Doberman

Na prvý pohľad ide o elegantného a disciplinovaného psa. Patrí medzi najinteligentnejšie plemená a je radosť s ním pracovať. Viac o tomto plemene v článku

Doberman
Zdroj foto:
14969
Reklama

 

Doberman/Dobrman

(Dobermann)

 

Údaje FCI (stiahni):

Štandard č. 143

Skupina 2. Pinče, bradáče, molosoidné a švajčiarske salašnícke psy

Sekcia 1. Pinče a bradáče

Náročnosť na výchovu:

ľahko cvičiteľný

Náročnosť na pohyb:

náročný

Vzťah k deťom: 

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

spoločník, strážny pes

Umiestnenie psa:

exteriér, v zime interiér

Váha, výška:

do 45 kg, do 72 cm

Vek dožitia:

13 – 14 rokov


 

Tento najväčší druh pinča vznikol v Nemecku ako služobné plemeno. Svoje pomenovanie získal po svojom šľachtiteľovi Friedrichovi Louis Dobermannovi, ktorý bol známy vyberač daní. Pre svoje povolanie potreboval psa, ktorý by ho pri vykonávaní svojho povolania chránil. Rozhodol sa, že si vyšľachtí vlastné plemeno. Doberman vznikol krížením rôznych plemien, ako sú nemecký dobytkárky pes, nemecký pinč, greyhound. Ale tvrdí sa, že to môžu byť psy, ako je nemacká doga, weimarský stavač a maďarský krátkosrstý stavač.

 

Doberman na mnohých ľudí, vďaka médiám, nepôsobí veľmi mierumilovným dojmom. Tí, ktorí nepoznajú skutočnú povahu dobermana, ho automaticky zaškatuľkujú do krabice zlý a agresívny. Je pravda, že doberman je skutočne impozantný strážca, ale zvyčajne býva jemný, ostražitý a milujúci pes. Nie je konfliktný, ale vždy plný odvahy bude chrániť svoju rodinu, pozemok či dom.

Na prvý pohľad ide o elegantného a disciplinovaného psa. Patrí medzi najinteligentnejšie plemená a je radosť s ním pracovať.

Ako služobné plemeno sa jeho služby využívajú pri obrane, strážení a pachových prácach.

Je rád v spoločnosti svojich blízkych. Svoju rodinu si váži, obzvlášť deti, priateľov aj hostí, pokiaľ s ním zaobchádzajú s láskou. Samozrejme, musí byť od malička socializovaný na cudzích ľudí, deti a iné zvieratá. Inak si bude svojich patrične chrániť.

Aj napriek jeho kladným vlastnostiam, doberman nie je plemeno pre každého. Je to ozaj veľký pes, ktorý miluje aktivitu, či už fyzickú alebo psychickú. Potrebuje ozaj veľa pohybu. Potrebuje svojho pána, ktorý sa bude od malička venovať jeho výcviku, výchove a socializácii.

 

Hovorí sa, že sa šľachtením jeho temperament trošku zmenil, že doberman ´´zmäkol´´, ale stále patrí medzi vynikajúce strážne psy.

Svoj ´´drsný´´ vzhľad získal aj kupírovaním uší a chvosta, ktoré je vo viacerých krajinách zakázané. Takisto aj na Slovensku je kupírovanie uší zo zákona zakázané od roku 2003. Svoj dnešný nekupírovaný vzhľad ho robí na prvý pohľad milým psím priateľom.

 

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Zoznam kynologických podujatí

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš aj ty doma psíka tohto plemena? Aké máš s ním skúsenosti? Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, nezabudni ho zdieľať pre svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum