Veľký münsterlandský stavač (Großer Münsterländer Vorstehhund, Large Münsterländer

Veľký münsterlandský stavač (VMO) je elegán medzi stavačmi. Zaujme Vás svojím vznešeným vzhľadom a výbornými pracovnými vlastnosťami.

Veľký münsterlandský stavač (Großer Münsterländer Vorstehhund, Large Münsterländer
Zdroj foto: Daniela Šajarová
5194
Reklama

   Veľký münsterlandský stavač

(Großer Münsterländer Vorstehhund, Large Münsterländer)

 

 

Krajina pôvodu: Nemecké národné plemeno

 

Náročnosť na pohyb: vysoká

Využitie psa: poľovný pes, psie športy, spoločník

Umiestnenie psa: exteriér, interiér s dostatočným pohybom

Vzťah k deťom: veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám: veľmi dobrý

Výška: pes 60-65 cm, suka 58-63cm

Váha: okolo 30 kg

Farebné srsti: biela s čiernymi platňami a bodkami alebo čierno striekaná. Hlava je čierna, môže mať bielu lysinku.

Povahové vlastnosti: najdôležitejšími vlastnosťami sú dobrá ovládateľnosť, učenlivosť, spoľahlivosť na poľovačke, zvlášť po strelbe. Živá povaha, bez známok nervozity.

Osrstenie: dlhá a hustá, ale hladká, nie zvlnená alebo odstávajúca, pretože by to obmedzilo poľovnú využiteľnosť. Typická dlhá srsť. Srsť musí byť tak pri psoch ako aj sučkách na zadnej strane predných a zadných končatín veľmi dlhá a hustá (zástavy), aj na chvoste má byť srsť mimoriadne dlhá. Najdlhšia má byť asi v polovici chvosta. Srsť na ušiach má byť dlhá, spodné okraje má veľmi presahovať. Ostatná srsť na hlave je krátka a priliehavá.


 

Údaje FCI: 7. skupina stavače, sekcia 1.2 kontinentálne stavače, typ “španiel”, so skúškou.



Veľký münsterlandský stavač (Großer Münsterländer Vorstehhund, Large MünsterländerFoto: Daniela Šajarová

História plemena

Veľký münsterlandský stavač pochádza z „vtáčích psov“ chovaných v stredoveku, ktorý boli využívaný na lov s dravcom. Postupom času sa z nich vyvinuli sliediči a dlhosrstý stavači. Veľký münsterlandský stavač spoločne s malým münsterlandským stavačom a s Nemeckým dlhosrstým stavačom patria do rodiny Nemeckých dlhosrtých stavačov. Nemecký klub dlhosrstých stavačov v roku 1909 definitívne vylúčil z plemenitby čiernobiele jedince.  V roku 1919 bol založený klub chovajúci čistokrvných čiernobielych dlhosrstých  münsterlandských stavačov. Prvé jedince pochádzajú z Münsteru a dolného Saska.

 

A dnes?

V dnešnej dobe je plemeno využívane najme v poľovnej praxi. Na našom území je jeho výskyt zriedkavý. Na Slovensku sa chovu týchto úžasných psov venuje Daniela Šajarová. V Čechách je toto plemeno početnejšie.

Veľký münsterlandský stavačVeľký münsterlandský stavač

Foto: Daniela Šajarová

 

Prečo si vybrať münsterlandera?

VMO je výborný pes do rodiny. Miluje ľudí, deti aj iné zvieratá. Svojej rodine je oddaný a ochraňuje ju. Ľahko sa učí, preto je vhodný aj pre začiatočníkov. Výhodou je, že nie je taký početný, ako iné plemená stavačov. Jeho chov je na vysokej úrovni, vyberajú sa len kvalitné jedince ktoré musia absolvovať náročné poľovné skúšky a zdravotné prehliadky. Je to všestranný psík vhodný na rôzne psie športy, canisterapiu, výstavy,  ale predovšetkým sa však využíva v poľovnej praxi. Možno ho chovať v dome, ale aj v byte,  potrebuje však množstvo pohybu a psychického zamestnania.

 

Starostlivosť o srsť

Srsť je dlhá a hustá najmä na ušiach, chvoste a zadnej strane končatín. Stačí ju občas vyčesať a po prechádzke zbaviť nečistôt.

Veľký münsterlandský stavač

Foto: Daniela Šajarová

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, pes bruno

Reklama
Blog Fórum