Maltézsky psík (Maltese )

Maltézskeho psíka spoznáš na prvý pohľad, pre svoje hodvábne biele vlasy, pokrývajúce celé jeho telo. Je to veľmi milý, veselý, priateľský a inteligentný psík, ktorý ťa bude sprevádzať na každom kroku.

Maltézsky psík (Maltese )
Zdroj foto:
19563
Reklama

 

Maltézsky psík patrí medzi najstaršie plemená sveta. Jeho pôvod nie je až taký jasný, ako sa z jeho názvu môže zdať. Zmienky o ňom môžeme hľadať niekoľko storočí pred našim letopočtom. O malom bielom psíkovi písali umelci a básnici v Grécku, Ríme či v dávnom Egypte. Dokonca starí Egypťania verili, že tento drobný psík má silu liečiť a často ho pokladali na vankúš chorého človeka. Maltézskeho psíka si obľúbila snáď každá civilizácia. Preto existuje nespočetne veľa dohadov, kde má toto plemeno skutočný pôvod. Pochádza teda z Malty, zo sicílskeho prístavného mesta Melita alebo z potopeného jadranského ostrova Melitea?

Maltézskeho psíka spoznáš na prvý pohľad, pre svoje hodvábne biele vlasy, pokrývajúce celé jeho telo. Je to veľmi milý, veselý, priateľský a inteligentný psík, ktorý ťa bude sprevádzať na každom kroku.

Tento pes, môžeme ho volať familiárne ´´maltezák´´ je jemný a zároveň nebojácny pes, ktorý vždy rád pozdraví svojich priateľov. Vzhľadom k tomu, že maltézsky psík má dlhú históriu ako spoločenské plemeno, vyžaduje si veľa pozornosti svojej rodiny, ktorá ak sa mu neposkytne, bude trpieť úzkosťami.

Samozrejme, žiadne plemeno nie je dokonalé, aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať. Maltezsky psík nemusí vždy tolerovať deti či iné psy. Samozrejme je dôležitá včasná socializácia a výcvik. A hlavne – nerozmaznávaj svojho maltezáka! Žiadne branie na ruky a podobné šoky, ktoré by mohol tento psík utrpieť nesprávnou výchovou.

Čo sa týka starostlivosti o jeho krásny kožúšok, tá je veľmi dôležitá, no nie tak náročná, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Prečesávanie kvalitnými kefami niekoľkokrát do týždňa je hračka. A nezabudni sa starať o jeho oči, ktoré je nutné čistiť denne, aby nemal nepekné hnedé fľaky na svojej milej tvári.  

Ide o čulého a energiou nabitého psíka, ktorý vyniká nielen ako spoločník, ale aj ako terapeutický pes či dokonca konkurent v psích športoch ako sú agility či obedience. No zo všetkého najviac, miluje byť so svojou rodinou. Maltézsky psík sa teší každodennému pohybu, to netreba zanedbávať. Pri pravidelnej dávke aktivít ostáva tento psík čulý až do staroby.

 

Zdroj foto: pixabay.com, en.wikipedia.org

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psíčka, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak máš s maltézskym psíkom skúsenosti, budeme veľmi radi, ak nám napíšeš o živote s ním viac do komentárov smiley

Ak sa ti táto stručná charakteristika plemena páčila, zdieľaj článok aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum