Čínsky chocholatý pes (Chinese crested dog, Čínsky naháč)

Veľký pes v malom tele, elegantný strážca, výhrevný vankúšik. Pes, ktorého niet potreby chrániť pred blchami a slnko miluje viac ako ktorýkoľvek iný živočích. Čo všetko v sebe ešte skrýva?

Čínsky chocholatý pes (Chinese crested dog, Čínsky naháč)
10356
Reklama

Čínsky chocholatý pes

(Chinese crested dog, Čínsky naháč)

 

Náročnosť na pohyb a čas: stredne náročný

Využitie psa: rodinný spoločník, obedience, agility

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: dobrý

Vzťah k zvieratám: dobrý

Výška: do 33 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 288

Skupina 9 spoločenské plemená

Sekcia 4 Naháče. Bez pracovnej skúšky.


 

 

Čínský chocholatý pes má vcelku diskutabilnú históriu. Hoci názov jednoznačne napovedá, že jeho korene by mali siahať do Číny, nie je to úplne pravdou. Aj keď áno, pes v tejto podobe pochádza z Číny, no jeho predkovia majú pravdepodobne niečo spoločné aj s mexickými bezsrstými psami a africkými bezsrstými teriérmi. Keď sa vtedajšie plemeno dostalo do rúk čínskym chovateľom, zmenšili jeho veľkosť a vznikol tak čínsky chocholatý pes.

 

Čínsky chocholatý pes doprevádzal čínskych námorníkov na otvorenom mori už v roku 1530, chovali ho jednak pre jeho spoločnosť, ale tiež bol vynikajúci lovec potkanov, čo sa na lodiach nesmierne hodilo. Číňania ho v prístavoch ďalej predávali, a tak ho je možno v súčasnosti nájsť vo viacerých prístavných mestách. V polovici 19. storočia sa začal tento pes objavovať na mnohých európskych obrazoch, tiež v najrôznejších výtlačkoch. Číňania verili, že naháč ma magické liečiteľské schopnosti a okrem spoločnosti ho využívali aj ako živé radiátory.

plemeno-nahac-chocholaty-pesZdroj: wikipedia.org

V dvoch podobách

Exoticky vyzerajúci malý psík sa vyskytuje v dvoch variantoch. V bezsrstej forme s hodvábnymi chĺpkami iba na hlave v tvare hrivy, osrsteným chvostom a spodnou tretinou končatín, tzv. ponožky a vo forme labutienka, kedy je pes osrstený celý. To v akej podobe sa pes narodí, záleží od genetického materiálu. Genetika to zároveň zariadila tak, že pokiaľ spárime naháča s labutienkou, medzi šteniatkami môžu byť aj osrstené aj nahaté formy, rovnako aj keď spárime dvoch naháčov. Ak však pripustíme dve labutienky, narodia sa iba osrstené šteniatka.

 

Naháč je štíhly, elegantný a pôvabný pes. Svojim spôsobom je naozaj krásny, hoci má každý rok tendenciu vyhrať súťaž o najškaredšieho psa. Je to veľký pes v malom tele. V akejkoľvek charakteristike objavíš, že čínsky chocholatý pes je veľmi priateľský. Ale nie je to úplne pravidlom. Je veľmi citlivý a prítomnosť známych ľudí si naozaj užíva. No zároveň je silne reaktívny voči cudzincom. Preto dôsledná socializácia je v jeho prípade naozaj na mieste.

 

Ľudia si často myslia, že keď má pes odhalenú pokožku, musia sa o ňu viac starať. Pravdou je, že čím menej kozmetických prípravkov v podobe opaľovacích krémov, šampónov, hydratačných krémov, tým lepšie. Pravidelné kúpanie postačuje, a to aspoň raz do týždňa. Naháč nie je úplne plemeno vhodné pre alergikov. Aj keď pĺzne menej ako iné plemená, stále pĺzne dosť na to, že ide vlastne o bezsrstého psa.
 

Teplo verzus zima

Na to, aby bola jeho pokožka zdravá, vyrastajúcu srsť na tele treba holiť. Nemá žiadnu výhrevnú funkciu a môže spôsobovať kožné problémy. Naháče sa nepotia cez pokožku a majú rovnakú telesnú teplotu ako iné plemená. Niektorí jedinci môžu byť náchylní na akné. Ďalšou zaujímavosťou je, že čínske chocholaté psy majú vysokú toleranciu voči teplu. Celé hodiny sa dokážu vyhrievať na rozpálenej terase. Zároveň pijú veľmi málo vody, čo môže byť občas pre majiteľov veľmi znepokojujúce. Naopak, nemajú žiadnu toleranciu voči zime, a hoci sa niektorí majitelia snažia psa privyknúť na chlad, pravda je však taká, že to nie je možné a môžu ho tým dokonca zabiť.

 

Je dôležité vedieť, že akýkoľvek kontakt liekov podávajúcich cez pokožku, alebo aj očkovania, treba čo najviac obmedziť. Tieto psy majú vo väčšine prípadov silné reakcie na podávané látky. Rovnako ich nie je potrebné chrániť pred blchami, pre blchy je totižto toto plemeno tou poslednou možnosťou na svete, kde by sa chceli usídliť.

 

 

Hravý, láskyplný, roztomilý – takýto je čínsky chocholatý pes

Naháč je úžasný rodinný spoločník, ktorý určite nepatrí na dvor. Vychádza dobre s deťmi, no treba zvážiť ich vek, aby neprišlo k zraneniam z nedorozumenia. S rodinnými príslušníkmi akéhokoľvek veku, ktorí vedia ako sa správať ku psom, vychádza veľmi dobre. Bude sa vedľa nich váľať na gauči, ale rovnako s nimi prežije aj aktívny deň v prírode.

 

Pretože sú tak sociálni, naháče môžu trpieť úzkosťou z odlúčenia. Tá často vedie k štekaniu a deštruktívnemu správaniu. Preto nesmú príliš dlho zostávať samé doma. Ak sa naháč vyskytuje pri svojom majiteľovi, ide o tiché plemeno, ktoré vyštekne len vtedy, keď niekto ohlási svoju návštevu prostredníctvom zvončeka.
 

Toto plemeno rado skáče, hrabe a šplhá sa. Preto pozor na výšku a materiál plotu na pozemku. Je len málo vecí, ktoré sú mu pri jeho únikových dobrodružstvách prekážkou. Vonku sú aktívni, radi behajú a športujú. Lov potkanov v poľnohospodárskych usadlostiach, poslušnosť, agility, tam všade sa uplatní. Je jedno či bude hýčkaný domáci miláčik, alebo aktívny dobrodruh, dôležité je, aby stále stál po tvojom boku. Alebo ležal na tvojich studených krížoch. smiley
 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum