Reč psieho tela. Rozumieš tomu, čo ti pes hovorí?

Ach tie naše psy. Jeden uštekaný, iný si mrmle, ďalší kňučí. Naša Saša nosí chvost medzi nohami, tvoj Deny je zase zježený. Kto im má ale rozumieť?

Reč psieho tela. Rozumieš tomu, čo ti pes hovorí?
Zdroj foto: Pexels
23071
Reklama

Reč psieho tela

Rozumieš tomu, čo ti pes hovorí?

 

Premýšľal si niekedy nad tým, prečo tvoj pes na teba uprene pozerá počas večere? Alebo prečo sklápa uši pri kontakte s cudzím človekom? Psy s nami komunikujú, ale iným jazykom ako je ten náš. Rozprávajú sa s nami svojou psou rečou. A keďže ešte nikto nenapísal presný slovník, ktorý by nám pomohol porozumieť ich jazyku, musíme sa sami naučiť chápať ich reč.

 

Najlepší spôsob ako začať, je pochopenie, že psy majú svojich predkov vo vlkoch. Tie žijú vo svorkách a práve svorka je dôvod, prečo s nami komunikujú. Pretože pre dnešné psy, sme ich svorkou my ľudia, či ostatné domáce zvieratá v domácnosti.
 

Psy medzi sebou komunikujú pomocou rôznych zvukov, reči tela a výrazov tváre. Rovnakým spôsobom sa snažia komunikovať aj s nami. Naopak my komunikujeme so psami za pomoci fráz a príkazov. A hoci sa psy dokážu naučiť porozumieť stovkám našich slov, nedokážu rozoznávať celé vety. Preto obmedzujeme našu komunikáciu na jednoslovné príkazy.

 

Pokús sa spolu s nami pochopiť, čo sa nám snažia psy povedať:

 

1. Reč tela a výraz tváre

 

Sebavedomý a uvoľnený

Postoj – vzpriamený

Chvost – pomaly kývajúci

Uši – vzpriamené, ale v relaxačnom móde

Oči – zreničky malé

Ústa – zatvorené, alebo len mierne pootvorené

 

Strach a úzkosť

Postoj – znížený

Chvost – uložený medzi nohami

Uši – sklopené

Oči – široko roztiahnuté zreničky, môže byť viditeľné bielko

Ústa – otvorené, pes dychčí

 

Útočný

Postoj - strnulý

Chvost – tuhý, vzpriamený smerom hore alebo dozadu

Uši - vzpriamené

Oči – upriamený, intenzívny pohľad

Ústa – gamby stiahnuté smerom dozadu, vycerené zuby

Vzpriamená línia srsti na chrbte od krku až po chvost – pes je zježený.

 

 

Agresívny zo strachu

Postoj – pes je akoby vtiahnutý do seba

Chvost – zatiahnutý úplne medzi zadnými nohami, pritlačený k bruchu

Uši - ležiace

Oči – široké zreničky, pes má problém zaostriť

Ústa – gamby mierne zatiahnuté dozadu, silné dychčanie

 

Uvoľnený

Postoj – ležiaci, alebo stojaci bez akéhokoľvek náznaku striehnutia

Chvost – zdvihnutý, pokojne kývajúci, alebo prirodzene spustený

Uši – v ich prirodzenej polohe

Oči – normálne roztiahnuté zreničky, sústredený ale nezameraný pohľad

Ústa – otvorené, mierne pachtenie, alebo zavreté

 

2. Verbálny prejav psov

 

Vytie

Psy vyjú z mnohých dôvodov. Môže ísť o posielanie správy do sveta, potreby párenia sa alebo hlásenia zranenia. Psy vedia pomocou vytia žiadať o pomoc, hovoriť o úzkosti alebo varovať ostatných. Áno, je naozaj veľa dôvodov prečo psy vyjú. Viac sa o vytí dočítaš v našom článku.

 

Vrčanie

Vrčanie znamená väčšinou len jedno – drž sa späť. Či už ide o hračku, jedlo, alebo čokoľvek iné, pes dáva vrčaním jasne najavo, že sa mu nepáči čo sa zrovna ty, alebo iný pes chystá urobiť. Zároveň vrčaním naznačuje, že je ochotný o tejto téme diskutovať a vyjednávať. Pes, ktorý zaujal agresívny postoj a nevrčí, je veľmi nebezpečný pes.

 

Mrmlanie a frflanie

Zvyčajne to znamená, že pes niečo chce. On veľmi dobre vie, že tento zvuk je silno manipulačný. Taktiež vie, že so štekaním sa dostane do problémov, ale niečo jemnejšie ako štekanie, by predsa len mohlo pod stolom pri jedle zabrať. Tento zvuk možno tiež počuť, keď sa dva psy stretnú a chcú sa pozdraviť.

 

Kňučanie

Psy kňučia, keď sú v úzkych, alebo sú zranené. Niektoré psy rýchlo zistia, že si kňučaním získajú pozornosť a využívajú to vo svoj prospech.


Plač

Plač znamená len jedno. Frustráciu. Plačom psy dávajú najavo sťažnosti.

 

Štekanie

Existuje mnoho rôznych druhov štekania. Vysoký tón pri štekaní znamená vzrušenie a šťastie, naopak nízky tón štekania hovorí o agresivite a prichádzajúcej hrozbe. Psy štekajú, aby získali pozornosť, reagovali na iné psy, aby prejavili svoje nadšenie, upozornili človeka na problém. Pozoruj reč tela a pochop, prečo tvoj pes šteká.

 

Pochopenie jazyka našich psov nám pomôže s nimi lepšie komunikovať a zároveň sa vyhýbať každodenným nedorozumeniam.

 

 

Zdroj: http://www.dogster.com

 

Bruno odporúča

Aj tvoj pes si stráži misku s jedlom? Poradíme ti, ako na neho!

10 vecí, ktoré si tvoj pes naozaj zaslúži robiť

Prečo psy vrtia chvostom?

Poznáš dôvod, prečo psy krútia hlavou keď na nich hovoríme?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum