Šiba (Shiba-Inu)

Šiba Inu pochádza z krajiny vychádzajúceho slnka a na prvý pohľad si nemusíš byť 100% istý, či ide o líšku alebo plyšového maznáka. Viac o tomto nezávislom plemene sa dočítaš v článku.

Šiba (Shiba-Inu)
Zdroj foto:
7504
Reklama

 

Šiba Inu pochádza z krajiny vychádzajúceho slnka a na prvý pohľad si nemusíš byť 100% istý, či ide o líšku alebo plyšového maznáka. Šiba je najmenšie a pravdepodobne aj najstaršie plemeno zo šiestich špicov, ktoré majú svoj pôvod v Japonsku. Svoje využitie šiba našiel ako lovecký pes na drobnú zver, či vtákov. Druhá svetová vojna takmer zapríčinila vyhynutie tohto plemena. Väčšina týchto psíkov zahynula pri bombardovaní či podľahla psinke.

Šiba Inu je charakteristický svojou odvahou a vskutku horlivou osobnosťou. Je to veľmi zaujímavé plemeno, inteligentné a zároveň veľmi temperamentné. Ide o malého, no atletického psa a ako pravý ninja bojovník sa šiba pohybuje rýchlo, šikovne a ladne. Je horlivý a vždy v strehu.

Pozor, šiba je príklad dokonale nezávislého psa a niekedy sa mu pripisuje aj neobľúbená vlastnosť u psov, a to tvrdohlavosť či sebeckosť. Rád si svoje veci a jedlo dôkladne stráži. Nie je to práve najjednoduchšie plemeno na tréning, preto nezabudni začať skoro – už v šteniatkovskom veku. O včasnej socializácii snáď ani netreba písať. wink

Ako sme už písali, ide o inteligentného psa, ktorý sa rýchlo učí. Avšak to, či sa rozhodne urobiť to, čo by si od neho žiadal, je iná vec. Pre psíčkara začiatočníka môže byť preto tréning frustrujúci.

Pre toto plemeno je charakteristická aj ohnivá stránka jeho povahy, ktorú môže prejaviť voči ostatným psom či iným zvieratám. Šiba je lovec a miluje prenasledovanie. Vo všeobecnosti je podozrievaný voči cudzím ľuďom a je to dobrý strážca.

Šiba sa hodí do domu s oplotenou záhradou. Je to aktívne plemeno, ktoré sa rado hrá a miluje pohyb.

Aj napriek svojej nezávislosti je to úžasný rodinný pes – oddaný a verný.

Šiba Inu je skvelý spoločník, aj keď jeho cieľavedomá osobnosť môže byť pre niektorých ľudí neprijateľná. Iní sú ohúrení energiou, ktorou šiba prekypuje a skutočnou vernosťou. To je presne ten dôvod, ktorý spomínajú nadšenci tohto plemena a tvrdia, že vlastniť šibu nie je len vlastniť psa – mať šibu je životný štýl.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti táto stručná charakteristika plemena páčila, zdieľaj článok aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum