Čo je hersenwerk a ako pomáha psovi?

Poznáš hersenwerk? Vieš ako ho môžeš využiť so psom v domácom prostredí alebo hoci aj v teréne? Ak nie, tento článok je práve pre teba.

Čo je hersenwerk a ako pomáha psovi?
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
14237
Reklama

Čo je hersenwerk a ako pomáha psovi?

 

 

Hersenwerk je pomerne mladá záležitosť medzi psičkármi. Jeho podstatou je pomocou hlavolamu vytvoreného na mieru, dosiahnuť spokojného a vyrovnaného psa. Takže pokojne čo pes, to iná požiadavka na úlohu. A práve to je na tom to super. Predsa nikto nemá rád, keď jeho psa niekto zaškatuľkuje.

 

O čo ide?

Ako som v úvode spomenula, ide o hlavolamy. Tie stimulujú všetky zmysly psa a celý nervový systém, čím sa zároveň zvyšuje jeho mozgová činnosť. Základom hersenwerku je pachová práca, ktorá je pre psa tou najprirodzenejšou činnosťou. Okrem čuchu, zapájajú psy do práce aj ostatné zmysly – sluch, zrak, hmat chuť, ale taktiež celú koordináciu tela.

 

Foto: Karolína Dobiašová

Pes pri hlavolamovaní nie je ničím rušený, preto sa môže plne sústrediť na riešenie. S riešením si teda poradí sám a dobrovoľne. Psy, ktoré hrajú hersenwerk, premýšľajú nad tím, ako získať maškrtu z hlavolamu von. Pohltený sústredením sa, stačí psovi 10 minút hry denne na to, aby u neho došlo k mentálnemu uspokojeniu a únave.

 

Najúžasnejšie na týchto hlavolamoch je, že sú liečivé.

 

Prečo liečivé? Napríklad pre tieto dôvody:

  • Hersenwerk si poradí s unudeným psom

  • Zlepší jeho sebaovládanie a sústredenie sa

  • Pomôže mu nájsť spôsob ako relaxovať a uvoľniť sa

  • Zvýši jeho sebadôveru a samostatnosť vo chvíľach keď to naozaj potrebuje

 

Ba čo viac, tvoj vzťah so psom nadobudne nové rozmery!

 

 

Ďalšou príjemnou správou je, že hersenwerk má aj vedľajšie účinky. Našťastie rovnako pozitívne ako sú tie liečivé smiley

  • naučí ťa správne čítať emócie tvojho psa

  • efektívne ho dovedieš k želanému správaniu

  • skrátka sa naučíš zreteľne komunikovať so psom

 

„V hersenwerku hlavolamy nie sú cieľom, ale cestou, na konci ktorej je spokojnosť, sústredenie, sebaovládanie a relax psa.“ - Anna Lacková, inštruktorka hersenwerku pre psy.

 

Základné princípy hry

Jedným zo základných princípov hersenwerku je, že v ňom neexistuje korekcia správania. To z neho robí pre psy príjemnú záležitosť. Fuj, nie, nesmieš tu jednoducho neexistuje. Iným dôležitým pravidlom je, že hrá sa výlučne pre psa v bezpečnom prostredí. Ak by sa pes nachádzal naopak v prostredí, v ktorom by sa cítil ohrozený alebo sa v ňom nebude cítiť dobre, pravdepodobne sa nebude chcieť ani začať hrať.

 

O ďalších princípoch hry ako dosiahnuť spokojného a vyrovnaného psa sa dočítaš v knižke Hersenwerk pro psy - Psí hlavolamy, ktorú nájdeš v Brunovom obchodíku.

 

Foto: Karolína Dobiašová

 

 

Bez výnimky

V hersenwerku nie sú výnimky. Využiť ho môžeš pre každého psa. Či už ide o domáceho miláčika, psa v rekonvalescencii, alebo čerstvého pubertiaka. Pre psy vo výcviku, na skúškach alebo ťažko pracujúce psy určite tiež nie je na škodu.

 

Nemýľ si hersenwerk s interaktívnou hrou z obchodu.

 

Môžme povedať, že hersenwerk je akousi súčasťou terapie alebo odstraňovania nežiadúceho správania. Nie je potrebné investovať do drahých pomôcok či hlavolamov. Na túto aktivitu využiješ bežné doma prístupné materiály.

 

Hersenwerk hlavolamy sú vytvárané na mieru. Preto, ak si poznáš psa a jeho aktuálne potreby, môžeš hlavolam bez problémov prispôsobiť situácií. A tak dosiahneš žiadúci efekt.

 

Nezabúdaj, že pes musí byť počas pracovania s hlavolamom uvoľnený, mal by sa sústrediť a pracovať dobrovoľne. V žiadnom prípade nejde o výcvik, ale o samostatnú vysoko uspokojujúcu aktivitu psa.

Zdroj: http://hersenwerkprepsov.sk/

 

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

 

7 faktov o psích hrách. Poznáš ich?

Zahraj sa so svojim psom na schovávačku!

Ako naučiť psa povel HĽADAJ ?

Poznáš geocaching? Ako ho spojiť s pravidelnými prechádzkami so psom?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum