Tip na výlet so psom: Záruby v malých Karpatoch

Človek by sa divil, koľko krásnych miest na turistiku je v okolí hlavného mesta. My sme sa vybrali do na prieskum Malých Karpát v okolí Smoleníc. Našim cieľom bolo vyšlapať na najvyšší vrch Malých Karpát a to na Záruby (768 m)

Tip na výlet so psom: Záruby v malých Karpatoch
Zdroj foto:
8501
Reklama

Tip na výlet so psom: Záruby v malých Karpatoch

 

Človek by sa divil, koľko krásnych miest na turistiku je v okolí hlavného mesta. My sme sa vybrali do na prieskum Malých Karpát v okolí Smoleníc. Našim cieľom bolo vyšlapať na najvyšší vrch Malých Karpát a to na Záruby (768 m ). Nie je to nejak extra vysoko, ale keď sa človek vyštverá až hore na kopec, má pocit, že predsa len niekam vyliezol. Celá táto oblasť je národnou prírodnou rezerváciou a spadá pod 5. stupeň ochrany. Váž si preto jej jedinečnosť, a užívaj každý jeden krôčik naprieč jej krásou smiley.

 

Naša trasa:

Parkovisko Jahodník –> Čertov žľab –> Záruby –> Čertov žľab –> Smolenický zámok –> Vlčiareň –> Jaskyňa Driny –> Parkovisko Jahodník

 

Našu cestu sme začali na parkovisku pod Jahodníkom. Začiatok cesty je spevnený, vlastne je to asfaltka, ktorá vedie skrz táborisko. Na pravej strane sme objavili menšiu jaskyňu, ktorú uvidíš hneď z cesty. Za táboriskom sa z asfaltky stáva široká lesná cesta. V niektorých úsekoch je nejasne značená, ale nemáš sa tam kde stratiť. Po zelenej sme išli až na Čertov žľab. Tesne pod Čertovým žľabom je prudký stupák. Za to je však veľmi zaujímavý, cesta totiž vedie pomedzi skaly a chlpáči z toho mali veľkú radosť, keď prišla takáto zmena. Na Čertovom žľabe sme sa nachvíľku napojili na modrú a hneď na prvej križovatke nás zelená smerovala priamo na Záruby. Tu  je znovu prudší stupák, opäť kamenistý.

 

 

 

 

Hore na Záruboch je už len skala, na ktorej sa týči kríž. Ak si ten správny dobrodruh, môžeš aj perom zanechať stopu v pamätnej knižke, schovanej pod turistickými tabuľkami. Zo Zárub sme sa vracali tou istou cestou, ale na Čertovom žľabe sme sa stále držali na modrej značke, ktorá nás doviedla až k Smolenickému zámku.

 

Lúky obklopujúce zámok sú tak rozľahlé, že si doslova pýtajú nejakú tú behačku, alebo aspoň rozložiť piknik. Od zámku sme vystriedali farby. Z modrej sme presedlali na žltú a tá nás zaviedla k parkovisku. Žltá trasa je zároveň súčasťou náučného chodníka a okrem iného sa z nej dá krátkou odbočkou dostať k Jaskyni Driny. Tú si určite všimneš. Je najväčšou atrakciou na žltej, je poriadne vyznačená. Po celú dobu bola lesná cesta široká. Na konci pri parkovisku sa nachádza miestna krčma aj s vonkajším posedom, čo ocenia aj štvornohí turisti.

 

 

My sme túto trasu absolvovali v zime. Vyrážali sme skoro ráno, aby sme sa nikam nemuseli ponáhľať. Keď sme sa dostali na vrchol, bola všade hmla, nemali sme až taký pekný výhľad, viem si ale predstaviť, že dovidieť poriadne ďaleko. V zime sa táto krajina mení na doslova rozprávkovú. Niektoré úseky sú ťažko priestupné, kvôli množstvu neustále topiaceho sa a mrznúceho snehu. Teda, dávaj si pozor, kam stúpaš. Dolu kopcom to môže byť celkom adrenalín, keď letíš po zadku. 

 

 

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

Viktória Obetková
Viktória Obetková
www.akosopsom.sk *Certifikovaný rozhodca Dogfrisbee 2. level *Inštruktor základnej poslušnosti pre mestských psov *Tréner zábavných psích športov *Odborný certifikovaný personál pre medzinárodné výstavy psov
Reklama
Blog Fórum