Coursing - šport pre rýchle psy

Psí šport, v ktorom ide o vytrvalosť, obratnosť a hlavne rýchlosť. Coursing je ideálnym športom pre rýchle chrty, ale nie len pre ne. Všetko, čo by si mal o coursingu vedieť sa dozvieš v tomto článku. Čítaj ďalej...

Coursing - šport pre rýchle psy
Zdroj foto:
8753
1
Reklama

Coursing

 

Už praveký človek okúsil výhody, ktoré mu prinášali chov a blízkosť nášho obľúbeného spoločníka. Pes neslúžil len ako hlásič a dobrý ochranár majetku, osôb či obydlia, ale osvedčil sa aj ako partner pri love. Egyptské nástenné maľby, spred 6 000-5 000 rokov pred naším letopočtom, kde sú vyobrazené ovčiarske psy, poľovnícke psy, štíhli chrti, sú dôkazom využívania psov v dávnych časoch.

A práve štíhli chrti, loviaci zrakom malú zver, na veľké vzdialenosti, boli základom pre vznik športu – Coursing. Anglicko je krajina pôvodu chrtích dostihov a coursingu. Dostihy, ponúkali všetkým fanúšikom najmä obdiv pre rýchlosť. Keďže ide v dostihoch len o rýchlosť, za týmto účelom, je zriadený špecializovaný chov a tréning.

 

Beh za živou korisťou, aj taký môže byť coursing

Vo väčšine štátov Európy je beh za živou korisťou už zakázaný. Ale poznáme štáty (Írsko, Rusko, Poľsko, Španielsko), kde takzvaný Hare coursing ešte stále organizujú.

 

Najrozšírenejší druh coursingu

Imitácia lovu zajaca, za využitia umelej návnady sa označuje ako Lure coursing. Umelá návnada je obvykle strapec z igelitových pásikov, môže obsahovať kožku zo živého zvieraťa. Musí byť atraktívna pre psov a nesmie splývať s okolím.

Prebratý navijak z dostihov, terén v prirodzenom prostredí, bránky, rozhodcovia – aj o tom bol začínajúci coursing. Bránky, ktoré psy prekonávali, slúžili ako kritérium, ktoré rozhodcovia bodovali. Neskôr z trate, bránky zmizli a vytvorili sa iné kritéria, vďaka ktorým vedeli rozhodcovia ohodnotiť beh.

 

Ako prebieha coursing?

Beh za umelou návnadou sa koná v prirodzenom prostredí (napríklad lúka, pole). Dráha je postavená za pomoci kladiek (mala by čo najviac pripomínať dráhu utekajúceho králika). Lanko o ktoré je uchytená umelá návnada prechádza pomedzi kladky. A posledná podstatná vec, ktorá ťahá lanko po dráhe je navijak. Obsluha navijaku, reguluje rýchlosť návnady a teda má za úlohu ťahať návnadu pre psami.

Dráha je dlhá od 400 – 700 m pre malé plemená a od 500 – 1000 m pre veľké plemená. Hlavnou podmienkou, pre vytvorenie coursingovej dráhy, je zabezpečiť bezpečnosť psov pri behu. Vítaným spestrením, no nie povinným, sú prírodné prekážky (stromy, kríky, potok), nerovný, mierne kopcovitý terén. Kamene, kamenisté plochy, diery sú absolútne nevhodným prvkom na trati.

 

Kedy začať s coursingom?

S coursingom sa odporúča začať približne od 1. roku života u malých plemien a od 1,5 roka u väčších plemien. Nie je sa kam ponáhľať, dôraz je treba klásť na zdravý vývin u mladých jedincov a zbytočne ich náročnými behmi nezaťažovať. Neznamená to však, že sa s nimi nemá nič robiť. smiley Zoznámiť ich s návnadou, vytvoriť správne návyky, naplniť lovecký pud, zúčastniť sa tréningov je vítanou alternatívou pre mladých (budúcich coursingových) psíkov.

Aj keď sa preteky medzinárodného charakteru organizujú najmä pre chrtov, tréningov ale i menších pretekov už je možné zúčastniť sa s akýmkoľvek plemenom či krížencom. Základnou podmienkou je chuť loviť, u psa.

 

 

 

Ako vyzerajú preteky?

Na oficiálnych pretekoch, psy bežia obvykle v pároch. Každý pes musí absolvovať beh s náhubkom a dečkou (slúži na rozlíšenie psov, pre rozhodcov). Pretekov je možné zúčastniť sa, len po získaní licencie.

Na pretekoch sa bežia 2 behy a beh sa hodnotí na základe niekoľkých kritérií.

1. Obratnosť – prejaví sa napríklad pri náhlej zmene trasy, pri prekonaní prekážky.

2. Rýchlosť – prejavuje sa po celej dĺžke trate. Keďže sa nepoužíva časomiera, rýchlosť v tomto zmysle znamená skôr vlastné nasadenie psa, jeho snaha, progresivita.

3. Vytrvalosť – myslí sa tým akási schopnosť dobehnúť návnadu, dobehnúť do cieľa v dobrej fyzickej kondícií, hodnotí sa tiež strácanie / nestrácanie rýchlosti.

4. Horlivosť (úsilie) – rozumie sa ako schopnosť udržať koncentráciu, fixáciu na návnadu,. Hodnotí sa, napríklad pri vyrušení, čo môže byť ostrejšia zátačka, strata návnady, prekážka, náhly pád, pokus o chytenie návnady ak ju už drží súper,...

5. Inteligencia – dokáže sa prejaviť v zaujatí dobrej pozície. Pes zaujme pozíciu medzi návnadou a jej dráhou a tým zabráni jej úniku.

 

 

Nezabúdaj, coursing neslúži na vybehanie psa. Coursing je najmä o zachovaní a zlepšovaní loveckých vlôh. Vyskúšať túto aktivitu by určite mal každý pes, ktorý ukrýva v sebe vytrvalého lovca.

Pre tých, ktorí majú chuť otestovať lovecké schopnosti u svojho psa, môžu tak urobiť, keď sa prihlásia na tréning ( http://www.coursing.sk/ ). Tréningy sa zverejňujú vždy dostatočne včas a s jasnými podmienkami a pravidlami.

Coursing ako imitácia skutočného lovenia dokáže naplniť každú loveckú bunku tvojho psa! wink

 

Ak ťa coursing zaujal a chceš sa o tomto psom športe dozvedieť čo najviac, máme pre teba skvelú knihu, kde sa dozvieš všetko:

 

Bruno ti odporúča:

2 jednoduché spôsoby ako naučiť psa APORT

Psie hry alebo ako si zlepšiť vzťah so psom

Je preťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?

Ako porozumieť svojmu psovi? 1. časť - Ako sa psy učia?

Kliker – výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, nezabudni ho zdieľať aj pre tvojich priateľov:

Mirka Čižmáriková
Mirka Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Katka-4
pred 7 mesiacmi
Radi sa zúčastňuje súťaže Labka strašne rada behá
Blog Fórum