Akita Inu

RASY PSOV – PSŮ Dnes je v Japonsku Akita považovaná za symbol vernosti. Nejedná sa o psa, ktorého nakŕmite a zabudnete na neho. Akita sa chce a musí stať členom rodiny a potrebuje lásku majiteľa.

Akita Inu
Zdroj foto:
14830
Reklama

Akita Inu (Akita)

 

Údaje FCI (stiahni)

Štandard č. 255

Skupina 5. špice a pôvodné plemená

Sekcia 5. ázijské špice a príbuzné plemená

Náročnosť na výchovu

náročný

Náročnosť na pohyb

náročný

Vzťah k deťom

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám

dobrý

Využitie psa

spoločník, služobný pes

Umiestnenie psa

interiér aj exteriér

Výška

pes – 67cm ;  fenka – 61cm   +-3cm

Dĺžka srsti

stredná

Vek dožitia

12 rokov


 

AKITA INU patrí k najstarším plemenám psov na svete. Doklady o chove možno vysledovať do 15. storočia, kostrové nálezy však svedčia o oveľa staršom pôvode. Názov akita je odvodený od japonskej prefektúry Akita, ktorá sa nachádza v severnej časti ostrova Honšú. Odtiaľ plemeno pravdepodobne pochádza. Akity boli pôvodne plemená lovecké, ale po vzore západného sveta sa v období Meidži v Japonsku rozšírili psie zápasy. Na tradíciu a kultúru sa ohľad príliš nebral, a tak boli akity krížené s ťažkými bojovými psami, ktoré sa dovážali s pevniny.

V roku 1910 boli psie zápasy zakázané, ale pravé akity už sotva existovali. Navyše sa v roku 1911 zaviedla daň zo psov, ktorá viedla k masívnemu poklesu chovaných psov. Plemeno zachránil Dr. Watase, ktorý začal v roku 1920 vyhľadávať staré typy akít a pomocou nich obnovil chov tohto úžasného plemena.  V roku 1931 bolo plemeno dokonca vyhlásené za japonské kultúrne dedičstvo a ich chov bol podporovaný štátom.

Ďalšia tvrdá rana zasiahla toto plemeno počas druhej svetovej vojny. Okrem toho, že sa stratila väčšina dokumentov, pre nedostatok potravy bol vyhlásený zákaz kŕmenia psov a navyše sa zo psov vyrábala kožušina pre japonskú armádu. Americký vojaci si všimli týchto veľkých psov, ktorí ich ohromili svojim vzhľadom a povahou a tak si ich odviezli so sebou aj domov, kde začali svoj vlastný chov. V Amerike neskôr vznikla nová rasa kvôli kríženiu s nemeckými ovčiakmi a mastifmi, nazvali ju Americká Akita. V Japonsku bol po vojne založený chovateľský klub, ktorý je dnes členom FCI.

 

Dnes je v Japonsku akita považovaná za symbol vernosti. Nejedná sa o psa, ktorého nakŕmite a zabudnete na neho.

 

Akita sa chce a musí stať členom rodiny a potrebuje lásku majiteľa. Svedčia o tom aj tieto príbehy:

Prvý, najznámejší je o psovi Hachiko, ktorý má na nádražnej stanici dokonca aj vlastnú bronzovú sochu.

Hachiko bol psík profesora, ktorý prednášal na univerzite v Tokiu. Každé ráno odprevádzal Hachiko profesora na stanicu a odpoludnia ho tu opäť privítal. Keď profesor zomrel, Hachiko napriek tomu prichádzal 10 rokov každé ráno a každé popoludnie na stanicu a čakal tam na svojho pána. Dňa 7.3.1935 Hachika našli mŕtveho na mieste, na ktorom tak dlho trpezlivo čakal.

Druhým dôkazom o oddanosti a vernosti týchto psov je príbeh dvanástich akít, ktoré majú taktiež svoj pomník s bronzovými sochami v životnej veľkosti. Jedná sa o psíkov, ktorí sprevádzali v roku 1957 japonskú vedeckú výpravu na južný pól. Kvôli veľmi zlým poveternostným podmienkam boli nútení členovia výpravy to vzdať na pol ceste a vrátiť sa späť. Žiaľ, museli tam zanechať okrem časti výstroja aj svoju skupinu psov. O tri roky, keď sa vrátili na miesto kde svoju expedíciu prerušili, vrhlo sa na nich radostne ich 12 akít. Živili sa potravou ktorú si ulovili pri 100 km vzdialenom oceáne a napriek tomu sa vždy vracali a čakali na návrat svojich majiteľov.

Práve kvôli tejto jeho vynikajúcej povahe je treba láskyplný, trpezlivý, ale dôsledný prístup pri výchove a výcviku. Nemá zmysel svoju akitu k niečomu nútiť a ani sa to neodporúča. Akita urobí z lásky k svojmu majiteľovi všetko, ale nie hneď laugh. Je to veľmi bystrý, inteligentný, ale samostatne mysliaci pes.

 

Zdroj foto: wikipédia

 

 

 

Bruno ti odporúča:

 

Zoznam kynologických podujatí

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš aj ty doma psíka tohto plemena? Aké máš s ním skúsenosti? Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti opis tohto plemena páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum