Boloňský psík (Bolognese)

Boloňáčik má charakteristickú bielu bavlnenú, jemnú srsť. Pre svoju nenáročnú povahu je vhodný do rodiny a ku starším ľuďom.

Boloňský psík (Bolognese)
Zdroj foto:
5918
Reklama

Boloňský psík (Bolognese)

 

 

Boloňský psík je starodávne plemeno šľachtického pôvodu, jeho korene smerujú k talianskej aristokracii. Hoci sa nachádza v jednej skupine, ktorá zahŕňa Bišónikov, Maltézskych psíkov, Havanese či Coton de Tulear, stále je boloňský psík považovaný za samostatné plemeno.

 

 

Jeho presný pôvod nie je známy. Najbližším príbuzným mu je práve bišónik, ale nie je jasné či mu je aj priamym predkom či potomkom. Toto plemeno je pomenované podľa Bologni, mesta v severnom Taliansku. Známy je už z obdobia starovekého Ríma, v 11. a 12. storočí bolo toto plemeno veľmi obľúbené, počas renesancie patrilo k najobľúbenejším darom pre šľachtu. Psík bol v minulosti zvečnený rôznymi maliarmi, už v 17. storočí sa vyskytoval na gobelínoch flámskych remeselníkov.

 

Hravý a oddaný

Medzi typické črty tohto psíka patrí hravosť, oddanosť, ochota spolupracovať, prirodzená inteligencia a lojalita k svojmu pánovi. Určite nepatria k plemenám so zvýšenou aktivitou. Boloňský psík je pomerne ľahko trénovateľný, rýchlo sa učí, avšak vie byť niekedy aj pekne tvrdohlavý.

 

Neznámu činnosť ohlásia

Boloňský psík si naozaj užíva spoločnosť ľudí a ľahko sa viaže na svojho pána. Sú praví spoločníci, ktorí splnia všetko, čo od nich bude pán žiadať. Priateľskí sú dokonca aj k cudzím ľuďom. Napriek tomu, že sú priateľskí, ak sa im niečo nepozdáva, okamžite hlásia neznáme intenzívnym štekotom. S ostatnými psami nemá problém vychádzať, vo svojej podstate nejde určite o agresívne plemeno.
 

 

 


Boloňský psík môže trpieť úzkosťou z odlúčenia, práve pre svoje rýchle naviazanie sa na svojho pána. Čo všetko takýto stav obnáša si môžeš prečítať v našom článku venovanom separačnej úzkosti. Ideálny majiteľ tohto plemena sú rodiny s deťmi alebo dôchodcovia. Sú vhodné k starším deťom, ktoré už ovládajú bezpečné zaobchádzanie s malými psami.
 

Hoci je Boloňský psík absolútne spokojný s obývačkou a sedačkou, vyžaduje ako každý iný pes každodenné prechádzky. A to hneď niekoľkokrát za deň. Boloňáčik rád trénuje nové triky či poslušnosť, rozmanitosť cvikov je u nich veľmi žiadúca. Čo však nerešpektujú je krik a krutosť. Preto je vhodné ich trénovať pozitívnymi metódami.

 

Ich priemerná dĺžka života je približne 14 rokov. Aj vo veku 10 rokov, stále vykazujú čulosť mladého psíka, pričom aktívne sú až do ich absolútnej staroby.

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum