Deti nechápu riziku, ktoré pochádza z blížiaceho sa vystrašeného psa

Hoci deti vnímajú riziko, ktoré je spojené s rozzúreným psom, pri vystrašených psoch to už tak úplne neplatí. Ich opatrnosť sa tu neprávom pomerne rýchlo vytráca.

Deti nechápu riziku, ktoré pochádza z blížiaceho sa vystrašeného psa
4383
Reklama

Deti nechápu riziku, ktoré pochádza z blížiaceho sa vystrašeného psa

 

Výsledky vyplývajúce z reakcií detí pri strete s vystrašeným psom predstavila Dr. Sarah Roseová a Grace Aldridgeová zo Staffordšírskej Univerzity v UK.

 

Dr. Rose uviedla: „Štatistiky Spojeného kráľovstva ukazujú, že ročne príde ku konfliktu medzi malými deťmi a psami až 1200krát. Hovoríme len o hospitalizovaných prípadoch, ktoré nastali u detí v rokoch 2013 až 2014.“ Vek detí počas hospitalizácie bol do desiatich rokov. Táto štúdia poukázala na to, že deti nevedia úplne presne čítať emócie psov.

 

 

 

Počas výskumu boli deti rozdelené do dvoch skupín. 57 detí bolo vo veku medzi 4 a 5 rokov. Zvyšných 61 detí mali od 6 do 7 rokov. Deti sledovali 15 videí a 15 obrázkov, ktoré zobrazovali skutočné správanie psov. Videoklipy boli dlhé od 6 do 11 sekúnd, pričom jedinou sluchovou stopov bolo štekanie.

 

Obe skupiny detí sa potom výskumníci pýtali rovnaké otázky týkajúce sa stretu so psom. Pýtali sa detí, či by sa chceli s nimi hrať a aké emócie tieto psy zobrazujú (či sú psy šťastné, nahnevané, alebo vystrašené).

 

Analýza výsledkov preukázala, že deti sú schopné prečítať psie správanie na úrovni vyššej ako je len náhoda. Avšak rozhnevaných psov rozpoznali oveľa lepšie ako tých šťastných, či vystrašených.

 

Napriek tomu, že pravdepodobnosť, že sa deti stretnú s rozzúreným psom, bola naozaj malá, neprichádzalo k žiadnemu rozdielu v prístupe k šťastným či vystrašeným psom.

 

Dr. Rose na záver povedala: „ Malé deti sú relatívne šikovné čo sa týka presného rozpoznávania emócií, ktoré pes v danú chvíľu vykazuje. Avšak deti už ďalej nechápu, ako sa správať v blízkosti vystrašeného psa. Opatrnosť je u nich vyvolaná len u zúrivých psov. Problémy, ktoré môžu nastať pri strete s vystrašeným psom, ako aj „návod“ ako postupovať pri stretnutí s takýmto psom, by mali zahŕňať kampane zamerané na prevenciu a ochranu detí pri kontakte so psom.“

 

Zdroj: https://www.sciencedaily.com

 

Bruno ti odporúča:

Psy ignorujú zbytočné pokyny rýchlejšie ako ľudia

Psy pomáhajú deťom znižovať hladinu stresu

Dieťa žijúce v domácnosti so psom je zdravšie ako dieťa žijúce bez neho

Ovplyvňuje empatia komunikáciu medzi človekom a psom?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum