Čo majú spoločné jazda na bicykli a venčenie psa? Predsa bikejöring!

Čo má spoločné jazda na bicykli a venčenie psa? Volá sa to bikejöring a keď raz začneš, už nikdy nebudeš chcieť prestať. Prečítaj si o tomto zaujímavom, pomerne mladom športe.

Čo majú spoločné jazda na bicykli a venčenie psa? Predsa bikejöring!
Zdroj foto: Non-stop dogwear
14590
Reklama

Čo majú spoločné jazda na bicykli a venčenie psa? Predsa bikejöring!

 

Bikejöring je jazda na bicykli so psom, ktorý ho zároveň ťahá. Ideálny šport pre všetkých behuchtivých a energiou nabitých psov. Výsledkom tohto športu je zdravší a spokojnejší pes. Lebo ako sa vravím „unavený pes je spokojný pes“. Ak máš rád jazdu na bicykli a zároveň rád tráviš čas so svojím psom, potom vyskúšaj bikejöring. Zažijete spolu veľa nových nezabudnuteľných zážitkov.
 

Tento šport pravdepodobne vznikol ako jedno z odvetví zimných psích záprahov. Dnes už samostatný šport využívajú mnohí záprahári ako tréning pre svojich psov mimo zimnú sezónu. Najčastejšie sú využívané plemená typu bull, samojed, husky, malamut alebo poľovnícke psy. To však neznamená, že sa ho nemôže zúčastniť aj iný pes, ktorý má jednoducho chuť pracovať.

 

Pamätaj, bicykel vždy nasleduje smer tvojho psa.

 

Nie každý pes je však zrodený pre beh. V prvom rade ak má mať pre tvojho psa tento šport význam, mal by sa z neho tešiť. Pracujte spolu na správnej kondícií, na chuti pracovať a nedovoľ aby pes pociťoval počas tréningu i pri samotnom behu akýkoľvek nekomfort.

 

Na začiatku je dôležité, aby vedel pes chodiť na vôdzke. Ak pes strieda pri prechádzke smery chôdze a často mení rýchlosť, predstav si ako by to vyzeralo pri behu pred bicyklom. V prípade, že pes kľučkuje po ceste, budeš na bicykli na tom veľmi podobne. Preto je lepšie najprv psa naučiť chodiť na vodítku a naučiť ho povely, ktoré neskôr využiješ pri samotnom bikejöringu.

 

Dopredu natrénovaná slovná zásoba je veľmi dôležitá. Pred vysadnutím na bicykel musíš svojmu psovi naozaj dôverovať. Reakcia na tvoje príkazy musí byť stopercentná, na zmenu smeru (alebo iný povel) budete mať maximálne sekundu – dve. Iba tak predídeš nehodám. Na druhej strane, pes ti musí tiež dôverovať. Musí vedieť, že príkazom ho nikdy neohrozíš a v prípade nebezpečenstva ho ochrániš. Iba vtedy sa bude sústrediť na beh a neriešiť, čo sa deje naokolo.


 

Úspešný tréning je výsledkom vašej spolupráce

Tréning bikejöringu musí byť v prvom rade pre vás o zábave. Výraz „NIE“ nie je zrovna užitočný a slúži jedine na zastavenie akejkoľvek činnosti. Ako aj pri iných činnostiach, je lepšie venovať sa pozitívnemu posilňovaniu a vyhnúť sa trestom.

 

Tréning musí začať „nasucho“. Skôr ako nasadneš na bicykel a zapriahneš svojho psa, musíš si byť stopercentne istý, že ty aj tvoj pes ste v bezpečí. Je viac ako pravdepodobné, že z bicykla spadneš a to hneď niekoľkokrát, ale aj to patrí k úspešnému zavŕšeniu tréningov.

 

Ako postupovať pri tréningu

Na začiatku je dôležité vedieť, že pes nedokáže zovšeobecňovať situácie a s tým spojené povely. Tréning začína bez bicykla a až keď pes ovláda všetky potrebné úkony a ty mu pri ich vykonávaní dôveruješ, môžeš do tréningu zapojiť aj samotný bicykel. S prechodom na rýchlejšie tempo, ktoré sa dostaví po zapojení bicykla, musíš svojmu psovi dať čas a pomôcť mu pochopiť zmenu situácie.

Ak budeš športovať s viacerými psami naraz, potom je výhodou mať už jedného skúseného psa v tíme. Nováčik sa učí rýchlejšie ak má pri sebe zapracovaného parťáka. Skúsenému psovi však treba pravidelne pripomínať, akú dôležitú úlohu hrá v tejto hre a ako si rád, že je taký šikovný. Predsa len nasledujúce tréningy sa budeš viac venovať šteniatku (nováčikovi).

Povinná základná výbava: pes wink, horský bicykel, postroj na psa, špeciálne vodítko s amortizérom, rampa na bicykel a helma pre teba. Všetko okrem psa, bicykla a helmy laugh máme v Brunovom obchodíku TU >>> ŠPORT SO PSOM

 

 

Aké povely budeš potrebovať

Názvy príkazov záležia len na tebe. Možno je len dobré si povedať, že najlepšie povely sú také, ktoré kričíš inštinktívne. Nezabudni, že na vyslovenie povelu máš sekundu, nanajvýš dve, takže nemáš čas nad ním rozmýšľať.

 

Psy reagujú viac na spoluhlásky ako samohlásky

Vyhni sa slovám, ktoré znejú podobne a hlavne, ktoré začínajú na rovnaké písmeno. Existujú akési tri triedy príkazov. Základné intuitívne povely sú také, ktoré psa raz naučíš a on ich naďalej počas jazdy vykonáva samostatne bez toho aby si mu ich opäť hovoril. Ide hlavne o pravidlá, ktoré zabezpečia bezpečnosť tímu a každý tréning musí ísť v súlade s týmito pravidlami.

 

Medzi základné intuitívne povely patrí napríklad:

  • vodítko musí by vždy napnuté a pes musí bežať pred tebou

  • vždy zostať na rovnakej strane (stromu, stĺpu)

  • vždy sa držať pravej strany, krajnice na chodníku alebo inej trate

  • vždy ísť rovno

  • vždy sa držať trasy, nič neprenasledovať

  • ignorovať iné psy a ľudí

 

Druhú skupinu príkazov tvoria slovné povely. Patria k nim príkazy pre určovanie rýchlosti a smeru (môžeš využívať slovenské výrazy, alebo ekvivalent v angličtine či inom jazyku):

  • STOP alebo WHOA

  • SPOMAĽ alebo EASY môžeš použiť pred povelom STOP, pre bezpečnejšie zastavenie

  • NECHAJ alebo LEAVE IT využiješ pre zachovanie bezpečnosti a kontroly nad jazdou

  • PRAVÁ, GEE - môžeš vysloviť aj ako jee, alebo džíí

  • ĽAVÁ, HAW haw je tradičný povel na povel doľava

  • ROVNO, STRAIGHT pri prechode cez križovatku

  • ZMENA, YIELD pri prechode z chodníka na trávu, alebo iný povrch

  • OKOLO, BY pri obiehaní určitého predmetu, využíva sa v kombinácií so smerovým povelom

 

Poslednou triedou sú informačné povely podávajú psovi informáciu, najčastejšie o tom, čo sa práve deje nablízku (Áno, tiež vidím tu mačku, tak sa upokoj!).

Zdroj: http://www.bikejor.com/

 

 

 

Bruno odporúča

Aké čaro skrýva beh so psom?

7 faktov o psích hrách. Poznáš ich?

Čo je hersenwerk a ako pomáha psovi?

Stopa a pachové práce so psom

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum