5 spôsobov ako psíka naučiť trik „COP COP“

Možno si o takomto cviku ešte nepočul, ale určite si ho už videl. Je to jeden z naj“cool“ovejších trikov a pri tom je tak ľahký. Ide o trik, kedy si psík vyloží predné labky na tvoje nohy a spoločne kráčate kam sa len vyberiete ;).

5 spôsobov ako psíka naučiť trik „COP COP“
Zdroj foto: Ako so psom/Viktória Obetková
8071
Reklama

5 spôsobov ako psíka naučiť trik „COP COP“ od Viki Obetkovej

 

 

Skôr ale ako ti predstavím tých 5 spôsobov ako na to, nauč psíka zaujať pozíciu v „domčeku“, teda stáť medzi tvojimi nohami. Toto je východzia pozícia a je dosť dôležité, aby si ju psík obľúbil, pretože v domčeku sa bude nachádzať počas celého triku.  

Pozri video:

 

Ak spoločne zvládate chôdzu „v domčeku“, môžete prejsť do ďalšej fázy učenia tohto triku. Teraz je na tebe, ktorý spôsob učenia si vyberieš. Zvoľ si taký, ktorý ti príde pre tvojho psa najjednoduchší.

1. Spôsob (Luring)
„Luring“ sa v trénerskej brandži chápe ako navádzanie. Teda klasické navádzanie za pamlskom. Predstav si, že mňamka a psí nos sú dva magnety, ktoré sa navzájom priťahujú. Teda, keď vezmeš do ruky mňamku, pes ju bude nasledovať skoro kamkoľvek. Toto správanie vieš krásne využiť pri učení nového triku a presne o tom je prvý spôsob. 

 

2. Spôsob (Reverse luring)

„Revesre luring“ by sa dalo chápať ako spätné navádzanie. Keď pri navádzaní pes nasleduje pamlsok, tak pri spätnom navádzaní bude pes ustupovať pred pamlskom.

 

3. Spôsob (Shake hands)

Pomenujme si tento spôsob ako „labkovací“. Tu totiž budeš potrebovať, aby psík vedel podávať labky do rúk a na povel rozlišovať pravú a ľavú labku.

 

4. Spôsob (Targets)

„Target“ znamená cieľ a vo výcviku psov sú veľmi nápomocné. Targety slúžia na to, aby ich pes označil nejakou časťou svojho tela. Najčastejšie nosom, alebo labkou. Celý tento spôsob je založený na targetoch. Targetom môže byť hocijaký predmet. Môžeš použiť knihu, alebo krabicu. Ja používam stolček (do kúpeľne wink ).

 

5. Spôsob (Shoes targets)

V tomto postupe sa používajú ako targety topánky. Najprv nauči psa označiť topánku (jednou aj druhou labkou) a potom topánky umiestňuj do rôznych pozícii okolo teba, až si ich nakoniec obuješ.

 

No a nakoniec už stačí pridať iba pohyb. Po malinkých kúskoch začni prevažovať rovnováhu, zatiaľ čo má psík labky na tvojich nohách. Keď všetko pôjde ako po masle pridávaj ďalšie nároky. Najprv malý krôčik, potom dlhší až dlhší až zrazu spolu budete chodiť.

 

Dôležitá rada!
Odmeňuj psa za každý pokus dotknúť sa labkou tvojej nohy. Aj keby labkou len zavadil o tvoju nohu, označ toto správanie a odmeň. Odmeňuj štedro, odmenami nešetri, chceš predsa, aby sa pes cítil byť úspešný. Ak sa mu bude dariť o to viac sa mu bude páčiť spolupráca s tebou a pôjde vám to rýchlejšie.

 

Pre klikačov!

Predstav si, že máš obuté plechové topánky a pes má zospodu na labke plechový pliešok. Vždy keď sa pes dotkne plieškom o tvoju plechovú topánku zaznie plechový zvuk. A presne tento zvuk, je zvuk tvojho klikra.

 

 

 

Hraj sa!

Tréning by mal byť pre vás oboch hlavne hrou. Nezabúdaj na to ani počas cvičenia a sem-tam milo prekvap psa a vytiahni jeho obľúbenú hračku. Uvidíš ako veľmi sa poteší a obom sa vám bude lepšie pokračovať, keď budete mať pozitívnu hravú náladu wink.

 

 

 

 

 

Viktória Obetková
Viktória Obetková
www.akosopsom.sk *Certifikovaný rozhodca Dogfrisbee 2. level *Inštruktor základnej poslušnosti pre mestských psov *Tréner zábavných psích športov *Odborný certifikovaný personál pre medzinárodné výstavy psov
Reklama
Blog Fórum