Nepoznáš dôvod prečo tvoj pes vyje? My ti ho prezradíme

Do ulíc sa rozozvučí hlas rozhlasu a v tú chvíľu všetky psy začnú neoblomne vyť. A zatiaľ čo ich majitelia hromžia, my poznáme dôvod prečo sa to tak vskutku deje.

Nepoznáš dôvod prečo tvoj pes vyje? My ti ho prezradíme
Zdroj foto: Pixabay
34347
Reklama

Nepoznáš dôvod prečo tvoj pes vyje? My ti ho prezradíme

 

Čo vskutku znamená keď tvoj pes vyje? Povery hovoria, že počuť psa vyť prináša smolu, že sa stala nehoda, alebo je vo vzduchu smrť. Pravda je však taká, že pes vyje preto, lebo to má v génoch. laugh Vyjadruje tak svoju potrebu komunikovať, stretávať sa so svojim druhom, alebo chrániť svoje územie.

 

Vysielanie správy do sveta

Štekanie a vytie je primárny prostriedok prostredníctvom ktorého psy odovzdávajú svoje zámery. Je to hlboko zakorenený inštinkt, ktorý dedia generácie psov po svojich predkoch. Keď pes vyje, znamená to, že sa snaží povedať tebe, alebo svojmu druhu niečo dôležité.

 

Najčastejšie signály komunikované vytím sú:

Varovné signály. Pes dáva najavo, že ostatné psy sa nemôžu priblížiť (do určitého priestoru), pretože tam jednoducho nepatria.

Signály na pomoc. Pes, ktorý sa bojí, alebo potrebuje pomoc, vyje. To preto, že vytie sa prenáša na vyšších frekvenciách, a teda je vyššia pravdepodobnosť že bude vypočutý na väčšiu diaľku.

Úzkosť. Týka sa to hlavne šteniat a starších psov. Práve oni prechádzajú ťažkými životnými zmenami a nie vždy sa dokážu pohotovo vysporiadať s novými udalosťami.

Potreba párenia sa. Najmä fenky, pokiaľ sa hárajú, vyjú. Vytie využívajú na prilákanie potencionálnych partnerov, posielajú do sveta odkaz, že prišiel ich čas a sú pripravené k páreniu.

 

Separačná úzkosť

Pokiaľ je pes nervózny pri tvojom odchode z domu, môžeš očakávať vytie ako jeden z prejavov jeho úzkosti z odlúčenia. Ak ide naozaj o úzkosť, bude prejavovať aj ďalšie príznaky, ako je apatia, nervozita, podráždenosť, inkontinencia atď.

Vytie u psov, ktoré sú zanechané doma, je celkom bežné. Štekot a vytie používajú ako komunikáciu, ktorou sa ti v tejto chvíli snažia povedať len jedno: „Neopúšťaj ma.“ Zároveň ide aj samoukľudňovacie správanie v týchto situáciách. Pes sa pri vytí cíti lepšie, pretože má pocit, že aspoň niečo robí pre tvoj návrat domov.

 

Zranenia

Psy nedokážu vyjadriť bolesť rovnakým spôsobom ako my ľudia, preto je dobré, aby ľudia poznali svoje psy natoľko, že z ich správania vyčítajú prípadné zmeny. To isté sa týka aj zvukov, ktoré psy vydávajú. Pri miernych a stredne veľkých bolestiach psy nevykazujú takmer žiadne príznaky. Vytie v tomto prípade môže znamenať vysokú úroveň bolesti.

Vokalizovanie bolesti je spojené s ďalšími zvukmi, ako napríklad kňučanie, pišťanie či stonanie. Ak spozoruješ aj iné príznaky (apatia, lokálna precitlivenosť, nechutenstvo) a zmeny v správaní, neodkladaj príliš dlho návštevu u veterinára.

 

 

 

Označovanie teritória

Tu si vieme odpovedať aj na otázku, prečo psy reagujú vytím na sirény. Hoci to nie je výskumom potvrdené, vedci sa domnievajú, že psy vnímajú sirénu ako vytie iného psa. Preto psy reagujú vytím, poukazujú na to, že teritórium na ktorom sa nachádzajú, im jednoducho patrí.

V iných prípadoch si pes označuje teritórium vytím vtedy, ak vníma neďaleké situácie a neznáme zvuky ako potencionálne nebezpečenstvo. Takto predkovia, ale aj dnešní vlci, odrážajú možný príchod iných predátorov na ich územie. Dávajú na známosť, že toto územie je dobre chránené.

 

Sociálne cítenie

Už si zažil vyť niekoľko psov naraz na jednej ulici, či v jednom parku? Ide o istý spôsob komunikácie a sociálneho cítenia. Prejavujú tak svoju prítomnosť a radenie sa do určitého živočíšneho druhu, v ktorom majú spoločnú reč. Tento typ prejavu tak isto zdedili po vlkoch, avšak v tomto prípade táto schopnosť zaniká, ak nie je podporovaná a počas života psa pravidelne vykonávaná.

 

Virtuálny lov

Niekedy sa môže stať, že pes vyje bezdôvodne. Netrpí bolesťami, nechráni si územie ani neodpovedá na vytie iného psa. Tak prečo potom vyje? Predkovia psov vyli aj pri love, táto schopnosť ostala zakódovaná v génoch a niektoré súčasné lovecké plemená dodnes vyjú. Hoci možno už ani sami nevedia prečo to robia. smiley

 

Prečo niektoré plemená vyjú viac ako iné?

Väčšinou sa jedná o lovecké plemená, alebo psy určené na stráženie. Tiež častejšie vyjú psy, ktoré vyžadujú väčšiu spoločenskú interakciu. Pochopenie potrieb svojho psa, ti dá postačujúcu odpoveď na to prečo on vyje v určitej situácií.

 

Najčastejšie plemená, ktoré vyjú: Afgánsky chrt, Akita, Americký pitbul teriér, Appenzellský salašnícky pes, Basenji, Modrý mývalí pes, Boloňský psík, Buldog, Bulmastif, Šarpej, Čau-čau, Cotton de Tulear, Francúzsky buldoček, Nemecká doga, Anglický chrt, Faraónsky pes, Ši-tzu, Neapolský mastif, Novofundlandský pes, Nórsky buhund, Pekinský palácový pes, Pyrenejský ovčiak, Saluki, Shiba inu, Sibírsky husky a Mexický naháč.

Zdroj: http://dogsaholic.com

 

 

Bruno odporúča

Prečo môj pes stále šteká? Tu je odpoveď.

Mladý či starý, naučí sa to každý pes! Robenie potreby nepatrí do postele

Boj so separačnou úzkosťou psa sa dá vyhrať

Aj tvoj pes si stráži misku s jedlom? Poradíme ti, ako na neho!

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum