Kólia krátkosrstá (Smooth collie, Škótsky ovčiak krátkosrstý)

Pastiersky pes, ktorý sa však rýchlo prispôsobí každej zmene a razom sa z neho stáva domáci miláčik. Agresivitu u tohto plemena len veľmi ťažko hľadať.

Kólia krátkosrstá (Smooth collie, Škótsky ovčiak krátkosrstý)
Zdroj foto: Paulína Ivanová
9504
Reklama

Kólia krátkosrstá (Smooth collie, Škótsky ovčiak krátkosrstý)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: vodiaci pes, pasenie, agility, poslušnosť

Umiestnenie psa: exteriér

Vzťah k deťom: vhodný k starším deťom

Vzťah k zvieratám: dobrý

Výška: do 61 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 296

Skupina 1 Ovčiarske a pastierske psy

Sekcia 1 Ovčiarske psy. Bez pracovnej skúšky.


 

Krátkosrstá kólia je menej známou variantou svojej sesternice dlhosrstej kólie. Narozdiel od nej, nie je až tak populárna, a hoci ide stále o pracovné plemeno, v dnešnej dobe plní skôr úlohu rodinného príslušníka, ako by sa mala preháňať na lúkach za ovcami.

 

Jej história siaha do obdobia 5. storočia. Avšak treba prihliadať na to, že vznik tohto plemena je skôr záležitosťou špekulácií. Najčastejšou teóriou je, že dnešná krátkosrstá kólia vznikla z pastierskych psov, ktorých priniesli Rimania do Škótska. Moderná história sa viaže na obdobie vlády kráľovnej Viktórie v Škótsku. Panovníčka bola natoľko fascinovaná týmto plemenom, že si v roku 1860 založila vlastnú chovateľskú stanicu. Práve v tomto období začala transformácia pracovného pastierskeho psa na rodinného spoločníka, ktorý vyniká vo viacerých športoch.

 

Krátkosrstá kólia je stredne veľký pes, ktorého štandard sa vyskytuje v troch farebných prevedeniach: trikolór, blue merle alebo sobolia s bielou. Srsť má hrubú podsadu, vonkajšia krycia srsť je krátka, tvrdá a rovná. Toto plemeno nie je náročné na údržbu, srsť má samočistiacu funkciu a nie je potrebné ju strihať ani trímovať.

skotsky-pes-kolia-plemenoFoto: Paulína Ivanová

Kólie sú veľmi inteligentné a lojálne psy, ktoré vytvárajú so svojou rodinou silné väzby. Nie sú však najlepšou voľbou pre prvomajiteľov a ani pre rodiny s úplne malými deťmi. Vedia o ne totižto sem tam nechtiac zakopnúť. Najvhodnejšie sú pre aktívnych ľudí, ktorí trávia veľa času v prírode alebo rôznymi športami.

 

Rada sa počúva

V čom ich treba občas korigovať už od ich útleho veku, je ich štekanie. Ony sa niekedy rady počúvajú a môže sa stať, že si štekanie osvoja aj na situácie, kde ho využívať vôbec netreba. Vtedy sa to môže vyvinúť do ozajstného problému. Najlepšie, čo v túto situáciu robiť, je zapojiť ich do akéhokoľvek športu. Agility, flyball, poslušnosť, pasenie – každý šport si dokážu užiť s maximálnym nasadením.

 

Pozorné a ochranárske plemeno bez sklonu k túlaniu sa

Je nesmierne dôležité, aby si toto plemeno osvojilo poslušnosť čo najskôr. Ich socializácia musí zahŕňať zavedenie najrôznejších situácií do života, s ktorými sa skôr či neskôr reálne stretnú. Výcvik by mal začať čo najskôr a mal by byť konzistentný počas celého života psa. Aj keď ide o plemeno, ktoré svoju rodinu miluje, treba byť ostražitý pri cudzích, neznámych ľuďoch. Akékoľvek agresívne správanie u krátkosrstej kólie len ťažko hľadať, pri cudzích ľuďoch je však veľmi opatrná a drží si pri nich svoj odstup.

 

Krátkosrsté kólie sú natoľko inteligentné, že zlé návyky si osvoja rovnako rýchlo ako tie dobré. Práve preto je dôležité zahájiť ich tréning v rannom veku. Dokážu sa skvelo sústrediť na to čo práve robia, preto milujú akýkoľvek šport či tréning. Tréningy by však mali byť skôr kratšie a intenzívnejšie a dôležité je nezabudnúť na pozitívny prístup pri tréningu.

 

Toto plemeno sa rovnako využíva aj pri záchranárskych prácach, pri vodení nevidiacich či ako asistenčný pes. V starších deťom má prirodzenú záľubu, pretože pri nich využije svoju neutíchajúcu energiu. A hoci svoju rodinu nadovšetko miluje, krátkosrstá kólia nepatrí medzi tie plemená, ktoré vyžadujú neustálu pozornosť. Jej ďalšia povahová črta je, že je vysoko flexibilná. Akákoľvek zmena prostredia ju nevyhodí z rovnováhy a veľmi rýchlo sa takejto, ale aj inej zmene, prispôsobí.

 

Priemerná dĺžka života kólie je od 9 do 15 rokov. Pri správnej strave, ktorá spĺňa požiadavky plemena a aktívnom živote, možno skôr očakávať vyššiu hranicu veku. Kólia trpí určitými genetickými ochoreniami, preto je dôležité aby si si šteniatko zaopatril len z registrovaného a kontrolovaného chovu.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum