Americký stafordšírsky teriér (American Staffordshire Terrier)

Amstaff: Je to pes, ktorý si vyžaduje veľa pohybu, času a trpezlivosti. Je naviazaný na svoju rodinu, a preto by sa nemal používať na stráženie objektov, kde bude celý deň sám. Najlepšie mu je v strede diania doma na gauči.

Americký stafordšírsky teriér (American Staffordshire Terrier)
Zdroj foto:
39502
Reklama

Americký stafordšírsky teriér (American staffordshire terrier)

 

Údaje FCI:

Štandard č. 286

Skupina 3. Teriéry

Sekcia 3: Teriéry typu bull

Náročnosť na výchovu:

náročný

Náročnosť na pohyb:

náročný

Vzťah k deťom:

dobrý

Vzťah k zvieratám:

problémový

Využitie psa:

pes na prácu a na šport, ochranca, strážca a spoločník

Umiestnenie psa:

interiér

Váha a výška:

Výška a váha by mali byť navzájom úmerné. Psy 46 – 48 cm, feny 43 – 46 cm.               

Dĺžka srsti:

krátka

Vek dožitia:

12 rokov


 

História tohto plemena začína na Britských ostrovoch, kde boli veľmi obľúbené zápasy s býkmi. Na tieto zápasy sa používali veľké a ťažké molosoidné psy, označované ako buldog, alebo mastif.  Keďže zápasy s býkmi boli dosť nákladné, najnižšia spoločenská vrstva sa zabávala iným spôsobom.

Uskutočňovali závody v zabíjaní potkanov, boj proti jazvecom, ale najobľúbenejšou zábavou sa stali zápasy medzi psami. Na tieto zápasy s menšími zvieratami bol buldog príliš veľký a neobratný, a preto ho začali krížiť s teriérom. A tak vznikol prvý bulteriér.

Počas sťahovania Európanov do Ameriky si samozrejme so sebou brali aj svoje psy aby im pomáhali s ochranou domov a stád. K tomu potrebovali väčšie a silnejšie psy, a tak ich začali krížiť dogami, chrtmi a stavačmi. V tejto dobe vznikla v Amerike aj veľmi silná tradícia psích zápasov, ktorá veľmi ovpyvnila tieto plemená. Aréne v ktorej psy bojovali sa nazývala PIT, a tak vznikol názov plemena Americký pitbulteriér (APBT).

Prvé náznaky o rozdelenie APBT a vznik Amerického stafordšírskeho teriéra sa vyskytli okolo roku 1930, keď sa snažili o uznanie APBT. To sa však nepáčilo chovateľom, ktorí chovali svoje psy na zápasy. Pretože tam išlo v prvom rade o povahové vlastnosti a báli sa aby snaha o zjednotenie exteriéru nemala negatívny vplyv na jeho povahu.

A tak sa plemeno rozdelilo na zápasnícke Americký pitbulteriér a na výstavné Americký stafordšírsky teriér. Prvy chovateľský klub bol založený v roku 1936 a štandard FCI schválený až v roku 1997.

Je to pes ktorý si vyžaduje veľa pohybu, času a trpezlivosti. Je naviazaný na svoju rodinu, a preto by sa nemal používať na stráženie objektov, kde bude celý deň sám. Najlepšie mu je v strede diania doma na gauči.

Americký stafordšírsky teriér väčšinou nie je znášanlivý s inými psami alebo zvieratami. Preto ho treba na ne privykať od malička. Napriek tomu sa môže stať, že v dospelosti bude útočný voči všetkým psom. Tým, že je to veľký a silný pes vyžaduje si pevný, ale citlivý prístup k výchove a výcviku.

 

Je to veľmi obľúbené módne plemeno, ktoré ale nie je určené pre začiatočníka. Neskúsení ľudia, ktorí ich nezvládnu sa ich potom zbavujú, čo môže mať katastrofálne následky. Sú veľmi naviazaný na svoju  rodinu a ťažko si privykajú na nových ľudí.

 

V dnešnej dobe sa používa prevažne k ochrane rodiny, majetku, ale tiež ako služobný či záchranársky pes. Používa sa k lovu čiernej zvery, je taktiež vynikajúci športovec, a preto sa s ním nikdy nebudete nudiť. Len treba dávať pozor aby sa nenudil on s vami. wink

                             

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Zoznam kynologických podujatí

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš aj ty doma psíka tohto plemena? Aké máš s ním skúsenosti? Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti opis tohto plemena páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum