Prečo sú práve deti najčastejšie napadnuté psom?

Nový výskum ukazuje, ako zle deti rozpoznávajú reč tela psov. Sebavedomie a zlý odhad im neumožňuje správne vyhodnotiť situáciu, a práve vtedy dochádza k útoku. Prečo je to tak?

Prečo sú práve deti najčastejšie napadnuté psom?
Zdroj foto: Pexels
5669
Reklama

Prečo sú práve deti najčastejšie napadnuté psom?
 

Na základe štatistík, ktoré sú k dispozícii v Spojených štátoch, približne 350 000 až 400 000 ľudí je každoročne ošetrených po napadnutí psom. Tieto štatistiky úplne jasne hovoria o tom, kto bol najčastejšie hospitalizovaný. Deti vo veku do 15 rokov tvoria až 60% všetkých zranení, pričom najzraniteľnejšou skupinou sú deti vo veku od 5 do 9 rokov. Ak sa na tieto štatistiky pozrieme ešte trochu bližšie, zistíme, že dve tretiny týchto detí, tvoria chlapci.

 

Prečo sú práve malé deti vystavené najväčšiemu riziku? Odveď na túto otázku nachádzame v štúdií, ktorá bola vypracovaná na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnych vied v Českej republike. Výskum sa venoval 372 deťom vo veku od 8 do 12 rokov. Týmto deťom ukázali fotografie psov s rôznymi emóciami, aby zistili, či deti rozumejú reči tela psa. Výsledky boli viac než znepokojujúce. Deti správne charakterizovali správanie psov iba v 17% fotografií. Ak si rozoberieme výsledky štúdie na drobné, získame prehľadnú tabuľku, ktorá hovorí o tom, ktorá zo šiestich predstavených emócií bola koľkokrát správne deťmi odhadnutá.

 

Deťmi základných škol správne definované psie správanie (v percentách):

  • radosť 21%

  • submisívnosť 10%

  • útok 7%

  • hrozba 8%

  • strach 33%

  • priateľskosť 21%

 

Čo je najviac znepokojujúce, je to, že iba jedno z troch detí rozpoznalo reč tela súvisiacu s prejavmi strachu psa. A práve vystrašený pes je pre človeka najväčšou hrozbou. Ďalšie výsledky hovoria, že samotnú hrozbu a útok rozpoznalo len jedno dieťa z desiatich. Hoci sa výsledky u chlapcov a dievčat podobali, zdá sa, že chlapci si strach u psov uvedomujú ešte menej ako dievčatá. 41% dievčat správne rozpoznalo vystrašeného psa, zatiaľ čo u chlapcov sa tak stalo len v 29% prípadov.

 

Neschopnosť rozpoznať emočné signály, ktoré pes vysiela, je zhoršená skutočnosťou, že deti majú tendenciu si myslieť, že majú väčšiu kontrolu nad psom, než je v skutočnosti pravda. V tejto štúdií sa ďalej detí pýtali: „Koho vo vašej rodine pes najviac poslúcha?“ Viac ako tretina detí si myslí, že ich pes poslúcha oveľa viac ako kohokoľvek iného z rodiny. Avšak chlapci boli najviac sebavedomí. Až 34% odpovedalo, že pes reaguje na ich príkazy lepšie, ako na ich otca či matku. U dievčat sa táto odpoveď vyskytovala v 28%. Nakoniec je zarážajúce, že až 64% detí z tejto štúdie chodí na prechádzky so svojím psom bez dozoru dospelých.

 

V závere sa teda dozvedáme, prečo najčastejšie dochádza k napadnutiu psov u detí. Takýto vysoký stupeň nevedomosti chápať reč tela psa vedie pri hroziacej agresivite k napadnutiu. Deje sa to preto, lebo deti (najmä chlapci) sú presvedčení, že majú nad svojím psom oveľa väčšiu kontrolu ako je v skutočnosti pravda. A ak chodia na prechádzky so psom bez svojich rodičov, je ľahké si predstaviť ako ľahko môže dôjsť k stretu dvoch psov, ktorých majú na starosti deti. A keďže deti nechápu, čo im v tú chvíľu pes hovorí, nemajú potrebu ho držať pod kontrolou.

 

Ak si rovnako znepokojený výsledkami tejto vedeckej štúdie ako my, porozmýšľaj, čo by sa dalo urobiť, aby sme naše deti ochránili pred najbližším útok.

 

 

Zdroj: https://www.psychologytoday.com

 

Bruno ti odporúča:

Deti nechápu riziku, ktoré pochádza z blížiaceho sa vystrašeného psa

Psy pomáhajú deťom znižovať hladinu stresu

Prečo niektorí ľudia psov milujú a iní nenávidia?

Psy sa boja, lebo sa my bojíme

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum