Tip na výlet: Sklabinský hrad

Tvoje letné cesty s chlpáčom vedú okolo Martina či Veľkej Fatry? Máme pre teba ďalší skvelý tip na výlet. Dnes ťa inšpirujú Labky na cestách.

Tip na výlet: Sklabinský hrad
Zdroj foto:
4310
Reklama

So psíkom na Sklabinský hrad

 

Sklabinský hrad sa nachádza kúsok od Martina, nad obcou Sklabinský Podzámok obklopený Veľkou Fatrou. Z hlavnej cesty vedie poľná cesta do kopca priamo k hradu. Vznikol v polovici 13.storočia a postupne sa stal sídlom stolice. Najviac hrad architektonicky ovplyvnil rod Révaiovcov, ktorí získali aj dedičné právo župana.

 

V súčasnosti to tam vyzerá takto:

 

Budova na fotografii v popredí (bývalé delostrelecké opevnenie) sa nachádza v predhradí hradu a sídli v nej občianske združenie Donjon. Väčšia časť je zrekonštruovaná. Nachádza sa tam súkromné Múzeum hradu Sklabiňa, bufet s občerstvením, dajú sa zakúpiť suveníry, kozí syr…V múzeu môžeš vidieť erby, podobizne majiteľov hradu, starožitný nábytok, vozy, sane a ďalšie exponáty. Hlavná časť hradu za bránou je právne nevysporiadaná a chátra. Časť priestranstva je vykosená, veže a bašty sú označené tabuľkami. Nájdeš tam pripravené ohniská, pieskovisko pre deti, ale samotné ruiny hradu stoja zarastené, len s vyšliapaným chodníkom okolo nich. Na vstupnej bráne je umiestnená tabuľa “Nebezpečenstvo úrazu a smrti”…To hovorí samo za seba.

 

 

 

Prechádzka je to pekná, okolie ponúka prekrásne výhľady na lesy a lúky. Ak máš chuť na ďalšie mega výhľady v Turci, skús ísť s chlpáčom na výlet na Martinské hole. Na naše prekvapenie sme neboli jediní návšetvníci Sklabinského hradu. Stretli sme česky a anglicky hovoriace rodinky, cyklistov a okrem nás aj viacerých psíčkarov. Dokonca sa tu každoročne práve v júli konajú rytierske dni. Shaggy bol s výletom spokojný. Ak sa tam pôjdeš pozrieť, daj vedieť, ako sa páčilo tvojmu psíkovi.

 

 

Ak ťa zaujímajú tipy na výlet s tvojim psíkom sleduj pravidelne náš blog Tipy na výlet.

 

Veronika Línerová
Veronika Línerová
Psíčkarka celou bytosťou, zakladateľka stránky labkynacestach.sk, na ktorej nájdeš recenzie dog-friendly hotelov a kaviarní na Slovensku, tipy na výlety a podujatia so psíkom a iné zaujímavosti. Okrem toho milovníčka života, športu, cestovania a dobrého jedla.
Reklama
Blog Fórum