Výstava psov – prečo je veľkým pozitívom?

Mnohí ľudia vidia výstavu psov alebo výstavného psa a povedia si, že ide o týranie zvierat alebo o nezmyselnú súťaž krásy, kde psy iba trpia. V tomto článku sa pokúsime vysvetliť, prečo je opak pravdou.

Výstava psov – prečo je veľkým pozitívom?
Zdroj foto: Lucia Hroncová
7639
Reklama

Výstavy psov – prečo sú veľkým pozitívom

 

Mnohí ľudia vidia výstavu psov alebo výstavného psa a povedia si, že ide o týranie zvierat alebo o nezmyselnú súťaž krásy, kde psy iba trpia. V tomto článku sa pokúsime vysvetliť, prečo je opak pravdou.

Svetlá, kopa ľudí, chaos, hluk, všadeprítomný štekot, neznesiteľný smrad, psy napchaté v malých prepravkách a kopa netrpezlivých chovateľov, ktorí zarábajú peniaze vystavovaním svojich psov. Práve tak si nemálo ľudí predstavuje bežnú výstavu psov. Tento obraz je však neskutočne vzdialený realite. smiley

výstava psov, handlingFoto: Lucia Hroncová

Ako sa prihlásiť na výstavu psov?

Celý výstavný proces má však svoju postupnosť a je maximálne organizovaný. Začína tým, že si pozriete na rôznych web stránkach rozpis výstav v danom roku, pre danú krajinu a rozhodnete sa, na ktorú chcete s psíkom ísť. Pri tom všetkom treba zohľadniť mnoho faktorov. Jedným z nich je vek súťažiaceho psíka, keďže všetky psy súťažia v rôznych vekových kategóriách, a to kategóriách mladšieho dorastu (najmenších šteniatok), dorastu (šteniatok do 9 mesiacov), mladých, stredná a otvorená. Okrem týchto kategórií sa súťaží aj v kategórii šampiónov, veteránov alebo v triede pracovnej. Na základe veku prihlásite psíka do vekovej kategórie pod, ktorú spadá a zaplatíte štartovací poplatok, ktorý sa pohybuje v desiatkach (a niekedy aj viac) eur. Po zaplatení poplatku čakáte na tzv. návratku, ktorá vám príde tesne pred samotnou súťažou (väčšinou) mailom. Na návratke máte uvedené svoje štartovacie číslo, ktoré určuje vaše poradie v rámci skupiny, a kupón, ktorý vám na mieste výstavy vymenia za katalóg. Výstavný katalóg je mini brožúra so zoznamom všetkých psov, vystavovateľov a rozhodcov prihlásených na danú výstavu a vystavovateľ sa podľa neho orientuje na výstavisku. V katalógu je totiž uvedené aj číslo tzv. kruhu, a teda miesta vyhradeného na posudzovanie toho-ktorého plemena.

 

Som na výstave, čo teraz?

Keď dorazíte na výstavisko a máte svoje číslo, katalóg a našli ste svoj kruh, tak si zložíte veci v blízkosti kruhu a vtedy začína „zábava“. Sedíte a čakáte kým sa váš psík nedostane na radu... Toto je čas keď sa väčšina chovateľov buďto zoznamuje ak sú noví, alebo veselo hrkúta o novinkách, problémoch, riešeniach a zábavným historkách (v ktorých väčšinou figurujú psy ako hlavní aktéri). Keď si uvedomíte, že väčšina chovateľov toho istého plemena sa neustále stretáva na všetkých výstavách, tak je nevyhnutné aby medzi sebou aj napriek súťažnej rivalite, vytvorili nejaké formy priateľstva. Niektorí chovatelia tento čas využívajú na prípravu a češú svoje psy na malých prenosných stolíkoch.

výstava psov, handlingFoto: Lucia Hroncová

Handler a handling

Kde tu vidíte psíky v oddychujúce v prepravkách, a kde tu vidíte niekoho v kostýme alebo obleku, ako behá hore-dolu po hale s psíkom na tenučkom vodítku. Títo ľudia sa volajú handleri. Väčšinou sú to profesionáli, ktorí sa výhradne venujú tréningu a predvádzaniu psov ale niekedy sú to aj deti tzv. junior handleri, ktoré sa tomuto športu venujú závodne a nie sú za to platené. Na prvý pohľad sa bežnému pozorovateľovi javí, že handling je maximálne jednoduchý. Veď len vezmete psíka na vodítko a prebehnete sa s ním v kruhu, čo na tom môže byť náročné? Nuž, kto to so svojim psom ešte nevyskúšal, nikdy nepochopí aké je to náročné. Musíte psa viesť takým tempom, aby nekráčal, ale ani nebežal. Aby hlavu niesol pekne vztýčenú, aby bolo vidno celú stavbu jeho tela, jeho chôdzu a prirodzený pohyb.  Následne je psík posudzovaný v postoji a to buď na zemi, alebo na stolíku ak ide o malé plemeno. Porotca pozrie psíkovi zuby a stavbu tela a nadiktuje zapisovateľom svoj posudok.

 

výstava psov, handling, tréning na výstavuFoto: Lucia Hroncová

Byť rozhodcom vôbec nie je jednoduché. Musí poznať pri každom plemene ako má zdravý pes vyzerať, musí vedieť ako sa má správať, ktoré povahové črty sú v poriadku, a ktoré sú neželané, toto sa nazýva štandard plemena. Napríklad pes poľovného plemena musí mať ostrejšiu povahu ako palácový psík, niektoré psy majú mať uši stojace a niektorým visia, a pri niektorých plemenách je presne určené aj sfarbenie srsti. Po posudkoch rozhodca v každej vekovej kategórii určí, ktorý psík sa stáva víťazom. Nakoniec všetky víťazné psy v rámci plemena súťažia o to, kto je najkrajší z plemena. A teraz prichádza informácia, ktorej málo ľudí verí, ale za víťazstvo sa nevyhráva žiadna finančná odmena. Tety v okienku vám dajú pečiatku a zapíšu získané hodnotenie do preukazu pôvodu a dostanete medailu alebo pohár na pamiatku – žiadne finančné výhry na výstavách psov nie sú.

 

 

Napriek celej náročnosti procesu a nevyhnutným tréningom ide o vec, ktoré je z mnohých hľadísk veľmi prospešná pre zdravie a spokojnosť psíkov.

  1. Tréning, ktorý je na výstavy nevyhnutný sa v základe neodlišuje o tréningu bežnej poslušnosti a ak je vedený správne, tak je to pre psíka veľká zábava a forma hry, ktorú si skutočne užíva a baví ho,
  2. Rozhodcovia posudzujú psíkov podľa toho, ktorý je najzdravší a teda najschopnejší zanechať po sebe čo najzdravšie šteniatka. Eliminujú sa tak zdravotné vady a genetické choroby a znižuje sa riziko toho, že šteniatko od rodičov-šampiónov bude mať v budúcnosti zdravotné problémy,
  3. Takisto sa posudzuje povaha a temperament psíka a je teda pravdepodobné, že šampión pastierskeho plemena bude najvhodnejší na pasenie a poľovný bude najvhodnejší na lovenie, atď.
  4. V neposlednom rade je dôležité povedať, že v prípade výstavných psov ide o najviac socializované psíky, ktoré sú nielen zvyknuté na ľudí, ale vo veľkej väčšine aj maximálne priateľské a tolerantné ako k dospelým, tak aj k deťom a k iným zvieratám a majú vysokú kvalitu života, pretože sú doma rozmaznávané maximálnou starostlivosťou, najlepšou a najkvalitnejšou stravou a najlepšími podmienkami na život.

výstava psov, handlingFoto: Lucia Hroncová

Ak si kupujete psíka s „papiermi“ neznamená to, že s ním musíte chodiť na výstavy. Preukaz pôvodu je len zárukou toho, že psík je čistokrvný a že je v najlepšom možnom zdravotnom stave a nehrozia mu žiadne geneticky prenosné ochorenia. Ak si kúpite psíka s papiermi, a stane sa vám v živote, že už sa oňho z akéhokoľvek dôvodu nemôžete starať, profesionálna chovná stanica, ktorá vám ho predala, si ho vždy vezme naspäť k sebe. Psíky s preukazom pôvodu nikdy nekončia v útulkoch. Treba si ale uvedomiť, že cena šteniatka s papiermi, je vyššia, ale je to len najmenší z nákladov, ktoré na výchovu a starostlivosť o psíka potrebujete. Preto ak si nemôžete dovoliť kúpiť psíka s papiermi, nikdy nekupujte psíky od množiteľov, lebo tak čelíte vysokému riziku toho, že vaše šteniatko bude trpieť zdravotnými poruchami a rôznymi chorobami v dôsledku nesprávneho chovu (a množenia) a navyše tým podporujete niekoho, kto chová psíky v mizerných podmienkach čisto za účelom finančného profitu. Ak ale predsa chcete chlpatého štvornohého spoločníka a nemáte na čistokrvného psíka peniaze, adoptujte si psíka z útulku. Bude vďačný za každý jeden prejav lásky a starostlivosti, ktorý mu dáte a bude vám rovnako milujúcim spoločníkom.

 

Bruno ti odporúča:

Prečo sú práve deti najčastejšie napadnuté psom?

Prepáčte mačky, ale vedci zistili, že psy sú múdrejšie

Psie oči, tie človeka vždy dostanú. Ale čo tento pohľad v skutočnosti znamená?

DOG PARKER - postarám sa ti o psa, kým ty nakupuješ

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

pes bruno

 

Chodíš aj ty vystavovať svojho psíka? Napíše nám svoje skúsenosti:

Lucia Hroncová
Lucia Hroncová
Som obrovská milovníčka psov no najviac na svete toho svojho. S mojím neposedným corgim sa okrem výstav venujeme aj obedience tréningu a trpíme šialenou vášňou pre pasenie oviec a iné neposednosti. Viac o nás nájdeš na instagrame @teddy_tailorscardi a na Facebooku - PuppyCh SK Archimedes Tailorscardi
Reklama
Blog Fórum