Barzoj (borzoi, ruský chrt)

Dokonalosť, majestátnosť, elegancia. Tri slová, ktoré charakterizujú toto ruské psie plemeno barzoj.

Barzoj (borzoi, ruský chrt)
4693
Reklama

Barzoj 

(borzoi, ruský chrt)

 

Barzoj je lovec narodený pre prenasledovanie.

S mačkami nevyjednáva, sú pre neho istou korisťou.

Priateľský, avšak tvrdohlavý pes.

 

Náročnosť na pohyb a čas: nenáročný

Využitie psa: spoločník, coursing

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: vhodný k starším deťom

Vzťah k zvieratám: potrebná socializácia

Výška: do 85 cm

 

Údaje FCI: 

Štandard č. 193

Skupina 10 Chrty

Sekcia 1 Chrty dlhosrsté alebo so strapcami. Bez skúšky z výkonu.


Písomnú históriu tohto plemena možno vysledovať do roku 1650. Ruská šľachta využívala barzoja pri love. Takéto lovy boli okázalé, pretože jednu svorku tvorilo aj sto psov. V roku 1918 po ruskej revolúcií toto plemeno takmer vyhynulo, zachránené bolo len vďaka niekoľkým darovaným psom do iných krajín. Rozdiel medzi dnešným barzojom, ktorý spokojne oddychuje možno aj v tvojej obývačke a jeho predkom z Ruska, je len veľmi malý. Stále je totižto rovnako veľký a plný energie keď treba, ako za čias cárskeho Ruska.

plemená psov, barzoj, pes bruno, pesFoto: pixabay

Barzoj je vo všeobecnosti priateľský pes, či už hovoríme o rodinných známych, alebo cudzincoch stretnutých na chodníku. Má mierne temperamentnú povahu, pôsobí vážne a majestátne. Ako spoločník je tichý, rozumný a inteligentný. Avšak nerád zostáva dlho sám doma. Nie je plachý, ľuďom verí. Avšak to, že je priateľský, neznamená, že je aj ľahko cvičiteľný. Je pomerne nezávislý, takže sa u neho prejavuje určitý stupeň tvrdohlavosti.

 

Bežím ak treba, ležím ak netreba

Barzoj má naozaj rád svoje pohodlie. Vyžaduje svoje miesto takmer v každej miestnosti bytu. Niektorým stačí pobyt vo vnútri s pravidelnými 20 minútovými prechádzkami. Iní uprednostňujú prístup na záhradu, ktorá im postačuje na svoju dennú aktivitu.

 

V bežnom živote nejde zrovna o vysokoenergického psa, ale úrovne aktivity sa samozrejme líšia medzi jednotlivcami. Dôležité je nezabudnúť, že barzoj je lovec narodený pre prenasledovanie. A hoci to môže pre neho znamenať isté nebezpečenstvo, je ochotný loviť všetko, čo sa pred ním pohne. Elektronické oplotenie na neho v tomto prípade vôbec neplatí, túžba prenasledovať je silnejšia ako hrozba okamžitého šoku.

 

Jeho tréning musí byť rýchly, energický, zábavný a krátky. Rýchlo sa znudí a často premýšľa nad tým, či sa mu oplatí robiť to, čo po ňom žiadaš. Preto si môžno niektorí chovatelia myslia, že je barzoj hlúpy, ale on v skutočnosti zhodnotí každý tvoj povel a jeho prínos pre svoju osobnosť. Takže barzoj určite nie je hlúpy, ale zato je dostatočne tvrdohlavý.

 

Dokonalosť a elegancia

Svojím vysokým, štíhlym telom, dlhou, úzkou hlavou a hodvábnou srsťou je barzoj obrazom dokonalosti a elegancie. Pohľad na neho jasne hovorí, že jeho miesto právom patrilo do ruských palácov. Avšak barzoj je taktiež známy svojou rýchlosťou. Dáva prednosť rýchlemu šprintu a následne návratu do svojho pohodlia.

 

Jeho atletická postava je predispozíciou na psie športy. Samozrejme je krásny na výstavách, ale rovnako dobrý je aj v agility či poslušnosti. Ale tam kde naozaj zažiari, je coursing. Pretože práve tu si uplatňuje svoj prirodzený inštinkt.

 

S mačkami nevyjednávam

Toto plemeno je vhodnejšie k starším deťom, ktoré už vedia ako sa ku psom správať. Pri batoľatách sa môže stať, že pre ich veľkosť o ne jednoducho zakopnú. Vo všeobecnosti barzoj nie je agresívny voči iným psom, ale pozor si treba dať pri malých psoch, ktorých prejav je niekedy hlučnejší. V barzojovi sa vtedy môže prebudiť jeho pud lovu. Rovnako mačky mimo obývačky sa stávajú ich obľúbenou korisťou.

 

Toto plemeno netrpí závažnými zdravotnými problémami. Dôležité je však spomenúť torziu žalúdku. Jej vznik sa najčastejšie vyskytuje u veľkých plemien a je ovplyvnená hlavne množstvom stravy v jednej kŕmnej dávke, rýchlosťou, akou pes potravu skonzumuje, množstvom vody vypitým na jedenkrát, či bezprostredným pohybom po jedle.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum