Artritída: Ako pomôcť svojmu psovi?

Artritída je jednou z najčastejších chorôb, ktoré ovplyvňujú starších psov. Tu je pár opatrení, ktoré skvalitnia život tvojho psíka trpiaceho artritídou.

Artritída: Ako pomôcť svojmu psovi?
Zdroj foto:
14664
1
Reklama

Skvalitni život psíka s artritídou! Tu je pár rád.

 

Protišmykový povrch

Tvrdá drevená podlaha a klzká dlažba je pre psíkov, ktorí trpia artritídou nevhodná a znemožňuje im ľahký pohyb. Umožni svoju psíkovi bezpečný pohyb po dome či byte a zaobstaraj si kvalitný koberček. Koberec či koberčeky s protišmykovým rubom umožnia tvojmu psíkovi rovnováhu a zabránia môžným zraneniam.

 

Mäkký pelech

Kvalitný, mäkký pelech chráni kosti a kĺby. Navyše poskytne psíkovi to najlepšie pohodlie. Kvalitné mäkké pelechy sú obzvlášť potrebné pre štíhlych psíkov s kostnými výčnelkami, ktoré by sa na tvrdom povrchu mohli trieť. Existujú dokonca špeciálne postele pre psíkov s artridítou. Takže nezabudni svojmu chlpáčovi dopriať pohodlie v peliešku s mäkkou a bohatou výstelkou.

 

Rampa alebo schody pre psov

Schody a ďalší nábytok môžu pre tvojho starého psíka znamenať skutočne ťažkú prekážku. Pomocou rampy alebo schodov pre psíkov môžeš svojmu miláčikovi pomôcť k ľahšiemu zdolávaniu týchto prekážok, bez bolesti. Či už ide po schodoch, do auta, na gauč či do postele. 

 

Mierne cvičenie

Každodenné mierne cvičenie môže tvojmu psíkovi výrazne pomôcť. V prvom rade sa obráť na kvalitného veterinára, ktorý ti poradí vhodný cvičebný program pre tvojho psa. Mierne cvičenie môže posilniť ochabnuté svaly a väzy psíka, čo znižuje možné zranenia a riziká.

 

Kontrola váhy

Vzhľadom k tomu že staršie psy nie sú tak aktívne, ako ich mladšie náprotivky, sú náchylnejšie k nadváhe. Obezita podstatne zvyšuje tlak na kosti či kĺby, a artritída sa môže zhoršovať. Uisti sa, že tvoj psík má svoju váhu v norme a nezaťažuje jeho boľavé kĺby.

 

Masáž

Masírovaním psíka môžeš zvýšiť jeho pružnosť, obeh, pokoj a všeobecný pocit pohody. Skús sa obrátiť na profesionálneho zvieracieho maséra, ktorý môže tvojmu psíkovi poskytnúť dôkladnú liečbu. Alebo to vyskúšaj sám, pomocou návodou v tejto knihe: Masáže psů.

 

Pokoj

Tvoj pes je starý, buď k nemu tolerantný a trpezlivý. Udržiavaj svojho psíka v pokoji, mimo rušného prostredia, hluku a namáhavej aktivity. 

 

Daj mu čas

Nenaháňaj psa s artritídou. Prechádzky síce môžu trvať večnosť, no buď tolerantný a dopraj mu viac času. Obrň sa trpezlivosťou a daj mu toľko času, koľko potrebuje, prípadne ho podporuj a pomôž mu.

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Kategória - Psie športy

Kategória - Zdravie a starostlivosť

Kategória - Čo psovi do misky

 

Zaujímajú ťa takéto typy článkov a chceš o svojom psovi vedieť všetko?  Zaregistruj sa v našej komunite milovníkov psíkov a o žiaden nový článok neprídeš! Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný o tom, čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Trixie3
pred 5 rokmi
nám pomohla operácia a ako doplnok terapie canvit chondro super, ktoré mu mimoriadne šmakovali a už sa pomaly dostávame do formy tak d=ufam, že už to bude lepšie a samozrejme mierne cvičenia a ľahkú stravu dodržiavame denne
Blog Fórum