dobré ho v tejto činnosti podporovať. Skúšky stopárov obsahujú okrem stopovania aj základnú poslušnosť. Ozajstná práca začína prácou v teréne pri hľadaní nezvestných alebo pri vyhľadávaní dôležitých predmetov.

 

Bruno odporúča

Žiadne ovce na blízku? Nevadí! Poď si zahrať treibball, šport pre všetky paseniachtivé psy

Čo je hersenwerk a ako pomáha psovi?

Ako zistíš, či je tvoj pes tým správnym parťákom na beh?

Ako naučiť psa povel HĽADAJ ?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum