Koľko zubov majú psy?

Pozrime sa psom na zuby. Koľko zubov majú dospelé psy a koľko šteniatka? Kedy šteniatka prezubujú a aké funkcie majú jednotlivé psie zuby? Aj toto a mnoho ďalších infošiek sa dozvieš v našom článku. Tak poďme na to!

Koľko zubov majú psy?
Zdroj foto: PesBruno.sk
12616
2
Reklama

Koľko zubov majú psy?

 

Psia anatómia je vskutku pozoruhodná. Každučká časť jeho tela je vynikajúco prispôsobená prostrediu v ktorom žije, a aj spôsobu života, ktorý vedie.

Aj keď sú psy považované za úplne domestifikované, mnohé časti ich tela sú stále prispôsobené životu vo voľnej prírode. Papuľka, zuby a hlava je dokonale prispôsobené ich psím inštiktom.

Ako pravý psíčkar by si mal vedieť, ako sú usporiadané zuby v papuľke, aby si im mohol venovať najlepšiu možnú starostlivosť.

 

 

Poďme sa pozrieť psovi na zúbok! 

 

A to doslova. Aký je počet psích zubov, ako sa psie zuby nazývajú a aký je ich tvar? Poď sa dozvedieť viac pri ďalšom čítaní.

Dospelé psy majú v porovnaní s dospelými ľuďmi o 10 zubov viac. Čiže sa môžu pýšiť až 42 zubmi. Podobne ako pri našich ľudských mláďatách - deťoch, aj šteniatka majú mliečne zúbky, ktoré vypadnú a ustúpia trvalým zubom. Šteniatkovských zúbkov, hovorovo ihličiek, je iba 28.

 

 

Psi majú rôzne typy zubov a sú to tieto:

 

  • Rezáky

 

Rezáky sú zuby, umiestnené priamo v predu, v dolnej aj hornej časti čeľuste. Ich počet je dohromady 12. Tieto zuby sú malé a ostré. Naše psy ich využívajú na škrabanie, ťahanie a vyberanie predmetov.

 

  • Špiciaky (očné zuby)

 

Poznáme ich aj pod názvom tesáky. Sú umiestnené hneď vedľa rezákov a sú dlhé a špicaté. Psy majú spolu 4 špicáky, dva na každej čeľusti, hneď vedľa rezákov. Tieto zuby psy používajú na trhanie a chytanie vecí. Ak uvidíš, ako sa dvaja psi bijú, určite ich budeš vidieť v plnej nádhere.

 

  • Premoláre (črenové zuby)

 

Premoláre sú zuby umiestnené vedľa očných špiciakov. Sú široké, ploché a špicaté. Psy ich používajú na žuvanie, trhanie a hryzenie stravy. V psej papuľke existuje spolu 16 premolárov, osem na každej čeľusti. Premoláre zbadáš, keď hodíš hračku alebo paličku a pes ju chytí.

 

  • Moláre (stoličky)

 

Hlavnou funkciou molárov je žuvanie potravy, aby bola dobre stráviteľná. Sú väčšie a ostrejšie ako premoláre. Pes má 10 stoličiek, z toho šesť v dolnej čeľusti a štyri na hornej čeľusti. Tvoj pes používa moláre na žuvanie tvrdých jedál, ako sú napríklad kosti.

 

 

 

Anatómia psích zubov

 

Ak sa bližšie pozrieš na anatómiu psieho chrupu, zistíš, že je uspôsobená ku konzumovaniu prirodzenej potravy psa. Pretože psy sú mäsožravce, moláre a premoláre im pomáhajú žuť aj kosti. 

Predné zuby sú ostré a pomáhajú mu chytať malé zvieratá (ako potravu), zatiaľ šo špiciaky pomáhajú psovi úplne uzavrieť ústa.

 

kolko ma pes zubovFoto: wikipedia

 

 

Koľko zubov majú šteniatka?

 

Rovnako ako ľudské deti, aj šteniatka prechádzajú procesom tvorby a výmeny zubov. Majú mliečne zuby, ktoré neskôr vypadávajú a ustupujú tak trvalým zubom.

Šteniatka majú 28 mliečnych zubov.

 

Kedy menia šteniatka zuby?

 

Šteniatka zvyčajne začínajú strácať svoje milečne ostré zúbky okolo 12. až 16. týždňa života. Na konci štyroch mesiacov by malo mať šteniatko už postupne nahradené mliečne zuby trvalými, nie je to však pravidlo.

 

Anatómia šteniatkovských zubov

 

Každé šteniatko má v hornej a dolnej čeľusti 14 zubov:

 

  • 12 rezákov v prednej časti
  • 4 špicáky na oboch stranách
  • 12 premolárov, z toho 6 na každej čeľusti, 3 na každej strane
  • A prekvapenie na záver. Šteniatka nemajú ŽIADNE stoličky a na ich mieste vyrastú už trvalé zuby. To vysvetľuje, prečo by šteniatka nemali konzumovať žiadne tvrdé jedlo, pretože na žuvanie nemajú stoličky.

 

 

Ako prebieha rast trvalých psích zubov?

 

Do štyroch mesiacov začnú vychádzať trvalé zuby, ktoré nahradia mliečne. Počas tejto doby sa trvalé zuby vyvýjajú na spodnej strane ďasien a keď sú pripravené na prerezanie, vyvíjajú tlak na mliečne zuby.

To spôsobí, že mliečne zúbky vypadnú a korene sa vstrebú. Po dokončení tohto procesu trvalé zuby zatlačia na korunku mliečnych zubov a objavia sa.

Tento proces prerezávania signalizuje, že tvoj pes bude mať počas tejto doby potrebu žuvať čokoľvek v tvojom byte. A nič mu nebude sväté! Pouvažuj preto nad kúpou hračiek na hryzenie a prerezávanie zúbkov, ktoré sú mäkké na žuvanie a ktoré môžu aspoň trošku tlmiť bolesť spojenú s prerezávaním trvalých zubov.

 

Tieto hračky na žuvanie pre psov ti rozhodne zachránia gauč, obuv a iné veci, ktoré si rozhodne nechceš nechať zničiť nezbedným šteniatkom. Vyberaj však hračky, ktoré sú nezávadné, netoxické, vyrobené z prírodných materiálov. Na trhu je ich obrovské množstvo. Skús mäkké parohy z daniela, uzly z krátkych laniek, hračky z prírodných materiálov, ktoré sú pre psíka bezpečné. Zabudni na žuvacie kostí z kože, pre psov sú nebezpečné! O tom sme písali v blogu: https://www.pesbruno.sk/blog/359/zuvacia-kost--pre-psa-moze-zabijat

 

Viem určiť vek psa na základe zubov?

 

Áno, aj to je možné, avšak iba do určitej miery. Každý zub má konkrétny časový rámec, počas ktorého rastie. Napríklad, mliečne rezáky sa prerežú do 6 týždňa života, trvalé rezáky do 12 týždňov. Ak teda zbadáš na psíkovi trvalé rezáky, môžeš určiť, že štaniatko je približne 4 mesiace staré.

Podľa tohto vzorca vieme určiť vek maximálne do 6 mesiaca života psa, pretože by už mal mať kompletne vymenený chrup.

 

Čerpali sme zo zdroja: https://www.mypetneedsthat.com/how-many-teeth-do-dogs-have/

 

kolko ma pes zubov, psie, zuby, pes chrup, pes brunoFoto: PesBruno.sk

 

Pevne verím, že článok bol pre teba prínosný a aj vďaka nemu vieš o psom svete o niečo viac.

Veď zdravé a krásne zuby sú korunou každého psa. Napíš nám do komentárov, aké boli tvoje skúsenosti s prerezávaním trvalých zubov u tvojho psa. 

 

Reklama
Mareri
pred 3 rokmi
dost na to, aby mohol jesť všetko čo mu dáme a zároveň i posobit nebezpečne
Majola
pred 3 rokmi
tolko, kolko mu narastie. Len netreba zabudat, že ich treba pravidelne čistit
Blog Fórum