Saluka (saluki, perzský chrt)

Saluka je jedno z najstarších plemien, ktoré bolo kedysi považované za dar od Boha. Superrýchla ako vietor, štíhla ako model a ticho oddaná svojim ľuďom, aj tieto prirovnania vystihujú toto elegantné plemeno. Prečítaj si o ňom viac.

Saluka (saluki, perzský chrt)
Zdroj foto:
6438
Reklama

Saluka

(saluki , perzský chrt)

 

 

Pôvod saluky je zahalený v pieskoch času, no prvé zmienky o tomto plemene siahajú až do staroveku. Vedci špekulujú, že saluky a iné staroveké plemená vznikli z prvých domestikovaných psov a robili spoločnosť svojim kočujúcim pánom. Vyobrazenie psov, ktoré sa nápadne podobali dnešným salukám, sa našli v egyptských hrobkách z čias pred 4 000 rokmi. Vtedajší páničkovia si tak vážili svojich psov, že ich po smrti mumifikovali. Kočovní moslimovia, ktorí vo všeobecnosti psami opovrhujú a považujú ich za nečisté zvieratá, považujú saluky za dar od Boha. Saluky boli rozšírené na Strednom východe, v oblastiach Perzie, Sýrie, Egypta, Palestíny, Mezopotámie a Arábie.

 

Sú definíciou pôvabu a rýchlosti, sily a vytrvalosti, ktoré reprezentuje dlhá a úzka hlava a elegantné, no svalnaté telo.

 

 

 

Krásna rezervovaná saluka je láskavá, avšak nie každému ponúkne svoje oddané priateľstvo. Má tendenciu viazať sa s jedinou osobou, čo môže často viesť až k separačnej úzkosti.

Saluka je nesmierne obdivovaný pes aj vďaka exotickému vzhľadu, ale nie je to pes, ktorý je vhodný pre každého, treba myslieť na to, že je to energiou nabitý a nezávislý lovec. Akýkoľvek pohyb, či už je to veverička, mačka, alebo autíčko na diaľkové ovládanie, aktivuje inštinkt tohto plemena a jeho rýchlosť sa dokáže vyšplhať až na 56 km za hodinu! Aj keď je saluka pomerne domestikovaný pes, nie raz sa stalo, že svoje lovecké inštinkty využila na líškach, veveričkách, či dokonca aj jeleňoch.

 

Saluka je dobrý strážca, ale nie strážny pes

 

Aby sa tento náročný pes nenudil a našiel si svoje uplatnenie, potrebuje obrovský pozemok, kde sa môže do sýtosti vybehať. Saluka je vynikajúci spoločník na jogging, samozrejme, ak s ňou dokážeš držať krok. Čo sa týka psích športov, je to pes vhodný na obedience, ale aj trekking a coursing.

 

Ak sa rozhodneš pre šteniatko saluky, nezabudni na včasnú socializáciu, aby nevyšla príliš na povrch jej plachá a hanblivá stránka. Výcvik saluky je možný, no nečakaj, že sa z nej stane poslušný zlatý retríver. Saluka myslí za seba, ak je niečo oveľa zaujímavejšie než to, čo od nej chceš, dokonale ťa odignoruje.

Saluka dokáže byť perfektný spoločník starších detí, no do domácnosti s malými deťmi to nie je práve najideálnejší pes. Vo všeobecnosti so psami vychádza dobre, no jej najlepší spoločníci sú chrty.

Miluje svoje pohodlie, a tak ako mačka starostlivo dbá o svoju hygienu. Dokonca nemá ani známy psí zápach.  Saluka nie je typický bytový pes, potrebuje domov s veľkým a dobre zabezpečeným pozemkom, kde môže celý deň lietať.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak máš s týmto výnimočným psom skúsenosti, budeme veľmi radi, ak nám napíšeš o živote s ním viac do komentárov smiley

A nezabudni sa k nám pridať aj na Facebooku! 

Reklama
Blog Fórum