Maďarská vyžla - Maďarský krátkosrstý stavač (Rövidszörü Magyar Vizsla)

Maďarská vyžla vďaka svojmu temperamentu potrebuje veľa pohybu. Hodí sa predovšetkým pre aktívneho majiteľa, ktorý je ochotný so svojim psom pracovať a nájsť mu vhodné využitie.

Maďarská vyžla - Maďarský krátkosrstý stavač (Rövidszörü Magyar Vizsla)
Zdroj foto:
48394
Reklama

Maďarská vyžla - Maďarský krátkosrstý stavač (Rövidszörü Magyar Vizsla)

 

maďarská vyžlaÚdaje FCI:

Štandard č. 57

Skupina 7. stavače

Sekcia 1. kontinentálne stavače

Náročnosť na výchovu:

náročný

Náročnosť na pohyb:

náročný

Vzťah k deťom:

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

lovecký pes, spoločník

Umiestnenie psa:

byt, dom

Váha a výška:

25 – 30 kg a 54 - 64 cm

Dĺžka srsti:

krátka

Vek dožitia:

13 – 14 rokov


 

O pôvode tohto loveckého plemena sa toho doposiaľ veľa nevie. Avšak je známe, že predchodcovia maďarskej vyžly sa vyskytovali v starej rímskej provincii na Dunaji, ktorou bola Panónia. Väčšina psov loveckého zamerania z tej oblasti mala rovnaké žltočervené sfarbenie srsti, aké majú turecké žlté lovecké psy. Tieto psy sprevádzali Hunov už v 4. storočí. Uhorské pláne boli bohaté na zverinu a lovci potrebovali húževnatého loveckého psa, akým bola maďarská vyžla.

 

Maďarský stavač je plemeno typické svojou veľkou zásobou energie. Je veľmi živý, priateľský a priam miluje kontakt s ľuďmi.

 

 Ak máte radi súkromie a neustále pozorovanie láskavými psími očami vás otravuje, skúste zvážiť chov vyžly. Pretože bude pri vás na každom kroku, lebo potrebuje neustály fyzický kontakt so svojim pánom či už doma, alebo v práci na poľovačke.

                                                                                          

Vyžla patrí medzi citlivé psy, preto nie je potrebné ju vychovávať drilom a hrubosťou, ale naopak s trpezlivosťou a dôsledným prístupom. Je to inteligentný pes, ktorý sa rýchlo učí a potrebuje veľa pozornosti. Pre svoj temperament potrebuje veľa pohybu a hodí sa predovšetkým pre aktívneho majiteľa, ktorý je ochotný so svojim psom pracovať a nájsť mu vhodné využitie. Maďarský stavač je všestranne zameraný lovecký pes pre lov na vode, poli či v lese. Pokiaľ ale neholdujete poľovačkám a maďarský stavač vám učaroval, využitie môže nájsť aj pri kynologických športoch. V športoch v ktorých vyniká sú napríklad naturecrossing, crosscountry, canniscross alebo agility. 

 

 

Odporúčané kategórie článkov:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš doma maďarskú vyžlu? Pochváľ sa fotkou tvojho psieho miláčika v rozšírenom profile! Najprv sa ale ZAREGISTRUJ medzi nás, milovníkov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum