Žiadne ovce na blízku? Nevadí! Poď si zahrať treibball, šport pre všetky paseniachtivé psy

Tvoj pes by chcel pásť a ty nemáš ovce? Vymeň ovce za loptu a užite si tak spolu skvelú zábavu. Poď si prečítať o Treibballe, novom športe, ktorý postupne zaplavuje celý svet.

Žiadne ovce na blízku? Nevadí! Poď si zahrať treibball, šport pre všetky paseniachtivé psy
Reklama

Žiadne ovce na blízku? Nevadí! Poď si zahrať treibball, šport pre všetky paseniachtivé psy

 

Ak máš pocit, že všetky psie športy už boli dávno objavené a vyskúšané, si na omyle. Psí svet zaplavuje nový šport, v ktorom sa môžu realizovať všetky energické psy, ktoré majú chuť niečo naháňať. Treibball je v laickom jazyku o naháňaní veľkej nafukovacej lopty, ktorú musí pes za určitých pravidiel dostať do bránky.

 

Cieľom hry je dostať loptu do brány

Treibball je skvelý spôsob, ako zažiť so svojím psom niečo nové. Je prístupný pre akéhokoľvek psa. Áno, môže sa zdať, že vo výhode budú pastierske psy, ale skutočnosť je taká, že v tomto športe sa uplatnia všetky psy, ktoré chcú naháňať korisť a majú v sebe športového ducha.

 

Tento šport vznikol v Nemecku, ako zábavka pre pastierske psy. Prvá oficiálna súťaž sa konala v roku 2008. Ide o tímový šport pre všetky vekové a veľkostné kategórie, ktorý podporuje komunikáciu medzi psovodom a jeho psom.

 

Pravidlá v kocke

  • ihrisko je 30 až 50 metrov dlhé a 15 až 25 metrov široké
  • lopta musí zostať vo vnútri ihriska na hracej ploche
  • 8 lôpt je na štarte umiestnených v trojuholníkovej formácií – štyri v prvom rade, tri v druhom rade a jedna v poslednom rade (na spôsob biliardových gúľ)
  • bránky sú vo veľkosti klasických futbalových brán, resp. 2,5 metra vysoké a 7 metrov široké
  • psovod a jeho pes majú 15 minút na to, aby všetky lopty dostali do brány

 

Čo sa nesmie?

  • Psovod sa nesmie chytať lopty ani psa
  • Pes nesmie do lopty hrýzť a prasknúť ju
  • Psovod nesmie na svojho psa kričať, trestať ho, zastrašovať ho alebo inak ho nútiť k výkonu

 

Vyhráva najrýchlejší tím s najmenším počtom trestných bodov.

 

Ako Treibball trénovať?

1. krok – smerové povely

Hoci mnohých z nás bude lákať okamžite si zadovážiť loptu, skutočnosť je taká, že prvé tréningy prebiehajú práve bez nej. V prvom kroku je totižto dôležité naučiť psa smerové povely na všemožné spôsoby.

Schopnosť kontrolovať pozíciu, pohyb a rýchlosť psa je dôležitým prvkom pasenia (nie len oviec, ale aj lopty). To znamená, že sa pes musí zdokonaliť vo veľmi veľa nových činností.

 

2. krok – zoznámenie sa s loptou

V tomto kroku je dôležité naučiť psa manévrovať okolo lopty bez toho, aby sa jej čo i len dotkol. Komplikácie by sa mohli vyskytnúť u psov, ktorí lopty a všetky možné aktivity s nimi, milujú. Avšak pre túto chvíľu je lopta iba rekvizitou.

Pamätaj že za prasknutie lopty je diskvalifikácia. Navyše by sa pes pri tomto počine mohol zľaknúť lopty a tým pádom začať odmietať akúkoľvek ďalšiu interakciu s ňou. Nie je potrebné začať hneď s loptou predpísanej veľkosti. Naopak, pri tréningu sa začína s menšími loptami.

Tréning v blízkosti lopty pokračuje do tej doby, kým pes nie je schopný vykonať všetky povely v jej blízkosti a pritom sa jej nedotknúť.

 

3. krok – hra s loptou

Pre úspešný tréning tohto tretieho bodu je dôležité, aby akákoľvek interakcia s loptou a teda jej pohyb, začala tak, že pes leží oproti psovodovi a loptu posúva v jeho smere. Neskôr môže psovod spraviť pár krokov bokom.

 

Ideálnym scenárom je posúvanie lopty ňufákom psa. Avšak posun lopty hruďou, labkami či ramenami je tiež povolený. Tlačenie lopty nosom sa najlepšie pes učí pomocou targetu.

 

Na tomto športe je dobré to, že jeho tréning neznamená bezprostredné zúčastnenie sa pretekov. Ak nie si súťaženiachtivý, jednoducho môžeš treibball hrať v akejkoľvek verzii doma na záhrade. Jednak svojho psa naučíš nové, zaujímavé povely, ale najhlavnejšie je, že pri tomto športe si užijete spolu veľa zábavy.

Zdroj: http://www.whole-dog-journal.com

 

 

 

 

Bruno odporúča

Čo je hersenwerk a ako pomáha psovi?

Poznáš geocaching? Ako ho spojiť s pravidelnými prechádzkami so psom?

Pes liečiteľ - Canisterapia

Psie hry alebo ako si zlepšiť vzťah so psom

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum