Čivava (Chihuahua)

Čivava je napriek svojim miniatúrnym telesným proporciám veľmi inteligentný a majetnícky pes. Vyznačuje sa svojou nebojácnosťou a trúfalosťou, často sa postaví aj psom, ktorý sú niekoľkonásobne väčší a silnejší.

Čivava (Chihuahua)
Zdroj foto:
12506
Reklama

Čivava (Chihuahua)

 

Údaje FCI:

Štandard č. 218

Skupina 9. spoločenské a sprievodné psy

Sekcia 6. čivavy

Náročnosť na výchovu:

nenáročný

Náročnosť na pohyb:

nenáročný

Vzťah k deťom:

dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

spoločník

Umiestnenie psa:

interiér

Váha a výška:

1,5 – 3 kg a 15 - 23 cm

Dĺžka srsti:

krátka/dlhá

Vek dožitia:

12 rokov


 

Existuje viacero polemík o vzniku tohto najmenšieho  plemena na svete. Azda najznámejšou teóriou o vzniku plemena čivava je tá, že pochádza z Mexika 15. storočia nášho letopočtu.  Jej názov nesie meno mexického štátu Chihuahua. V roku 1884  bol zaregistrovaný prvý záznam o čivave ako samostatnom plemene, keď ju Mexičania predávali ako suvenír pre pohraničných turistov.

Čivava je napriek svojim miniatúrnym telesným proporciám veľmi inteligentný a majetnícky pes. Vyznačuje sa svojou nebojácnosťou a trúfalosťou, často sa postaví aj psom, ktorý sú niekoľkonásobne väčší a silnejší. Čivava je obranárska a niekedy až príliš odvážna. Je to hravý a učenlivý pes, ktorý často prilipne len na jednom členovi rodiny, no k ostatným má tiež dobrý vzťah. Je vhodná aj k deťom, pokiaľ sa k nej budú správať s láskou a rešpektovať ju. V opačnom prípade opätuje zlé zaobchádzanie svojim protiútokom. Miluje priamy kontakt so svojím pánom, škrabkanie a hladkanie sú jej najväčšou odmenou.

V poslednom období sa stala čivava trendom alebo skôr módnym doplnkom, netreba však zabúdať že je to živý tvor, ktorý skôr ako nový šatník, potrebuje veľa lásky a správnu výchovu.

Tak ako pri každom psovi, je dôležitá socializácia od malička, keďže čivava dospieva skôr ako ostatné psy. Najlepšie sa cíti pri psoch svojho druhu, ale pokiaľ je správne vychovaná toleruje všetky plemená psov, bez rozdielov. Sú známe dve varianty čivavy čo sa týka osrstenia. Sú to krátkosrstá a dlhosrstá, pri výbere záleží od vkusu, pretože charakterové vlastnosti nie sú rozdielne. V poslednom období sa stala čivava trendom alebo skôr módnym doplnkom, netreba však zabúdať že je to živý tvor, ktorý skôr ako nový šatník, potrebuje veľa lásky a správnu výchovu.

 

 

 

 

 

Odporúčané kategórie článkov:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš aj ty doma rozkošnú čivavu? Pochváľ sa jej fotkou v tvojom rozšírenom profile! Stačí sa len zaregistrovať medzi nás milovníkov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum