Catahoulský leopardí pes (Catahoula leopard dog)

Pes s neobyčajným sfarbením srsti a očí na prvý pohľad očarí každého. Akú má však povahu a niečo o zaujímavej histórií catahoulského leopardieho psa sa dozvieš v nasledujúcich riadkoch.

Catahoulský leopardí pes (Catahoula leopard dog)
Zdroj foto:
5977
Reklama

Catahoulský leopardí pes

(Catahoula leopard dog)

 

 

Toto plemeno dostalo svoj názov podľa miesta, kde vzniklo. V severnej Louisiane v blízkosti jazera Catahoula. Preto ho nazývame rôzne: catahoula, leopardí pes, louisianský leopardí pes... Nie je až tak presne známe, ako toto neobyčajné plemeno vzniklo, avšak predpokladajme, že catahoulský leopardí pes vznikol krížením vlkov so psami španielskych usadlíkov, ako sú mastify, chrty alebo bloodhound. Ďalšie výskumy však tvrdia, že toto plemeno vzniklo v 19. storočí príchodom Francúzov do Ameriky, kde krížili svoje beaucerony s červenými vlkmi. Nech už je to tak, či onak, ide o neobyčajného psa, ktorý určite stojí za obšírnejšiu zmienku.  

 

Tohto tvrdého, no neobyčajne krásneho psa môžeš nájsť v rôznorodom sfarbení, či už očí, alebo srsti. Ďalšou skvelou fyzickou vlastnosťou leopardieho psa sú jeho plávacie blany, ktoré mu umožňujú bezproblémový pohyb vo vode a v mäkkých močaristých oblastiach.

 

Catahoula psy sú ostražité voči cudzincom a svoju rodinu ochraňujú pred každým nebezpečenstvom. Ľudia, s ktorými tieto psy žijú, tvrdia, že dokážu perfektne odhadnúť charakter človeka.  Leopardí pes je veľmi spoločenský a najradšej je v tesnej blízkosti svojich blízkych.

 

Temperament tohto psa je ovplyvnený množstvom faktorov vrátane dedičnosti, výcviku a výchovy. Leopardí pes je veľmi samostatný, tvrdohlavý a inteligentný pes, ktorý však vyžaduje veľké množstvo trpezlivosti pri dôslednej výchove. Pri nesprávnej výchove hrozí, že bude agresívny, nezvládnuteľný, prípadne extrémne bojazlivý. Ak ešte nemáš skúsenosti s chovom psov, toto určite nie je vhodný pes pre psičkára-začiatočníka. Nezabúdaj ani na častý pohyb a vybitie bateriek tohto krásneho psa.

 

Leopardí pes je vhodný do rodiny s deťmi, ale aj napriek jeho vernosti k rodinným príslušníkom a ochranárskym sklonom treba mať vždy pod dohľadom malé deti. Vždy je potrebné učiť deti, aby vedeli, ako ku psovi pristupovať. Viac sme túto tému rozoberali tu:

 

 Puto priateľstva medzi psom a dieťaťom? Prečo nie! Prvá časť: Výchova dieťaťa.

 

 Puto priateľstva medzi psom a dieťaťom? Prečo nie! Druhá časť: Výchova psa.

 

Niektoré psy tohto plemena vychádzajú dobre aj s ostatnými psami či mačkami, pokiaľ spolu vyrastajú. Preto je veľmi dôležitá včasná a intenzívna socializácia.

 

Leopardí pes vyžaduje množstvo dennej aktivity, takže ak si aktívny a všestranný športovec, tento pes je pre teba ako stvorený. Tento pes je skvelým sparing partnerom pri cyklistike, behu až po horskú turistiku. Samozrejme, je to pes vhodný pre psie športy, ako sú agility či pasenie. A svoje využitie dokáže nájsť aj pri love.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto krásneho psíčka, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Máš s leopardím psom skúsenosti? Budeme veľmi radi, ak nám napíšeš o živote s ním viac do komentárov smiley

Ak sa ti táto stručná charakteristika plemena páčila, zdieľaj článok aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum