Tip na výlet so psom: Gaderská dolina

Labky na cestách sa vybrali na skutočne prekrásny výlet. Máme pre teba a tvojho chlpáča skvelú inšpiráciu na výlet vo Veľkej Fatre. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako sa Veronika a Frigo na výlete v Gaderskej doline mali :)

Tip na výlet so psom: Gaderská dolina
Zdroj foto: Labky na cestách/Veronika Mandúchová
6536
Reklama

Tip na výlet so psom 

Gaderská dolina

 

 

Gaderskú dolinu nájdeš v západnej časti Veľkej Fatry a je vyhľadávanou turistickou či výletovou lokalitou. Naozaj je tu prekrásna príroda, rôzne skalné útvary ako Čertova brána a dokonca aj zrúcanina Blatnického hradu. My sme sa sem vybrali po dlhšej dobe a boli sme dosť prekvapení. Najlepšie sa do doliny dostaneš z obce Blatnica. Pri pamätníku SNP je rozľahlé parkovisko, kde môžeš nechať auto. Po pravej strane je jazierko, možno ulovíš aj nejakého pstruha a park s preliezkami pre deti. Pre tých lenivejších je vhodnou alternatívou parkovanie pri chatovej osade a penzióne Gader.

 

Už od dolného parkoviska je dolina pekne upravená a čistá. Asfaltová cesta vedúca Gaderom je vhodná aj pre korčuliarov, cyklistov či rodičov s kočíkmi takže pri peknom počasí tu stretneš veeeeľa ľudí. Jasné,že veľké zastúpenie sme mali aj my psíčkari. Potok s ľadovou vodou sa páčil Frigovi najviac a nevedel sa od neho odtrhnúť.

 

Gaderská dolina je vhodným východiskovým bodom pre rôzne turistické trasy. Dolinu sa tiahne žltá značka, ktorá ťa privedie aj na zrúcaninu Blatnického hradu. Bol postavený vo výške 685 metrov v 13. storočí z dôvodu ochrany obchodnej cesty Magna via. Zrúcaninu sa momentálne snaží zachrániť a zakonzervovať ju aspoň v súčasnom stave občianske združenie. Ak si to sem vyšľapeš, odmenou ti budú krásne výhľady.

 

 

 

Keď budeš kráčať Gaderom hlbšie, minieš horáreň aj niekoľko posedení na odpočinok s informačnými tabuľami. Jedným z nich je Mlynčekovo, na potoku umiestnené mlynské kolá, ktoré stráži vodník.

Na konci doliny ťa čaká Čertova brána, najužšie miesto medzi skalnými bralami, kde sa natáčala aj scéna z filmu Jánošík. Turisti sa po modrej značke dostanú na vrchy Tlstá a Ostrá. Tiež tadiaľto vedie turistická trasa na Kráľovú studňu a k jaskyni Mažarná.

 

 

Mimo hlavnej cesty dolinou, kde sa prechádzalo fakt veľa ľudí, sa dajú nájsť miesta a lesné cestičky, čiže sa Frigo mohol vylietať aj bez vodítka, juch! Netreba však zabúdať, že sa nachádzame v národnom parku, preto by psík mal byť na vodítku. Keď už sa rozhodneš ho pustiť na voľno, buď zodpovedný. Dozeraj na neho, nenechaj ho lietať bezprízorne po lese a plašiť zver a ostatních ľudí. Pre nás nie moc vášnivých turistov je toto ideálne miesto. Cítili sme sa ako v lese a nemuseli sme pritom kráčať do prudkých svahov  (teraz nehovorím o výstupe k hradu). Príroda je tu skutočne a veselo si vykračuješ pohodlne po asfaltke. Neváhaj, zober celú svorku, babku, deti v kočíku, psy, každý si príde na svoje. Nezabudni sa potom o zážitky podeliť v komentároch.

 

 

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

Veronika Línerová
Veronika Línerová
Psíčkarka celou bytosťou, zakladateľka stránky labkynacestach.sk, na ktorej nájdeš recenzie dog-friendly hotelov a kaviarní na Slovensku, tipy na výlety a podujatia so psíkom a iné zaujímavosti. Okrem toho milovníčka života, športu, cestovania a dobrého jedla.
Reklama
Blog Fórum