Agility: Dovoľ svojmu psovi rozvíjať prirodzené inštinkty pre beh a lov

Popularita Agility stále rastie a teší sa z neho stále viacej oddaných psíčkarov. Kedy a ako vznikol, a prečo je medzi psami tak populárny?

Agility: Dovoľ svojmu psovi rozvíjať prirodzené inštinkty pre beh a lov
5071
Reklama

Agility: Dovoľ svojmu psovi rozvíjať prirodzené inštinkty pre beh a lov

 

 

Ak hľadáš spôsob, ako tráviť so svojím psom viac času, možno práve agility je pre vás dvoch to pravé. Na druhej strane je to tiež super príležitosť ako nahradiť každodenné prechádzky niečím novým.

 

V skratke si môžeme pripomenúť, o čom tento šport je. Agility tréning zahŕňa prekonávanie prekážok v určitom slede, pričom psovod naviguje svojho psa pomocou povelov. Prekážky sú rôzneho typu, napríklad skokovky, tunely, kladina, slalom či áčko.

 

Ako a kedy vzniklo Agility?
 

Jeho popularita začala v roku 1978, kedy nadšenci konských pretekov v Londýne naučili psov prekonávať podobné prekážky ako prekonávajú kone počas pretekov na parkúre. Tieto triky sa stali hitom a tak sa zrodila nová psia disciplína – Agility.

 

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že je tento šport pre psa neprirodzený, skutočnosť je taká, že v tvojom psovi agility prebúdza prirodzené inštinkty lovca. Každý pes, ktorý dostane šancu prejaviť svoje vrodené inštinkty, si túto činnosť naozaj vychutná. Konkrétne ide o inštinkt lovenia. Vo voľnej prírode by to predstavovalo preskakovanie padnutých stromov, kľučkovanie medzi kríkmi, prekonávanie kopcov.

 

Agility unaví tvojho psa nie len fyzicky, ale vyčerpá aj psychicky.

 

 

Ďalšími výhodami, z ktorých budeš so svojim psom len a len profitovať sú:

  • podpora ostražitosti
  • zvýšenie vytrvalosti
  • rozvoj komunikačných schopností
  • rozvoj rýchlosti a obratnosti
  • rozvoj poslušnosti a zručnosti psa

 

Tréningy Agility sú založené na pozitívnych metódach, preto si pes tento šport veľmi rýchlo obľúbi.

 

 

 

Aké psy sa môžu Agility zúčastniť?

 

Prakticky každé plemeno. Treba mať však na pamäti, že hlavne pastierske plemená a psy šľachtené na prácu sú v tomto športe obratnejšie a zručnejšie.

 

Oficiálnych pretekov sa vo väčšine prípadov zúčastňujú stovky psov so svojimi psovodmi. Preto je veľmi dôležité, aby tvoj pes okrem samotného športu ovládal aj základne povely a takto rušné prostredie vedel zvládať na jednotku.

 

Zdroj: http://healthypets.mercola.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Poznáš dôvod, prečo psy krútia hlavou keď na nich hovoríme?

Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme

Geocaching a pes

Agility

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum