Psie oči, tie človeka vždy dostanú. Ale čo tento pohľad v skutočnosti znamená?

Každý z nás už zažil pohľad psa, z ktorého srší nevinnosť a roztomilosť. Psie oči, ktoré dostanú do kolien aj najzarytejšieho nahnevanca. Pozor, tento pohľad môže znamenať nebezpečenstvo!

Psie oči, tie človeka vždy dostanú. Ale čo tento pohľad v skutočnosti znamená?
Zdroj foto: Pexels/Nancy Nobody
10696
Reklama

Psie oči, tie človeka vždy dostanú.

Ale čo tento pohľad v skutočnosti znamená?

 

Psy komunikujú s okolím prostredníctvom celého svojho tela, využívajú aj tú najjemnejšiu mimiku, aby prezradili, čo cítia. Chceš vedieť čo pes hovorí, keď sa na teba pozerá uprenými, doširoka otvorenými očami, pri ktorých je vidno až bielko? Ak áno, nasledujúce riadky sú aj pre teba.


Čo znamená správanie sprevádzané psími očami?

Jedným z najčastejšie ignorovaných prejavov tela psa sú práve tzv. psie oči. Keď sa pes cíti vystrašený alebo ohrozený, jeho oči sa zväčšujú a odhaľujú biele časti oka – skléru. Ľudia pri strachu reagujú veľmi podobne, snažia sa lepšie zaostriť a ich oči sú naozaj doširoka roztvorené. U psov je možné všimnúť si ďalší sprievodný znak strachu – napätie tváre a zavreté ústa. Preto je veľmi dôležité venovať tomuto „roztomilému“ pohľadu pozornosť, pretože tento pes sa môže v okamihu stať nebezpečným!

 

Prečo tomuto pohľadu venovať toľkú pozornosť?

Pohľad psích očí možno pozorovať keď je pes frustrovaný, keď sa na neho kričí, ale aj pri takých banálnych záležitostiach, ako je tréning novej úlohy či zábavného triku. Tento pohľad môže prísť aj s niečím takým ako je obyčajná starostlivosť o nechty.

 

Ak si príliš hŕ v tréningu, pes môže ľahko nadobudnúť pocit strachu a zmätku. Takže ak v jeho očiach zazrieš bielko, zaraď spiatočku a porozmýšľaj, čím si svojho psa mohol vystrašiť. Ak ide napríklad o strihanie pazúrov, rozdeľ si tento úkon na prvýkrát na viac častí. Odmeňuj psa maškrtami, keď ho hladkáš a v druhej ruke držíš zastrihávač, odmeňuj ho, keď sa dotkneš jeho pazúrov a po strihaní znovu. S každou novou situáciou treba psa oboznámiť, pritom je jedno či ide o šteniatko, alebo staršieho psa.

 

Objatie, rovná sa stres

Jedným z najčastejších problémov je objatie od dieťaťa. Väčšina psov to nemá vôbec rado, a ak sú držaní v objatí príliš dlho, môže dôjsť k uhryznutiu. Nijakým iným spôsobom sa totižto z objatia nevedia dostať.

 

 

Nie každé psie oči vyjadrujú strach

Áno, niektoré psy vedia ako na svojich pánov. Vedia, že keď spravia psie oči, bude im splnené úplne všetko, na čo sa v tú chvíľu pozrú. A keď ide o jedlo, sú majstrami v pretvárke. Ako rozoznať kedy je ich pohľad prejavom strachu, a kedy ide o hru? Pozri sa na svojho psa ako na komplex jeho aktuálnych prejavov. Možno to trochu zložito znie, ale v skutočnosti je to veľmi jednoduché.

 

Scenár č.1: Naháňate sa za loptičkou. Tebe sa ju už nechce ďalej hádzať, no tvoj pes je stále plný energie. Prinesie ti loptičku k nohám, vrtí chvostom, púli na teba oči, papuľku má otvorenú dokorán.

 

Scenár č.2: Potrebuješ súrne odbehnúť z auta. Svoj sendvič si nestihol dojesť, pokladáš ho na sedadlo tesne vedľa psa a nechávaš ich tam samých. Jasné, pes neodolá a ponúkne sa. Prichádzaš naspäť a začínaš sa hnevať. Kričíš a možno psa aj udrieš.

 

V ktorej situácií sa pes chce hrať a v ktorej má strach?

 

Ak si si stále neni istý, či pes svojimi psími očami prejavuje chuť sa hrať alebo strach, prečítaj si nasledujúci zoznam prejavov psieho tela vo chvíli, keď sa bojí:

  • pevné, napnuté telo

  • uši otočené na stranu, alebo dozadu

  • zatvorené ústa

  • olizovanie pier

  • obzeranie sa

  • odchod z miesta, skrytie sa

  • nepriamy pohľad

  • zívanie

 

Obzvlášť pozor pri hre s deťmi

Niekedy sa stane, že dieťa svoju hru so psom preženie a pes sa začína cítiť nekomfortne. Vtedy treba brať psie oči vážne a zachovať sa veľmi pohotovo. Preruš hru, vezmi dieťa z dosahu psa a psa preorientuj na inú hru. Na takú, pri ktorej sa opäť uvoľní. Hneď potom pouvažuj, ako tejto situácií do budúcna predísť, tak aby hra bavila všetkých a pes nebol stresovaný. Keď sa my, ľudia, zlepšíme v čítaní psej reči, aj naše vzťahy s nimi sa prehĺbia. Veď práve preto zdieľame naše životy, nie?

 

 

Zdroj: http://www.dogster.com

 

Bruno odporúča

Čo spôsobuje očný kontakt s tvojim psom?

Reč psieho tela. Rozumieš tomu, čo ti pes hovorí?

Prečo psy vrtia chvostom?

Poznáš dôvod, prečo psy krútia hlavou keď na nich hovoríme?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, alebo diskutuj a pomáhaj v našom fóre a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží . Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, fórum o psoch, psie fórum

 

Ak sa Ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum