Neposlušný pes - načo mi len bol?

Všetci poznáme tú depresívnu chvíľku, keď to psisko niečo vyvedie a človek má vtedy chuť ujsť...ďaleko od tej zloby. No čo potom?

Neposlušný pes - načo mi len bol?
Zdroj foto:
8328
5
Reklama

Neposlušný pes - načo mi len bol?

 

„Uteká mi!“

„Von mi zožerie všetko, čo nájde!“

„Skáče po ľuďoch!“ 

„Šteká na suseda!“ 

„Naháňa starkine sliepky!“ 

„Už nevieme čo s ním robiť, vyskúšali sme všetko...“ 

Všetci poznáme tú depresívnu chvíľku, keď psíča niečo vyvedie a človek má vtedy chuť ujsť...ďaleko od tej zloby. angry

 

Každý jeden z nás to občas prežíva. 

1. fáza – nadávame, preklíname 

2. fáza – plačeme crying 

3. fáza – premýšľame komu predáme svojho psa ( to bol len vtip...alebo? wink )

3. (4.) fáza - premýšľame ako tomu psiskovi prejsť cez rozum

Zaviazali sme sa vlastným psom, že sa o nich postaráme... Nie vždy je to jednoduché, nenaštvať sa, keď pes niečo nájde a s chuťou sa v tom vyváľa prípadne to zošrotuje. A nie vždy je jednoduché prijať fakt, že sme niečo zanedbali, keď sa pes tvári, že nás nepočuje... smiley

Niekedy sa veci nevyriešia hneď. Niekedy je potrebné aby si bol dôslednejší a tvrdohlavejší ako tvoj pes. A práve preto je tak veľa či už výchovných alebo výcvikových problémov so psami nedoriešených. 

Hlavu hore. Keď sa chce, tak to ide. 

Vo výchove treba byť dôsledný. Nie prísny, nie agresívny ale dôsledný

Vo výcviku je treba byť kreatívny. Naučiť sa robiť divadlo pre psa, keď sa mu niečo podarí. Naučiť sa byť trpezlivý, keď psíkovi niečo nejde hneď. 

Od psíčkarov, od trénerov si vypočuješ mnoho rôznorodých rád. Na internete nájdeš kopec metód. Pamätaj, neexistuje žiadna univerzálna rada, ktorá by platila na každého psa. Niektorí tréneri si to síce stále ešte myslia ale je to veľká škoda. Aj keď ťa budú presviedčať o tom, že nič iné nefunguje len tlačiť psa k zemi, tak ťa prosím, sústreď sa na to aké máš z toho ty sám pocity. Žiadna metóda nemôže byť dobrá, keď sa ti na nej niečo nepozdáva...

Cvičiť, vychovávať sa dá aj s dobrým pocitom. Chce to troška cviku, ale ide to. 

Aj preto vznikol tento web. Aby sme ti priniesli nové spôsoby výcviku a výchovy a ukázali ti iný, úctivejší prístup ku psom. Svojich psov vnímame ako spoločníkov, s ktorými chceme mať len tie najlepšie vzťahy. Ale to neznamená, že nám skáču po hlavách. Musíš si uvedomiť, čo od svojho psa chceš, čo sa ti páči, čo nie, čo vyžaduješ a čo nie. Každý má ten ideál úžasného psa inde. A to je v poriadku. smiley

 

Sleduj ►►► Plemená psov, Čo psovi do misky, Zdravie a starostlivosť, Veda a výskum, Výber psa, Tipy na výlet, Lifestyle, Psie športy a hry, Filmy a knihy o psoch, Zábava, Knihy o psoch

 

 

Mirka Čižmáriková
Mirka Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
heky
pred 5 rokmi
Za nic na svete by som ju nedala prec. Je to clen rodiny
heky
pred 5 rokmi
Nemozem povedat, ze je moja 3-rocna fenka (krizenec neviem coho a jacka rassela)uplne neposlusna. Niekedy posluchne na slovo, pokyn alebo pohlad - ale dakedy na nu nic neplati. Steka, na ludi, na okoloidúcich psov a hneva sa aj na psikov s ktorými sa kedysi kamaratila. Neviem co snou. Inac je to velmi zlaty psik.
Pavel-6
pred 8 rokmi
Ahoj :) Tých otázok a problémov je tam naozaj veľa :) Pitbulteriér je plemeno, ktoré si vyžaduje zvýšenú starostlivosť a skúsenosti. Znášanlivosť s inými psami, nikdy nebola povahovou vlastnosťou, ktorá by sa u týchto psov podporovala, práve naopak, v minulosti boli uprednostňované psy, ktoré boli voči ostatným psom agresívne a bojovné. Samozrejme, sú aj pitbulteriéri, ktoré ostatné psy znášajú, tolerujú a sú nekonfliktné, ale netreba sa čudovať keď to tak nie je. Pokiaľ ju chceš púšťať na voľno a vieš, že sa neznáša s inými psami, porozmýšľal by som nad náhubkom.

Základ pre každého majiteľa a psa je výchova (pravidlá a dôslednosť pri ich dodržiavaní), výcvik, práca(psychické a pohybové aktivity). Pri týchto psíkoch to všetko platí 2x, preto sa neodporúčajú pre začiatočníkov.

Pokiaľ jej to nezabezpečíš ty, tak si to zabezpečuje sama podľa svojich predstáv-tak ako je to pre ňu prirodzené. Všetky veci ako opaľovanie sa na aute, obhryzkavanie antény, papúč a iných špecilitiek, hrabanie zeme, sú normálne psie aktivity, ktoré sú pre ňu prijemné a pre psa úplne prirodzené. Pokiaľ chceš aby nerobila prijemné a prirodzené veci musíš ju naučiť čo iné má namiesto toho robiť.Niečo čo bude vyhovovať obom. To patrí k tej výchove.

Výcvik je dôležitý aby bol psík ovládateľný a navyše pitbulla ťažko fyzicky unavíš a preto ho výcvikom unavíš aspoň psychicky. Pes aj keď je na záhrade potrebuje vychádzky. Na záhradu si rýchlo zvykne a potom sa začne nudiť. Ako každý pes, potrebuje spoznávať okolie, nové pachy, nové miesta, nových ľudí atď. Preto sú každodenné prechádzky pre psa nevyhnutné aj keď je na záhrade. Na psychické unavenie máme v našom obchodíku rôzne plniace hračky https://shop.pesbruno.sk/k/eko-hracky/41 ale aj knihy plné rôznych hier https://shop.pesbruno.sk/vychova-a-vycvik/hry-pro-psi-hlavicky/35/52 a https://shop.pesbruno.sk/vychova-a-vycvik/velka-kniha-her-pro-psy/35/138

Obávam sa, že pobyt na reťazi tieto problémy len zhorší. Pitbull je psí športovec, ktorý potrebuje veľa aktivít a iný majitelia ti potvrdia, že niekedy je nemožné ho unaviť. Na reťazi bude akurát viac frustrovaný, bude sa ešte viac nudiť a bude mať ešte viac energie.

Ako náhrada práce a aj spôsob ako psíka unaviť sú rôzne športy. Pre bull plemená sú vynikajúce bull športy - https://www.pesbruno.sk/blog/328/bull-sporty

Toto je úplný základ, ktorý by som riešil a samozrejme každý bod je dlhá téma, ktorá sa do diskusie nezmestí. Čo sa týka potom konkrétnych bodov - ako naučiť psa neskákať na to auto alebo ako ho naučiť nehrýzť papuče a neželané predmety? Tak na začiatok treba zamedziť psovi prístup k týmto veciam keď ho nemáš pod dohľadom a trénink keď ho máš pod dohľadom ;) Robí to preto, že je to pre neho prijemné a vždy keď to spraví, tak sa toto správanie u neho viac zakorení a bude väčší problém ho to odnaučiť. Reťaz nie je riešenie. Papuče a iné predmety sa určite dajú odkladať na miesto kam nemá prístup, s autom to bude asi ťažšie, ale hľadal by som nejaké iné miesto na parkovanie, prípadne nejaký plot ktorý ho ochráni.
Potom je to už len o tréningu, výcviku a dôslednosti.
Michaela93
pred 8 rokmi
Napisala som toho viac a neviem preco na telefóne mi to neukazuje celé, som nová na tejto stránke, preto posielam zbytok :
Na vikendy chodím k priateľovi a bráško sa jej venuje. Priateľ má tiež fenku, bullterrierku z množiarne ona naopak nevie ako sa hrat so psom. Silno kúše až to prerastie do agresie a myslim si, že by urcite kamarátky neboli, nakoľko tá moja je majetnicka na mna a ta jeho zas nan ho. Este som vsak neskúšala, co si myslite vy ?
Viem, napisala som toho vela, ale budem vďačná za každú odpoved, radu, jednoducho cokolvek co by pomohlo :( ak by ste mali nejaké otázky, rada zodpoviem.
Michaela93
pred 8 rokmi
Ahojte :)

Tiež mám veľmi neposlušnú pitbullku. Začalo to vlastne ked mala dva roky. Prestala sa znášať s akýmikoľvek psami. Znesie jedine nášho druhého psa a kamarátovho labradora, s ktorým sa velmi casto stretávala. Síce kazí mi to prechádzky, nakoľko ľudia na dedine majú psov vačšinou pustených a ťažko im vysvetlím, že moja môže zareagovať všelijako. Oni však len povedia, že ten ich neublíži...Hm super. To by nebolo to najhoršie. Od minulého leta (neviem čo ju to popadlo) si zamyslela, že sa bude chodiť opaľovať na auto (je totiž na dvore, má to tam radšej ako vo vnutri v dome) a popritom si bude obkúsavat anténu. Výsledok ? Doškriabané laky na nie lacných autách, na ktorých sa moja mamina nadrela ako otrok a niekolko zničených antén. :( niekedy si tam jednoducho vyskočí, oňuchá kapotu a zoskoci dole. Mamina sa už nahnevala a preto je na reťazi ak nikto nie je doma a púšťa sa do zadnej časti zahradky ak tam sme, ktorá je oddelená od aút. Začala vykopávať kríky. Ničí topánky a vsetko co nájde a sa jej páči, si nasťahuje do búdy. Moze byt vybehaná, vyhraná ale nič. A samozrejme priznávam, cez tyzden nemam toľko času sa jej venovať :( a robí hluposti. Najhoršie je, že to má veľké finančné dopady. Mozno jej chyba nejaký kamoš na vybehanie, nejaký vzor (druhy psík ma uz 13rokov takze nemá záujem sa hrat) ale neviem či niekoho nájdem v okoli kde bývam. Poraďte mi prosím, čo mám urobiť aby neničila takto majetok
Blog Fórum