Trochu športovej exotiky - Dog surfing pre dobrých psích plavcov

Môžno pre nás trochu exotický šport so psom, o to však viac lákavejší. A hoci sa mu v našich končinách naozaj len ťažko venovať, zažiť ho v Amerike naživo môže byť naozajstný zážitok.

Trochu športovej exotiky - Dog surfing pre dobrých psích plavcov
Zdroj foto: socalsurfdogs.com
3625
Reklama

Dog surfing

 

Surfovanie so psom je pre obyvateľov prímorských oblastí skvelá zábava a perfektne strávený čas so svojím miláčikom. Ba čo viac, je to skvelý fyzický tréning nielen pre ich psa. Pes chce byť vždy tam, kde je jeho pán, chce robiť to, čo jeho pán, tak prečo nevyskúšať spoločné surfovanie.

 

 

Krátka, ale intenzívna – história dogsurfingu

Fotografie, videá, či novinové stĺpčeky zachytili prvých psích surferov už v roku 1930 vo Waikiki. V tú dobu nešlo o šport, skôr o jedinečne spoločne strávený čas. Ako postupne pribúdali roky v 20. storočí, pribúdali aj známi psí surferi. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch boli v surferskej spoločnosti známi napríklad David ,,DC,, Chalmers so svojím psom Maxom.


V roku 2006 sa v auguste v Kalifornii uskutočnili vôbec prvé oficiálne surferské preteky pod názvom „Surf dog small wave competition“. Prvé udalosti priniesli so sebou malé, ale nadšené davy užasnutých psičkárov. Nadšenie z tohto športu veľmi rýchlo rástlo. V roku 2010 sa na súťažiach zúčastnilo viac ako 150 psích surfistov a prilákalo viac ako 5000 divákov.
 

 

 

Pre koho je tento šport vhodný?

Úplne na začiatku si treba položiť otázku, či má pes vôbec rád vodu. Ak nie, choďte radšej na spoločnú turistiku.

Pes by mal ovládať základné povely – sadni, ľahni, zostať, ku mne. A samozrejme byť po kontrolou, hoci práve nie je na vodítku. Surfovanie je určite šport vhodný pre aktívnych ľudí. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, kondička a vytrvalosť sa tu naozaj zídu.


Ako začať?

Úplne, úplne na začiatku sa trénuje na suchu. Surfisti učia svojich psov ovládať dosku položenú na zemi, na suchu. Najlepšie oboznámenie s touto novou čudnou hračkou je také, že sa na nej pes jednoducho navečeria. Cez jedlo je to vždy jednoduchšie. Odmeny, pochvaly a pozitívny prístup je tou správnou cestou.


Psovi sa surf jednoducho musí páčiť. Ak pes odmieta zotrvať na doske, surfovanie pre neho nie je ten správny šport. Ak je pes a doska jedno telo, surfisti pod dosku ukladajú nerovný predmet, aby pes pochopil, že doska sa bude hýbať. Ešte jedna dôležitá vec, pes musí zaujať tú správnu pozíciu na doske a to v zadnej tretine surfu. Tréning sa postupne presúva na pláž, do plytkej vody a nakoniec na vlny.

 

OK, je čas vyraziť na vodu!

Každý surfer má so svojím psom bojový pokrik, ktorý jasne hlási: „ideme sa zabávať“. Ak predchádzajúci tréning prebehol správne, psí surfista sa s nadšením vrhá do vĺn za svojím pánom.
 

Súťaž

Kritéria, ktoré sa na surferských pretekoch sledujú, sú nasledujúce: Celková istota na doske, veľkosť zvládnutej vlny a dĺžka jazdy. Najväčšie preteky konajúce sa na Imperial Beach v Kalifornii, rozdeľujú psov do troch kategórií. Malé psy, veľké psy a tandemový surf. Tandemové surfovanie zahŕňa buď dvoch a viacerých psov na jednej doske, ale surfovanie s človekom.

 

V júni 2012 sa na prestížnych pretekoch prekonali tri Guinnessové svetové rekordy, vrátane nového záznamu osemnástich psov na jednej doske!

 

 

 

Baviť sa a byť v bezpečí

Žiadne dva dni nie sú rovnaké, žiadne dve vlny nie sú rovnaké. Riskovanie nie je zásadou surferov. Vedia, že ak jeden deň nie sú dobré vlny, príde deň kedy budú lepšie. Hoci sú surferskí psi vynikajúcimi plavcami, nikdy ich majitelia neriskujú zranenie.

 

Tak čo, ako sa ti páči tento šport?
 

Zdroj: http://www.socalsurfdogs.com

 

 

Bruno odporúča

Je každý pes rodeným plavcom?

Pasenie – práca, šport, ale hlavne skvelá zábava

Čo majú spoločné jazda na bicykli a venčenie psa? Predsa bikejöring!

Čo je hersenwerk a ako pomáha psovi?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum