Aké čaro skrýva beh so psom?

Behanie so psom prináša mnoho výhod nielen tebe ale aj tvojmu chlpáčovi. Spoločné behanie navyše spája príjemné s užitočným. Ty sa odreaguješ, vyčistíš si myseľ a pritom ešte vybeháš psa. Aby nebolo behanie trápením, v článku nájdeš pár užitočných rád.

Aké čaro skrýva beh so psom?
Zdroj foto:
8047
Reklama

Aké výhody skrýva obyčajné behanie so psom?

 

1. finančná nenáročnosť (behanie je lacné!) 

Vstupenku do lesa si kupovať nemusíš. smiley  Na začiatok nie je potrebné vlastniť špeciálne oblečenie, špeciálny postroj pre psa či iné pomôcky. Stačia obyčajné tepláky, vodítko a samozrejme chuť behaťbyť odhodlaný. Jediná položka do ktorej by si mal zainvestovať už na začiatku tvojej bežeckej kariéry sú kvalitné bežecké topánky.  

 

2. časová nenáročnosť

V podstate sa dá behať kedykoľvek počas dňa. Psy sú voči nám ľuďom mimoriadne prispôsobiví. Beh so svojim majiteľom si rýchlo obľúbia. Málokedy odmietnu pozvanie pre spoločné prebehnutie sa. A práve kvôli tomu sú psy o niečo lepší parťáci na behanie ako tí ľudskí.

Počas letných horúcich dní, športuj so svojím psom výhradne len v skorých ranných hodinách alebo neskôr večer

Verím, že netúžiš utekať so psom k veterinárovi kvôli jeho prehriatiu. Nezabúdaj ani na pravidelný pitný režim.  

 

3. zlepšenie kondičky 

Pravidelným behaním sa zlepší kondička nie len tebe, ale aj tvojmu havkáčovi. Navyše sa upevní a zlepší zdravotný stav, nie len fyzický ale i duševný. Rozvíjajú sa kondičnékoordinačné schopnosti (vytrvalosť, sila a rýchlosť). Beh sa dá považovať za dobrú prevenciu voči chorobám srdca a ciev, podporuje imunitný systém, zlepšuje kvalitu spánku

Psy sú vďaka pravidelnému behaniu spokojnejšie, kľudnejšie a poslušnejšie. Na beh sa tešia a naplno si ho užívajú so svojim majiteľom. 

 

4. posilnenie vzťahu 

Každá spoločná aktivita zlepšuje kvalitu vzťahu medzi tebou a tvojim psom. Spoločné behanie ponúka spoločné prekonávanie sa. Počas behu vnímate jeden druhého, bežíte v jednom tempe, ste na seba akoby napojení. A to sú veľmi príjemné až magické chvíľky. 

 

Je môj pes vhodný na spoločné behanie? 

Miluje tvoj pes pohyb? Myslím, že väčšina z nás odpovie na túto otázku : áno! Takže koniec výhovorkám a začni behávať. Pre psy je samotný pohyb veľmi prirodzený. Navyše pravidelnosť a intenzita sa dá vždy pekne upraviť podľa individuálnych potrieb teba a tvojho psa. 

Zvýšená pozornosť by sa mala venovať molosoidným plemenám (napr. buldog, boxer), ktoré môžu mať problémy s dýchaním. Medzi závažné zdravotné problémy, pri ktorých by si mal beh minimálne obmedziť patria: ťažšie artrózy, vrodené alebo získané srdcové vady, závažnejšie poruchy srdcového rytmu, cievne ochorenia, akútne infekčné ochorenia.

 

Aký terén je vhodný na beh?

Najvhodnejší terén sú lesnépoľné cesty. Vďaka mäkšiemu povrchu netrpia kĺby (či už naše alebo psie). Betón nie je vhodný aj kvôli jeho rýchlemu zahrievaniu sa (počas letných období), čo môže poraniť psie labky.

 

Nepodceňuj rozcvičku

Pred každým behaním musíme telo na beh pripraviť a ponaťahovať svaly a šľachy. Samozrejmosťou je ponaťahovanie sa, aj po behaní. 

Čo sa týka rozcvičky u psa, ak má pes lepšiu kondičku ako jeho majiteľ, netreba si s tým robiť žiadne starosti. Rozcvička u psa, môže znamenať kľudne aj čuchanie a prechádzanie okolia či vykonanie jeho základných potrieb.

Nie je to bežné u gaučových psov avšak aj oni môžu trpieť svalovicou. Ak máme psa, ktorý poddá nadpriemerný výkon, na ktorý nebol trénovaný, je dôležité psa po výkone „vykrokovať“ a v tých horších prípadoch mu pomôcť masážou.

Aby sme sa vyhli svalovici, vyčerpaniu a celkovej nechuti k behu, ubehnuté kilometrezáťaž navyšujeme postupne

 

Neváhaj, vyskúšaj beh so psom a pochváľ sa nám s tvojimi výsledkami! smiley

Zdroj foto: www.gq.com

 

Ak ťa behanie so psom zaujalo, v ďalšom článku sa dočítaš viac o profesionálnom behu so psom - canicrosse  wink

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes liečiteľ - Canisterapia

Áno aj ty sa môžeš venovať OBEDIENCE!

Zahraj sa so svojim psom na schovávačku

2 jednoduché spôsoby ako naučiť psa aport

Je praťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Mirka Čižmáriková
Mirka Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum