Weimarský stavač/ Výmarský ohař (Weimaraner)

RASY PSOV – PSŮ – Weimarský stavač je rodený aristokratický gentleman. Zaraďuje sa medzi tvrdohlavejšie plemená, ale v správnych rukách je schopný naučiť sa a robiť prakticky čokoľvek.

Weimarský stavač/ Výmarský ohař  (Weimaraner)
Zdroj foto:
19321
Reklama

Weimarský stavač/ Výmarský ohař

(Weimaraner)

 

Údaje FCI:

Štandard č. 99

Skupina 7. stavače

Sekcia 1.1 kontinentálne stavače – typ barka, so skúškou

Náročnosť na výchovu:

náročný

Náročnosť na pohyb:

náročný

Vzťah k deťom: 

dobrý, záleží od socializácie

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

poľovnícky pes, spoločník

Umiestnenie psa:

ineriér aj exteriér

Maximálna výška a váha:

Pes  70cm, 40 kg ; fenka  65 cm, 35 kg

Vek dožitia:

12-13 rokov


 

Weimarský stavač je plemeno psa, ktorého história je zahalená do rúška tajomstva. Existuje veľa teórií o vzniku tohto výnimočného plemena. Isté však je, že pochádza z Nemecka. Nemecký šľachtici milovali poľovačky a chceli psa odvážneho, s výborným čuchom, rýchlosťou, vytrvalosťou a inteligenciou. Tak vznikol pes, ktorý je neodmysliteľný spoločník pri love aj pri rodinnom kozube.

Weimarský stavač je rodený aristokratický gentleman. Zaraďuje sa medzi tvrdohlavejšie plemená, ale v správnych rukách je schopný naučiť sa a robiť prakticky čokoľvek. Je to pes práve pre teba ak zbožňuješ veľké, silné a svalnaté psy, ktoré sú ozaj neúnavné.

Zaujme aj svojim neobvyklým sivým sfarbením a tajomnými svetlými očami. Existujú dve varianty osrstenia a to krátkosrstý a dlhosrstý.

Energiou nabitý weimarský stavač, ktorý bol šľachtený na celodenný lov, potrebuje majiteľa, ktorý má blízko k akejkoľvek aktivite, či už ide o každodenný beh, cyklistiku, pešiu turistiku, jogging alebo prácu v teréne. Spĺňaš požiadavky tohto psa? Potom je weimarský stavač ideálny partner pre teba.

Akým aktivitám sa môžeš so svojím weimarským stavačom venovať?

Takmer všetkým, pri ktorých sa niečo deje a kde je veľa pohybu. Zo psích športov napríklad canicross, dogtrekking, skijöring, bikejöring. Pôvodne bol šľachtený ako poľovný pes, čo mu ostalo až dodnes.

Ak nemá weimar dostatok pohybu alebo ostáva dlhšie sám, vedie to k hyperaktivite až deštruktívnosti. Znudený pes ti tvoj nezáujem dá poriadne ´´vyžrať´´, a dokonca mu nič nebude stáť v ceste za dobrodružstvom mimo domova. Vo svojej mladosti má veľa elánu, lieta a skáče ako pojašený, preto treba zvážiť, či si zaobstaráš šteniatko weimara ak máš doma deti, pretože je dosť silný.  Inak má s deťmi vynikajúci vzťah, ak je založený na vzájomnom rešpekte. Svoju rodinu miluje a najradšej je stále v jej blízkosti.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Zoznam kynologických podujatí

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš aj ty doma psíka tohto plemena? Aké máš s ním skúsenosti? Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, nezabudni ho zdieľať pre svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum